Костадин Костадинов пред Actualno.com: Правителството трябва да падне, защото е престъпно

10633
Костадин Костадинов пред Actualno.com: Правителството трябва да падне, защото е престъпно
Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани при акция за разследване на корупционни практики. Харалампиев е обвинен като организатор на престъпна група за подкупи и други престъпления.

По този повод от Движение “Възраждане” разпространиха декларация, в която подкрепиха работата на прокуратурата и призоваха за разследване на ВМРО-БНД и в частност министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

За коментар по случая, репортер на Actualno.com се свърза лидера на “Възраждане” и бивш общински съветник във Варна Костадин Костадинов.

Г-н Костадинов, откога датират корупционните схеми в ДАБЧ според Вас?

От гледна точка на българския национален интерес, датират от началото на 90-те години. От тогава цялата агенция се превърна в топло място за партийни функционери, които да получават добри държавни заплати. Постепенно това се променя, заради перспективите на България за членство в ЕС и НАТО. Наши сънародници, които живеят извън пределите на страната, като например българите в Македония, Бесарабия и Западните покрайнини, изявиха желание да получават българско гражданство. Така те биха могли да получават защита като граждани на България от посегателства над личността им. Това се отнася най-вече за българите в Македония, които, знаете, са жертва на сърбо-македонския режим. В един момент обаче се оказа, че този апел на нашите сънародници зад граница да бъдат приобщени към българската нация, дори това да е формално на пръв поглед, се превърна в поле за създаване на един изцяло нов престъпен бранш - паспортната мафия.

Чия е отговорността за това?

Тя е споделена между всички, които са участвали в управлението на държавата. Тук искам да изтъкна ролята на ВМРО. Важно е да се уточни, че наименованието на партията е ВМРО-БНД и тя няма нищо общо с историческата организация ВМРО. Така нареченото ВМРО-БНД контролира Агенцията за българите в чужбина всеки път, когато участва във властта. Такова участие има още от 1997 до 2001 година, когато управляваше България заедно със СДС. Малко хора помнят, че тогава ВМРО-БНД беше в коалицията на Иван Костов. Така до 2001 година ДАБЧ беше ръководена от човек, посочен от ВМРО-БНД. Впоследствие, когато през 2014 година влязоха в управлението на България след 13 годишна пауза, отново поеха контрола над Агенцията, което осъществяват до настоящия момент. Като през периода от 2001 до 2014 година, въпреки че не са контролирали ДАБЧ, са разполагали с хора в състава ѝ. Така че, отговорността пада върху всички политически режими, управлявали страната през този период, но за мен основната вина носи тази псевдопатриотична партия. Още по-голямата им вина е, че превърнаха българската национална кауза в мазна софра, от която се хранят изключително нечистоплътни престъпни личности.

Познавате ли лично Петър Харалампиев?

Никога не съм го виждал, но знам кой е, защото от години той е публична личност. Той се занимаваше с организацията на концерти, основно на сръбски чалгаджийки, което в даден момент го превърна в човек от периферното обкръжение на Бойко Борисов. Петър Харалампиев е изключително навътре в т.нар. патриотични среди. Макар че формално неговата организация, бидейки гражданска, не е част от управлението, на практика той е бил кандидат-депутат. Преди това беше и заместник-областен управител на София, по времето на кабинета "Борисов 2", посочен и номиниран от така нареченото ВМРО. А до онзи ден беше председател на Агенцията за българите в чужбина, отново посочен и номиниран от ВМРО-БНД. На практика тази организация “Бг Патриот”, която представлява, е едно прокси на партията на Каракачанов. ВМРО&БНД има около себе си широка периферия ог граждански организации, които са присъдружни структури, създадени от тях самите.

Какво очаквате да се случи, с оглед на настоящата ситуация?

Очаквам правителството да падне или да бъде съборено от народна революция. Защото тези безскрупулни престъпници ще продължат да ни управляват. Гледах сутринта лицето Красимир Каракачанов в негово участие по bTV. Във всяка една друга държава, с функционираща демокрация и гражданско общество, в момента в който се случи нещо такова, не просто Каракачанов като заместник-министър председател и министър на отбраната, а цялото правителство би си подало оставката.

Вярвате ли, че това ще се случи?

Не го вярвам, но вие ме питате какво очаквам. Причината да не вярвам е, че хората, които ни управляват, са престъпници. Те са се вкопчили във властта с такова безочие и наглост, че очевидно нямат никакво намерение да я отстъпят. Това важи особено много за така наречените патриоти. Те са наясно, че след всички скандали, които продължават да сътворяват, единственото което могат да очакват, е да получат малко над 2-3 % на следващите избори. Влизането в парламента за тях ще е проблем. Не могат да излъжат, нито да купят толкова хора. В един момент ще трябва да разчитат само на купен вот. Поради тази причина, дори и Бойко Борисов да подаде оставка, те ще настояват да останат в управлението. Помня, че предишният мандат, когато Борисов отново беше подкрепян от тях и си подаде оставката, те бяха съгласни на друг министър- председател само и само да останат във властта. Тогава те формално не участваха в правителството, но реално имаше техни представители във всички нива на управлението, без министри. Имаха заместник-министри, областни управители, шефове на дирекции, на агенции. Борис Вангелов тогава беше шеф на ДАБЧ. Но ситуацията е такава, че сме поставени пред избор - или ние, българите, или те – гербаджиите и псевдопатриотите. Тези хора няма да се спрат, докато не унищожат държавата. Виждате тяхното безпардонно и безочливо отношение към нашия народ. С всяка своя постъпка или фраза, те демонстрират тоталното си презрение към нас. Те не ни смятат за хора. Вижте само изказванията на Валери Симеонов и поведението на Красимир Каракачанов. Защо в такъв случай аз трябва да ги смятам за човеци?

Как би могъл да се реши конкретно проблемът с ДАБЧ?

Нашата държава би трябвало да дава гражданство на всички българи зад граница. Искам да попитам така наречените патриоти защо не изпълняват собствените си обещания от времето, когато бяха в опозиция? Те твърдяха, че трябва да се внесат промени в закона, защото към момента той ограничава процеса на придобиване на гражданство. От нашите сънародници зад граница се изисква да доказват, че са българи. Това безспорно е проблем. Ако да речем, аз ви накарам да докажете, че сте българин, много трудно можете да го направите. Ние нямаме нито в паспортите, нито в кръщелните свидетелства доказателства, че сме етнически българи, а те са принудени да търсят такива. За да докажем, че сме българи аз и вие, трябва да търсим назад във времето кръщелни свидетелства на нашите родители или баби и дядовци.

Има една добра процедура, която ще приложим, ако "Възраждане" поеме управлението. Българите в Македония от 1941 до 1944 година са били български граждани. Трябва да им се предостави възможността на всеки човек, чийто родители или предшественици са били български граждани, да се възстановява гражданството, а не да се налага да се придобива. От това в момента се възползват единствено тюркоезичните потомци на българи, които живеят в Турция и нямат българско самосъзнание. Уж патриотите вече четвърта година не изпълняват онова, което обещаваха от 15 години. Защо не променят закона? Освен българите в Беломорска Македония, това ще отвори възможност и на тези от Западните покрайнини, които също са били български граждани от 1941 до 1944 година. Какво ни пречи да последваме модела на Унгария, която даде гражданство на над един милион унгарци, които живеят в Трансилвания, в Словакия, в Украйна, Сърбия, Хърватия и навсякъде, където има унгарски малцинства? Румъния направи същото с хората с румънско самосъзнание в Молдова. Затова казвам, че хората които ни управляват, не са патриоти, а национални предатели. Една престъпна шайка, която превърна патриотизма в мръсна дума. Това като родолюбец, никога няма да им го простя! Направиха така, че патриот да се приема като подигравка. Да не говорим, че ВМРО-БНД стана символ на политическа проституция, а автентичната организация е символ на българската революция. Що за подигравка и гавра?!

Ще ви разкажа една история. Наскоро бях на една лекция и разказвах на децата за Балканските войни. В един момент споменах за ВМРО, като по това време изгрява звездата на Тодор Александров, бъдещ легендарен водач на организацията. На задните редици настъпи кикот. Попитах ги: “Момчета, нещо смешно ли казах”. Отговориха ми, че им е станало смешно при споменаването на ВМРО, защото са се сетили за Каракачанов. Когато кажеш ВМРО и се сещаш не за Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов или Пейо Яворов, а се сещаш за Каракачанов, значи има много сериозен проблем. Съществуването на ВМРО-БНД е плюнка в лицето на българската история! Какво ще спре утре Лютви Местан да прекръсти ДОСТ на БРЦК? Да сложи портретът на Левски зад себе си и да каже, че е наследник на организация със 150-годишна история зад себе си? Има ли закон, който да забранява гаврата с българските национални символи?

Трябва ли да бъде приет такъв закон?

Да, категорично. Или утре може и Азис да си основе партия и да я кръсти БРЦК. Замислете се! Звучи абсурдно, но една такава партия вече ни управлява. Това показва какви лицемерни типове управляват държавата. При тях думите и делата се различават на 100 процента.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю