Колко скъпо е да притежаваш яхта или защо мечтите са безценни

32059
Колко скъпо е да притежаваш яхта или защо мечтите са безценни
Снимка: Личен архив

Живко Коевски е от хората, които спокойно можем да наречем авантюристи по душа. Въпреки че има техническо образование и години наред работи в тази сфера, това, за което винаги е мечтал са дълбоките, сини вълни и безкрайния шир на морския кръгозор. Приключенската му душа е толкова жадна за емоции, че неговите желания намират реализация в нещо, което никога не му е давало мира - плаването в открити води. Така за отрицателно време Живко става част от SP Sailing - компания, която организира екскурзии с ветроходни яхти и катамарани в предимно в Егейско и Йонийско море, а не след дълго става и съсобственик на яхта. Колко скъпо е да притежаваш яхта, какви хора наемат яхти, колко вълнуващо е да участваш в регата, разказва Живко Коевски пред Actualno.com.

Как реши да се захванеш точно с този бизнес?

От малък чета само пиратски книги. Едно от първите ми детски желания беше да стана моряк. След това в основното училище започнах да рисувам кораби. После записах английска гимназия. Там се сдобих и с първия компютър и така реших, че ще уча компютри и така се озовах след години в Техническия университет. Впоследствие започнах кариера в тази сфера и така се стигна до 2014 година, когато плавах за пръв път.

Качих се на лодката с настоящите си съдружници. Отидох на организиран трип на Северни Споради. Още в мига, в който се качих на лодката, си казах: "Леле, аз тук няма просто да се возя. Не мога да бъда само куфар..." Започнах да разпитвам капитана за разни неща и да се уча. След това започнах да плавам с тях. Винаги съм обичал и спорта и съм се занимавал и със спорт, а във ветроходството има доста спорт. Така че, сега искам да се фокусирам във ветрохотството и нещата, които съм научил от бизнеса, спорта и света на коропорациите да ги пренеса там.

Изисква ли се специална квалификация или документ, за да управляваш яхта?

Има курс, който трябва да изкараш. Българският, който е за 40 бруто тона (или приблизително до 18 м дължина) върши работа. За съжаление прилича малко на листовки на КАТ и човек добива малък практически опит. Подходящ е по-скоро да караш моторна лодка, да ходиш за риба. Ако искаш наистина да се занимаваш с ветроходство, мястото за мен е Гърция. Там вече се е превърнало в бизнес, а и имат неободимите условия. Аз станах капитан преди една година и започнах постепенно да плавам с хора. Междувременно от клиент се превърнах в приятел, а от приятел в съдружник. Ноември 2017 г. се събрахме и решихме, че ще разширим дейността на фирмата. В момента разполагаме с един катамаран, с който обслужваме Егейско море В Йонийско море също плаваме много, но не с наши лодки за момента. Една от амбициите ни е да развиваме флота, да добавяме лодки, а другата – да разширяваме плаванията ни като интереси. В момента имаме риболов, обучение, спортни и чисто туристически плавания, тиймбилдинги.

Колко скъпо е да притежаваш лодка и как се справяте с разходите?

Има една поговорка, че двата най-щастливи момента в живота на собственика на яхта е този, в който я купува и този, в който се разделя с нея. Говорим за инвестиции от поне шестцифрени суми в евро. Струват от над 100 000 евро до суми в милиони. Подръжката също не е евтина – варира около 10 000 евро на година. Така, че първоначалната инвестиция ако искаш да си купиш яхта не е никак малка. Затова се събрахме няколко души и всеки рискува с нещо. Инвестицията има възвръщаемост стига да се действа разумно. Пазарът се развива и има интерес, което е хубаво.

Какви хора наемат яхти – повече българи или чужденци? Вие все пак плавате в Гърция.

В международен мащаб индустрията е много развита. Доста хора от Западна Европа наемат лодки в Гърция. Има огромни чартърни компании от Великобритания, Австрия, Германия. Те оперират директно там. Държат лодките си в Гърция, имат десетки лодки и си водят клиенти директно от Англия или Германия. За момента оперираме само в България, но планираме да се разрастваме и да таргетираме и чуждестранния пазар. Иначе – и българи, и чужденци наемат яхтата. Част от тях искат и да се обучат. Идват с нас на регати и на състезания.

Разкажи ни някоя любопитна история от регата. Чувала съм, че е голямо приключение...

Така е. Правим го и като спорт, участваме в състезания. Най-голямото, в което сме участвали е въпросната Егейска регата, която е огромно мероприятие. Провежда се всяка година и обикновено е известна с това, че се случва август месец и никога стартът не е бил отменян поради лошо време. Август месец е периодът, в който е Егейско море, духат североизточни ветрове, които могат да бъдат много силни. Обикновено тази регата се прави именно в най-голямата суматоха. Състои се от 4-5 гонки, с кото се минава почти цялото море в едната посока. След вскяа гонка приставаме на съответния остров – около 100-тина лодки и на брега слизаме около 600-700 души. Там ни чакат местните, които понякога са по-малко от нас. Следва награждаване, церемония на пристанището, оркестър. На следващия ден се качваме обратно и регата продължава. Това е преживяване за хора, които наистина искат приключение. Не е задължително да си максималко подготвен, но е хубаво да знаеш в какво се забъркваш.

Снимки: Личен архив

Защо според теб хората наемат лодки – за удоволствие или за да демонстрират някакъв статут?

Ние имаме различни продукти и ценови категории. По-голямата част от клиентите ни го правят за удоволстиве. По-масовите продукти, които продаваме са тези в по-приемливия ценови диапазон. Клиентите са щастливи, че са някое много яко място, че споделят снимки от прекрасни заливи със сини води, където се стига само с лодка. Не от това, че самата яхта е много луксозна. Имаме и продукти, които са по-скъпи – например плавания с чисто нови луксозни с катамарани. Някои хора наистина искат да покажат статут – обаждат се и казват: "Имате ли нещо по-лъскаво за мен?".

Кое прави пътешествието с яхта толкова примамливо?

Чувството за свобода – на първо място. Това, че си всеки ден на различно място, дори да попаднеш на някой по-туристически плаж, гледаш навалицата от морето. Скачаш от лодката, плуваш и изчезваш на някъде. Това че всеки път си на различно място, спиш понякога в залив, под звездите, днес може да е жега и всички да скачат в морето, а утре да има буря. Лодката е една голяма играчка, с която е много забавно да си играеш. В работата в офиса си погълнат от таблици, документи, срещи, а когато си на лодката те интересува само вятъра и водата – от къде духа, какво е времето – все истински неща. Като капитан трябва доста да обмислям ситуацията, малко е като в шаха, да предвидиш какво може да се случи. Но като си преживял по-тежки ситуации, си спомняш и разказваш с гордост преодоляването им.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю