Кузман Илиев: Бюджет 2022 наказва хората, които работят най-много (ВИДЕО)

34009
Кузман Илиев: Бюджет 2022 наказва хората, които работят най-много (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Бюджетът за 2022 г. е сред най-горещите теми у нас в последните седмици. Какъв е той – революционен или разхитителен, амбициозен или крайно оптимистичен? За най-важните особености на новия държавен бюджет, политизирането на държавните разходи и предизвикателствата пред българската икономика през тази година разговаряме с икономиста Кузман Илиев от Съвета за икономически и публични политики.

Бюджетът за 2022 г. е бюджет на растеж на дефицита. Това е един щедър и социален бюджет, в който имаме рекордни разходи и държавата преразпределя рекорден дял (цели 46%) от икономическия продукт. Притеснява ме, че все по-голяма част от произведеното от икономиката се харчи по политическо усмотрение. Това коментира икономистът Кузман Илиев в предаването Студио Актуално.

Николай Василев: Бюджет 2022 е бюджет на дълга и на инфлацията

Икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев не подкрепя проекторамката на Бюджет 2022. Василев определи бюджета като бюдж...

С покачването на максималния осигурителен доход, но и на минималния осигурителен доход, бюджет 2022 наказва хората, които работят – нетните донори в бюджета. "Бюджетът не раздава на всички еднакво – едни хора работят страшно много, за да платят много повече от това, което ще получат. Други получават много повече от това, което са дали в него, категоричен е Илиев.

Макар да идват от света на бизнеса, хора като Асен Василев и Кирил Петков подхождат много етатистки и безотговорно, като увеличават изключително много разходите и политизират системата – почти 50% от произведеното от икономиката се харчи по политическо усмотрение. Раздават се пари на всички социални и електорални групи, за да са спокойни.

Политиката изземва все по-голям дял от икономиката. "В обществото се създаде сериозно объркване – че държавата може да се управлява, както се управлява фирма. Това е голяма заблуда и е нещо невъзможно. Това са два напълно различни икономически свята – в бизнеса имаш много ясни сигнали кога бъркаш и това ти струва скъпо. В политиката просто вземаш натрупаните от инфлацията пари и се изкушаваш да ги похарчиш", подчертава икономистът.

Министерството на финансите предвижда рекорден растеж от почти 5% и едновременно с това рекорден дефицит, в което няма логика. "Можеха да направят балансиран бюджет, когато икономиката расте, да натрупат буфери или дори да намалят дълга. Можеха да намалят разходите, дори да звучи еретично. Би трябвало ресурсът да е напълно достатъчен – нали новите управляващи обещаха да работят по-ефективно и да запушат дупките в държавните финанси.", коментира Кузман Илиев.

Симеон Дянков е доволен: Бюджет 2022 е охолен!

Бюджетът за тази година вече е на масата на депутатите. До късно вечерта народните представители спориха за най-важния финансов закон. ...

По думите му не само че инфлацията се помпа изкуствено през социалните разходи, но се взема и допълнителен рекорден дълг.

Капиталовите разходи в бюджет 2022 са рекордни – те са с 35% по-големи от миналата година. Тези огромни разходи обикновено се използват като буфер, средство за преразпределяне на ресурс и успокояване на социални групи. Тези пари винаги се харчат много непрозрачно и неефективно.

Вероятно ще се повтори познатата практика от управлението на Борисов – в края на годината да останат едни пари и да се похарчат набързо. Новите управляващи надминаха Борисов, като похарчиха 9 млрд. лева през декември, припомня Илиев.

У нас винаги ще има корупция, докато правителството иззема много от икономиката и го раздава "на калпак". Ще има корупционен натиск и много кандидати да са близо до този процес – независимо дали са семейни приятели, перспективни стартъпи или други. Това винаги оставя неприятно усещане.

Дори свестните и образовани хора, щом дойдат на власт, се изкушават да раздават пари, угаждайки на интересите на различни социални групи, синдикати и др. Политиката ги притиска да разхищават, убеден е икономистът.

Любомир Дацов: Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната (ВИДЕО)

Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната, каза в Студио Actualno макроикономистът Любомир Дацов, заместник-минист...

Партиите в парламента се надпреварват да бъдат възможно най-големи популисти. Наблюдаваме един безобразен харч на народна пара, която опиянява заедно управляващи и опозиция. Всички политици в момента пеят в хора "Дайте да дадем". Безобразният харч на народна пара е опиянил управници и опозиция

Възможен ли е по-голям растеж с по-малки разходи?

Според Кузман Илиев има и друг развитие – например Ирландия, която е магнит за големи технологични компании. Тя преразпределя само 25% от икономиката, увеличила ги е до 28% по време на пандемията. България преразпределя почти 50%.

Трябва да оставяме много по-малко ресурс в публичния сектор и да изискваме от него да бъде много по-ефективен, прозрачен и отчетен, да бъде максимално дигитализиран. Трябва да дебнем за всякаква форма на корупция, категоричен е Илиев. Къде е обещаното намаляване на администрацията в бюджета? Имаше сериозни заявки за съкращаване на хиляди държавни служители, припомня той.

Икономическият растеж ще стане по-голям и по-устойчив, ако оставим предприемачите в България да дишат, а не да ги товарим с мерки като вдигането на максималния осигурителен доход, смята икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю