X
 
 

Красимир Каракачанов пред ТАСС: Трябва да работим заедно с Русия

6909 44
photo of Красимир Каракачанов пред ТАСС: Трябва да работим заедно с Русия
Снимка: ВМРО
Мисля, че страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми. Колкото по-бързо намерим общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени.

Това заяви в интервю за руската агенция ТАСС вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов е един от лидерите на Обединените патриоти. Той засегна в интервюто отношенията между Русия и България, разказа за съставянето на новото правителство на премиера Бойко Борисов и за плановете за модернизация на българската армия, отбелязва още БГНЕС.

ТАСС: В Деня на победата вие участвахте в церемонията по поднасянето на венци на Паметника на незнайния воин, говорихте с участниците в акцията „Безсмъртният полк“. Какво означава за България датата 9 май?

Красимир Каракачанов: 9 май е важен ден не само за България, той е важен за цяла Европа, за целия свят. Тази дата означава краят на една от най-големите войни, поставяща си за цел унищожението. Тази дата означава победа на обикновените хора, на нормалното общество над фашизма. Много е хубаво, че този ден стана едновременно и Ден на Европа. Това ни напомня, че самото съществуване на Европа е зависело от изхода на Втората световна война /1939-1945 г./ Когато говорим за 9 май, то преди всичко ние трябва да отдадем уважение към Русия, която пое основната тежест на войната, даде в името на Победата живота на милиони свои граждани и огромни материални ресурси. Но ние не трябва да забравяме и останалите държави, които допринесоха за Победата, включително и приносът на малка България, която се включи в бойните действия в края на войната и помогна за нейното по-бързо приключване.

ТАСС: Какво мислите за бъдещите отношения между Русия и България?

Красимир Каракачанов: Нашите връзки, отношенията между нашите страни, трябва да се развиват и разширяват. Ние сме народи, които имаме много общо в историята. Когато говорим за руско-българските отношения от историческа гледна точка, то ние не трябва да говорим само за Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. В нашата история е имало моменти, когато ние сме се движели в различни посоки, но това не е основание днес отношенията да се влошават и ние да говорим за някаква вражда. Смятам, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват спокойно, както между страни, които нищо не делят помежду си, но които ги свързват много неща в областта на културата, езика и историята.

ТАСС: Това ще се случи ли?

Красимир Каракачанов: Защо не? Смятам, че пред днешния свят стоят сериозни заплахи, свързани с тероризма и радикалния ислямизъм. Мисля, че страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми. Колкото по-бързо намерим общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени. Християнската европейска цивилизация, към която принадлежи Европа, съответно, България и Русия, преживява днес сериозни изпитания.

ТАСС: А по какъв начин трябва да се решат тези проблеми?

Красимир Каракачанов: Проблемите могат и трябва да се решават в условията на честни и открити отношения. Когато проблемите съществуват, те трябва да се решават на масата на преговорите, а не с традиционните за Студената война методи.

ТАСС: През следващите две-три години ще се запази ли относителното спокойствие в света?

Красимир Каракачанов: Струва ми се, че работата на новата американска администрация, промените, които настъпват в ЕС, трябва да доведат до това. Русия е част от европейската цивилизация, но като империя тя винаги е имала своите интереси на Изток, което се обяснява геополитически. Тези нейни интереси не трябва да пречат на развитието на сътрудничеството.

От икономическа гледна точка Европа и Русия имат много общи интереси. Русия е един от най-големите износители на енергийни ресурси – петрол и природен газ. От друга страна, европейските държави и САЩ са най-големите инвеститори в Руската федерация. Когато интересите работят в една посока, не трябва да се търсят изкуствени политически различия.

ТАСС: А тези различия, които съществуват днес, как могат да бъдат преодолени?

Красимир Каракачанов: Това са политически различия. Смятам, че те могат да бъдат преодолени. Разбира се, съществува ситуацията в Украйна, която поражда недоверие между Русия и Европейския съюз, Русия и НАТО, но аз винаги съм бил привърженик на решаването на проблемите с помощта на преговорите, а не със сила. Нито една страна няма да спечели от конфронтацията, особено, ако тя се задълбочава.

ТАСС: Да поговорим за България, за новото правителство на страната, за това как се е формирало. Мнозина, както и преди са учудени от коалицията между ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Красимир Каракачанов: По време на преговорите за съставянето на новото българско правителство всичко бе пределно ясно и нашият диалог беше лек. Първоначално обсъдихме програмата на бъдещия кабинет, програмата за управлението на страната, заедно помислихме, какви основни въпроси трябва да решим в рамките на 4-годишния мандат.

След това говорихме за схемата на обсъждане и решение на въпросите в рамките на коалиционното сътрудничество, подписахме споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за принципите на коалиционното управление. Едва след това започнахме да обсъждаме постовете в изпълнителната власт. Когато работата е организирана по подобен начин – принципи, механизми за взимането на решения – тогава и третият въпрос за постовете се решаваше вече лесно.

ТАСС: Но приоритетите на ГЕРБ силно се различават от нашите намерения?

Красимир Каракачанов: Ние нямахме трудности в преговорите, защото ние, патриотите, през последните две години вече бяхме в полукоалиционни отношения с ГЕРБ. Ние подкрепихме в парламента цяла серия от инициативи на ГЕРБ, обсъждахме заедно мерките за борба с битовата престъпност, политиката на увеличаване на доходите на гражданите и останалите проблеми на страната. Когато партньорите се познават добре един друг, тогава преговорите вървят лесно.

ТАСС: А въпросът за външната политика, по-конкретно, вашата и на ГЕРБ позиции по отношение на Русия са доста различни?

Красимир Каракачанов: Съгласен съм, че ГЕРБ заемат позиция различна от нашата. ГЕРБ – член на Европейската народна партия, която взема определени колективни решения. Ние не сме член на европейска политическа структура и затова сме свободни в своите маневри.

ТАСС: Да, но сега вие влизате в управленския екип, заемате поста вицепремиер и министър на отбраната?

Красимир Каракачанов: Ние нямаме различия по двете основни неща: България е член на Европейския съюз и НАТО. Това не подлежи на никакво съмнение и ревизия. Но след това следват различни нюанси, по-конкретно, ние имаме различен поглед върху това, как трябва да изглежда и да се развива Европейския съюз. Ние смятаме, че ЕС се нуждае от реформиране. Системата на взимане на решения се нуждае от корекция, защото в днешния си вид тя напомня старите спокойни времена. Трябва да решаваме проблема с нашествието на нелегалните мигратнти, ислямския радикализъм, тероризма. Преди 10, 20, 30 години, когато се формираше идеологията на Европейския съюз в неговия днешен вид, много от тези проблеми не съществуваха. По тези въпроси нашите позиции се различават, но както се казва, ЕС е единен в своето многообразие и в това многообразие няма нищо лошо.

ТАСС: Въпреки това каква ще бъде външната политика на България в близко бъдеще?

Каракачанов: Военното обучение ще учи младежите как да реагират в екстремни ситуации

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-и и 12-и кла...

Красимир Каракачанов: Това не е моят ресор в правителството, но в своята програма сме записали, че България е член на ЕС и НАТО, че решенията се взимат на базата на националните интереси на държавата, без да позволяваме на никого да се намесва в нашите вътрешни работи. Има страни, които се опитват да ни се месят и деликатно, и по-твърдо, което еднозначно е незаконно и не е предвидено от нито един международен договор.

ТАСС: А по отношение на Русия?

Красимир Каракачанов: Винаги съм казвал, че трябва да развиваме активни отношения. Активни от гледна точка на диалога. И в областта на културата, и в икономиката. Въпросите за доставката на газ отново станаха актуални. Съществуват много въпроси, по които ние трябва да говорим заедно. Аз съм откровен човек и смятам, че трябва да говорим и с руснаците, и с американците, и с останалите партньори откровено. По-добре да кажем това, което реално мислим, да защитим своето мнение и интереси, отколкото да се срамуваме да говорим откровено.

ТАСС: В повечето български военни части се използва руска военна техника, как ще се развива сътрудничеството в тази област?

Каракачанов: Ще работя за наборна военна служба

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов остава привърженик на въвеждането на наборната военна служба. "В програмата...

Красимир Каракачанов: Тази техника, която съществува, трябва да се поддържа в изправно състояние. Частично за това ни помагат руските партньори, част от тази работа се извършва в България. Истината обаче е, че тази техника е остаряла. Появиха се нови видове оръжия, от които се нуждае и нашата авиация, и флота, и пехота.

Смятам, че техниката за флота и пехотата България сама трябва да си произвежда, но ние никога не сме произвеждали самолети и едва ли ще ги правим в бъдеще. Затова бойните кораби и бронираните машини ние можем и трябва да произвеждаме сами, едновременно решавайки проблема с превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото положението в света е много неспокойно.

ТАСС: Ще бъде ли осъществена вашата идея за въвеждането на задължителна военна служба в България?

Красимир Каракачанов: Ще бъде организирано военно обучение в училищата. Също така ще решаваме въпроса с доброволната служба в армията. По въпроса за въвеждането на наборна служба предстоят дискусии.

Actualno.com

Етикети:

44 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 25 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ЛЕШ това агент Иван ,Герб,патриоти това е парлама народе
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Едно си дебело ДС-ДуПе знае - едно си пръцка! Дори и пред ТАСС!
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Педалче, пръцкай си в гащите и не си навирай носа където не ти е работа! Още жълто има по устата ти, а политика се опитваш да коментираш!? Играй си с момиченцата, не се напъвай, че ще насереш!
  : 9 !
 • Анонимен 24.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Москва на пръцкане и сълзи не вярва! Дори това да е пръцкане от дебело албиносно ДС-ДуПе с БКП-побългарен индо-български произход!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • РУСИЯ НАД 70 ГОДИНИ СПЪВА ИКОНОМИЧЕСКОТО НИ РАЗВИТИЕ 23 РУСИЯ НАД 70 ГОДИНИ СПЪВА ИКОНОМИЧЕСКОТО НИ РАЗВИТИЕ преди 11 месеца Профил на трол?
  България до 1944 г. е имала 3 военни авиационни завода, Божурише, Ловеч, Казанлък, конструкторски бюро и ВСИЧКО необходимо. При идването на руските''ОСВОБОДИТЕЛИ'', БЪЛГАРСКАТА РОДНА военна продукция е УНИЖОЩЕНА и замнена с внос на руско оръжие и руски лицензи. По същия начин, СВОБОДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР е УНИЩОЖЕН, и натъпкан с руски БОКЛУЦИ БЪЛГАРИЯ Е ПРОИЗВЕЖДАЛА виж още ›› БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ – ДАР, ЛАЗ, ЧУЧУЛИГА . Произведени са общо 1000 САМОЛЕТА, проектирани са 40 ПРОТОТИПА! По български проекти, по германски и други лицензи. ДАР идва от Държавна аеропланна работилница, Божурище, с положено начало през 1915 г., заработила от 1925 г., където е имало и германци и други, и поддържала връзка с европейски заводи и фирми. ЛАЗ идва от инженер ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ. В Ловеч е било Държавна самолетна фабрика, а в Казанлък е било Български Капрони, съвместно с италианци. От Казанлък излизат учебните самолети ЧУЧУЛИГА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България 22 защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България преди 11 месеца Профил на трол?
  защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България. Членове на антинародна, геноцидна, убийствена огранизация, червено-кървава руска марионетка – К/ДС – клела се в руска И КОМУНИСТИЧЕСКА вярност ДА ПОУЧУВАТ НА СЪЮЗНИЧЕСТВО НАТО и на отношение към РУСИЯ?! Такива, които бяха ПАТРИОТИ до 1944 г. и не ЛЕГНАХА на руснаците – тях К/ДС И КГБ просто ги РАЗСТРЕЛЯХА тогава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДРОГАРЬО Каракачанов, 21 ДРОГАРЬО Каракачанов, преди 11 месеца Профил на трол?
  ДРОГАРЬО Каракачанов, Като си военен миистър на НЕЗАВИСИМА и СЪЮЗНИЧЕСКА държава БЪЛГАРИЯ: Първо се излиза с кратко заявление по състоянието на българската армия, проблеми, твои виждания за реформа. Заявлението се разпространява из медиите ни.Ама не - ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ – БОКОВСКО правителство и министър ДАВА първо интервю ама не пред БЪЛГАРСКА медия и съюзническа медия – защо не от САЩ? виж още ›› А с показва решимост за промени, съвместни проекти и действие С РУСИЯ??.Огромния мерак за “направи си сам” е от мерака да си легне ниско пред русия, че НЯМА ЧАК ТОЛКОЗ да купуваме нова западно оръжие. 4)Тъпото повтаряне, че “някаква страна ни се меси”, е да се сочи Турция и ДА СЕ ПОДМИНЕ РУСИЯ, лягайки ниско на русия. развиваме с руските уроди двустранните отношения, А КАЗВАМЕ ЛИ ГО ТОВА ЗА СТРАНИ – СЪЮЗНИЦИ?
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛОТО “ВМРО”, заедно с всички офицери в него от К/ДС като Каракачански, е проект на ДС и КГБ към 1989 г. да се държи от руснаците “македонската” линия . Това го знаят добре не само в НАТО. НО за разлика от КГБ и Русия, там НЕ РАЗСТРТЕЛВАТ, както разстрелва Варшавския “договор”.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ДС-прасьо отново заголи ДИРНИК към Москва!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Лайняр, от тебе по голям дрисльо няма в България! Най големият тъпан си, по добре котките да са те изблизали, позор си за майка ти!
  : 17 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Трябва да се върнем на улицата и да си довършим работата!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Каракачанов, рашибозук нещастен, защо не работиш с ссср директно?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ТАСС е информационната агенция на СССР. СССР е в кофата за боклук. Въпроса ми е тези новини директно от кофата за боклук ли пристигат? Аромата ме наведе на тези мисли! А и аромата на руския капут сплескан Какакачанов не е различен!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 16 преди 11 месеца Профил на трол?
  · Скандално участие на българския представител на Евровизия 2017 Кристиан в събитие в анексирания Крим през 2014г. Коментари от Фактор.бг: 1. И както винаги до сега, държавните институции мълчат гордо, като заловени партизани. А тук става въпрос за анти-държавна провокация, накърняваща имиджа на България, като е използвано за целта малолетно дете. Отвратителна и срамна работа! 2. Споко, у Варн виж още ›› а, Камчия, Свети Влас, Бургас, Слънчака… та чак до Ахтопол се вее руското знаме, според държавния глава (радев-б.м.) ….. това вече е на Русия. В скоро време ще забием руското знаме в Пловдив и в София …… и цяла България е Руска!!!! Честито. За несъгласните, вече имаме 400-500,000 рускоговорящи, изкарваме ги на шосетата и държавата е наша; за буйстващите имаме 10 000 зелени човечета и 20 000 паравоенни български предатели. Честито.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  свинеподобний каракачанов дава висчко от себе си да покаже лоялност към русия
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 24 април

Овен Понякога човек може да е и насила оптимист. Точно това ще се иска от вас днес. Сложете усмивката на лицето си и няма да усетите ...