X
 
 

Красимир Каракачанов пред ТАСС: Трябва да работим заедно с Русия

6909 44
photo of Красимир Каракачанов пред ТАСС: Трябва да работим заедно с Русия
Снимка: ВМРО
Мисля, че страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми. Колкото по-бързо намерим общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени.

Това заяви в интервю за руската агенция ТАСС вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов е един от лидерите на Обединените патриоти. Той засегна в интервюто отношенията между Русия и България, разказа за съставянето на новото правителство на премиера Бойко Борисов и за плановете за модернизация на българската армия, отбелязва още БГНЕС.

ТАСС: В Деня на победата вие участвахте в церемонията по поднасянето на венци на Паметника на незнайния воин, говорихте с участниците в акцията „Безсмъртният полк“. Какво означава за България датата 9 май?

Красимир Каракачанов: 9 май е важен ден не само за България, той е важен за цяла Европа, за целия свят. Тази дата означава краят на една от най-големите войни, поставяща си за цел унищожението. Тази дата означава победа на обикновените хора, на нормалното общество над фашизма. Много е хубаво, че този ден стана едновременно и Ден на Европа. Това ни напомня, че самото съществуване на Европа е зависело от изхода на Втората световна война /1939-1945 г./ Когато говорим за 9 май, то преди всичко ние трябва да отдадем уважение към Русия, която пое основната тежест на войната, даде в името на Победата живота на милиони свои граждани и огромни материални ресурси. Но ние не трябва да забравяме и останалите държави, които допринесоха за Победата, включително и приносът на малка България, която се включи в бойните действия в края на войната и помогна за нейното по-бързо приключване.

ТАСС: Какво мислите за бъдещите отношения между Русия и България?

Красимир Каракачанов: Нашите връзки, отношенията между нашите страни, трябва да се развиват и разширяват. Ние сме народи, които имаме много общо в историята. Когато говорим за руско-българските отношения от историческа гледна точка, то ние не трябва да говорим само за Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. В нашата история е имало моменти, когато ние сме се движели в различни посоки, но това не е основание днес отношенията да се влошават и ние да говорим за някаква вражда. Смятам, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват спокойно, както между страни, които нищо не делят помежду си, но които ги свързват много неща в областта на културата, езика и историята.

ТАСС: Това ще се случи ли?

Красимир Каракачанов: Защо не? Смятам, че пред днешния свят стоят сериозни заплахи, свързани с тероризма и радикалния ислямизъм. Мисля, че страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми. Колкото по-бързо намерим общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени. Християнската европейска цивилизация, към която принадлежи Европа, съответно, България и Русия, преживява днес сериозни изпитания.

ТАСС: А по какъв начин трябва да се решат тези проблеми?

Красимир Каракачанов: Проблемите могат и трябва да се решават в условията на честни и открити отношения. Когато проблемите съществуват, те трябва да се решават на масата на преговорите, а не с традиционните за Студената война методи.

ТАСС: През следващите две-три години ще се запази ли относителното спокойствие в света?

Красимир Каракачанов: Струва ми се, че работата на новата американска администрация, промените, които настъпват в ЕС, трябва да доведат до това. Русия е част от европейската цивилизация, но като империя тя винаги е имала своите интереси на Изток, което се обяснява геополитически. Тези нейни интереси не трябва да пречат на развитието на сътрудничеството.

От икономическа гледна точка Европа и Русия имат много общи интереси. Русия е един от най-големите износители на енергийни ресурси – петрол и природен газ. От друга страна, европейските държави и САЩ са най-големите инвеститори в Руската федерация. Когато интересите работят в една посока, не трябва да се търсят изкуствени политически различия.

ТАСС: А тези различия, които съществуват днес, как могат да бъдат преодолени?

Красимир Каракачанов: Това са политически различия. Смятам, че те могат да бъдат преодолени. Разбира се, съществува ситуацията в Украйна, която поражда недоверие между Русия и Европейския съюз, Русия и НАТО, но аз винаги съм бил привърженик на решаването на проблемите с помощта на преговорите, а не със сила. Нито една страна няма да спечели от конфронтацията, особено, ако тя се задълбочава.

ТАСС: Да поговорим за България, за новото правителство на страната, за това как се е формирало. Мнозина, както и преди са учудени от коалицията между ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Красимир Каракачанов: По време на преговорите за съставянето на новото българско правителство всичко бе пределно ясно и нашият диалог беше лек. Първоначално обсъдихме програмата на бъдещия кабинет, програмата за управлението на страната, заедно помислихме, какви основни въпроси трябва да решим в рамките на 4-годишния мандат.

След това говорихме за схемата на обсъждане и решение на въпросите в рамките на коалиционното сътрудничество, подписахме споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за принципите на коалиционното управление. Едва след това започнахме да обсъждаме постовете в изпълнителната власт. Когато работата е организирана по подобен начин – принципи, механизми за взимането на решения – тогава и третият въпрос за постовете се решаваше вече лесно.

ТАСС: Но приоритетите на ГЕРБ силно се различават от нашите намерения?

Красимир Каракачанов: Ние нямахме трудности в преговорите, защото ние, патриотите, през последните две години вече бяхме в полукоалиционни отношения с ГЕРБ. Ние подкрепихме в парламента цяла серия от инициативи на ГЕРБ, обсъждахме заедно мерките за борба с битовата престъпност, политиката на увеличаване на доходите на гражданите и останалите проблеми на страната. Когато партньорите се познават добре един друг, тогава преговорите вървят лесно.

ТАСС: А въпросът за външната политика, по-конкретно, вашата и на ГЕРБ позиции по отношение на Русия са доста различни?

Красимир Каракачанов: Съгласен съм, че ГЕРБ заемат позиция различна от нашата. ГЕРБ – член на Европейската народна партия, която взема определени колективни решения. Ние не сме член на европейска политическа структура и затова сме свободни в своите маневри.

ТАСС: Да, но сега вие влизате в управленския екип, заемате поста вицепремиер и министър на отбраната?

Красимир Каракачанов: Ние нямаме различия по двете основни неща: България е член на Европейския съюз и НАТО. Това не подлежи на никакво съмнение и ревизия. Но след това следват различни нюанси, по-конкретно, ние имаме различен поглед върху това, как трябва да изглежда и да се развива Европейския съюз. Ние смятаме, че ЕС се нуждае от реформиране. Системата на взимане на решения се нуждае от корекция, защото в днешния си вид тя напомня старите спокойни времена. Трябва да решаваме проблема с нашествието на нелегалните мигратнти, ислямския радикализъм, тероризма. Преди 10, 20, 30 години, когато се формираше идеологията на Европейския съюз в неговия днешен вид, много от тези проблеми не съществуваха. По тези въпроси нашите позиции се различават, но както се казва, ЕС е единен в своето многообразие и в това многообразие няма нищо лошо.

ТАСС: Въпреки това каква ще бъде външната политика на България в близко бъдеще?

Каракачанов: Военното обучение ще учи младежите как да реагират в екстремни ситуации

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-и и 12-и кла...

Красимир Каракачанов: Това не е моят ресор в правителството, но в своята програма сме записали, че България е член на ЕС и НАТО, че решенията се взимат на базата на националните интереси на държавата, без да позволяваме на никого да се намесва в нашите вътрешни работи. Има страни, които се опитват да ни се месят и деликатно, и по-твърдо, което еднозначно е незаконно и не е предвидено от нито един международен договор.

ТАСС: А по отношение на Русия?

Красимир Каракачанов: Винаги съм казвал, че трябва да развиваме активни отношения. Активни от гледна точка на диалога. И в областта на културата, и в икономиката. Въпросите за доставката на газ отново станаха актуални. Съществуват много въпроси, по които ние трябва да говорим заедно. Аз съм откровен човек и смятам, че трябва да говорим и с руснаците, и с американците, и с останалите партньори откровено. По-добре да кажем това, което реално мислим, да защитим своето мнение и интереси, отколкото да се срамуваме да говорим откровено.

ТАСС: В повечето български военни части се използва руска военна техника, как ще се развива сътрудничеството в тази област?

Каракачанов: Ще работя за наборна военна служба

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов остава привърженик на въвеждането на наборната военна служба. "В програмата...

Красимир Каракачанов: Тази техника, която съществува, трябва да се поддържа в изправно състояние. Частично за това ни помагат руските партньори, част от тази работа се извършва в България. Истината обаче е, че тази техника е остаряла. Появиха се нови видове оръжия, от които се нуждае и нашата авиация, и флота, и пехота.

Смятам, че техниката за флота и пехотата България сама трябва да си произвежда, но ние никога не сме произвеждали самолети и едва ли ще ги правим в бъдеще. Затова бойните кораби и бронираните машини ние можем и трябва да произвеждаме сами, едновременно решавайки проблема с превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото положението в света е много неспокойно.

ТАСС: Ще бъде ли осъществена вашата идея за въвеждането на задължителна военна служба в България?

Красимир Каракачанов: Ще бъде организирано военно обучение в училищата. Също така ще решаваме въпроса с доброволната служба в армията. По въпроса за въвеждането на наборна служба предстоят дискусии.

Actualno.com

Етикети:

44 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 25 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ЛЕШ това агент Иван ,Герб,патриоти това е парлама народе
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Едно си дебело ДС-ДуПе знае - едно си пръцка! Дори и пред ТАСС!
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Педалче, пръцкай си в гащите и не си навирай носа където не ти е работа! Още жълто има по устата ти, а политика се опитваш да коментираш!? Играй си с момиченцата, не се напъвай, че ще насереш!
  : 9 !
 • Анонимен 24.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Москва на пръцкане и сълзи не вярва! Дори това да е пръцкане от дебело албиносно ДС-ДуПе с БКП-побългарен индо-български произход!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • РУСИЯ НАД 70 ГОДИНИ СПЪВА ИКОНОМИЧЕСКОТО НИ РАЗВИТИЕ 23 РУСИЯ НАД 70 ГОДИНИ СПЪВА ИКОНОМИЧЕСКОТО НИ РАЗВИТИЕ преди 1 година Профил на трол?
  България до 1944 г. е имала 3 военни авиационни завода, Божурише, Ловеч, Казанлък, конструкторски бюро и ВСИЧКО необходимо. При идването на руските''ОСВОБОДИТЕЛИ'', БЪЛГАРСКАТА РОДНА военна продукция е УНИЖОЩЕНА и замнена с внос на руско оръжие и руски лицензи. По същия начин, СВОБОДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР е УНИЩОЖЕН, и натъпкан с руски БОКЛУЦИ БЪЛГАРИЯ Е ПРОИЗВЕЖДАЛА виж още ›› БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ – ДАР, ЛАЗ, ЧУЧУЛИГА . Произведени са общо 1000 САМОЛЕТА, проектирани са 40 ПРОТОТИПА! По български проекти, по германски и други лицензи. ДАР идва от Държавна аеропланна работилница, Божурище, с положено начало през 1915 г., заработила от 1925 г., където е имало и германци и други, и поддържала връзка с европейски заводи и фирми. ЛАЗ идва от инженер ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ. В Ловеч е било Държавна самолетна фабрика, а в Казанлък е било Български Капрони, съвместно с италианци. От Казанлък излизат учебните самолети ЧУЧУЛИГА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България 22 защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България преди 1 година Профил на трол?
  защо ОФИЦЕРИ ОТ ДС се изхождат и управляват в България. Членове на антинародна, геноцидна, убийствена огранизация, червено-кървава руска марионетка – К/ДС – клела се в руска И КОМУНИСТИЧЕСКА вярност ДА ПОУЧУВАТ НА СЪЮЗНИЧЕСТВО НАТО и на отношение към РУСИЯ?! Такива, които бяха ПАТРИОТИ до 1944 г. и не ЛЕГНАХА на руснаците – тях К/ДС И КГБ просто ги РАЗСТРЕЛЯХА тогава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДРОГАРЬО Каракачанов, 21 ДРОГАРЬО Каракачанов, преди 1 година Профил на трол?
  ДРОГАРЬО Каракачанов, Като си военен миистър на НЕЗАВИСИМА и СЪЮЗНИЧЕСКА държава БЪЛГАРИЯ: Първо се излиза с кратко заявление по състоянието на българската армия, проблеми, твои виждания за реформа. Заявлението се разпространява из медиите ни.Ама не - ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ – БОКОВСКО правителство и министър ДАВА първо интервю ама не пред БЪЛГАРСКА медия и съюзническа медия – защо не от САЩ? виж още ›› А с показва решимост за промени, съвместни проекти и действие С РУСИЯ??.Огромния мерак за “направи си сам” е от мерака да си легне ниско пред русия, че НЯМА ЧАК ТОЛКОЗ да купуваме нова западно оръжие. 4)Тъпото повтаряне, че “някаква страна ни се меси”, е да се сочи Турция и ДА СЕ ПОДМИНЕ РУСИЯ, лягайки ниско на русия. развиваме с руските уроди двустранните отношения, А КАЗВАМЕ ЛИ ГО ТОВА ЗА СТРАНИ – СЪЮЗНИЦИ?
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ЦЯЛОТО “ВМРО”, заедно с всички офицери в него от К/ДС като Каракачански, е проект на ДС и КГБ към 1989 г. да се държи от руснаците “македонската” линия . Това го знаят добре не само в НАТО. НО за разлика от КГБ и Русия, там НЕ РАЗСТРТЕЛВАТ, както разстрелва Варшавския “договор”.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ДС-прасьо отново заголи ДИРНИК към Москва!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Лайняр, от тебе по голям дрисльо няма в България! Най големият тъпан си, по добре котките да са те изблизали, позор си за майка ти!
  : 17 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Трябва да се върнем на улицата и да си довършим работата!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Каракачанов, рашибозук нещастен, защо не работиш с ссср директно?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ТАСС е информационната агенция на СССР. СССР е в кофата за боклук. Въпроса ми е тези новини директно от кофата за боклук ли пристигат? Аромата ме наведе на тези мисли! А и аромата на руския капут сплескан Какакачанов не е различен!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 16 преди 1 година Профил на трол?
  · Скандално участие на българския представител на Евровизия 2017 Кристиан в събитие в анексирания Крим през 2014г. Коментари от Фактор.бг: 1. И както винаги до сега, държавните институции мълчат гордо, като заловени партизани. А тук става въпрос за анти-държавна провокация, накърняваща имиджа на България, като е използвано за целта малолетно дете. Отвратителна и срамна работа! 2. Споко, у Варн виж още ›› а, Камчия, Свети Влас, Бургас, Слънчака… та чак до Ахтопол се вее руското знаме, според държавния глава (радев-б.м.) ….. това вече е на Русия. В скоро време ще забием руското знаме в Пловдив и в София …… и цяла България е Руска!!!! Честито. За несъгласните, вече имаме 400-500,000 рускоговорящи, изкарваме ги на шосетата и държавата е наша; за буйстващите имаме 10 000 зелени човечета и 20 000 паравоенни български предатели. Честито.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  свинеподобний каракачанов дава висчко от себе си да покаже лоялност към русия
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Какво се случва с организма ни когато сп...

Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите ек...

missing image
Радев призна, че избягалият затворник не...

Вероятно има някакви пропуски в оценката на ръководството на затвора, когато са му променили мерките. Едната от тях е от строг на общ р...