Съдът реши: Отварят чувалите с бюлетините от машинния вот от всички секции в София

4492
Съдът реши: Отварят чувалите с бюлетините от машинния вот от всички секции в София
Снимка: БГНЕС

Административният съд (София) разпореди чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машинно гласуване в София да бъдат отворени.

Целта ще бъде да се проверят отново финалните отчети на хартия от машините с обобщените данни, а засега ръчно броене на бюлетините няма да има, докато не излезе резултатът от назначената днес експертиза. Ако бъдат установени нарушения, тогава ще се стигне и до ръчно броене от вещи лица, стана ясно след края на заседанието на кадровиците.

Припомняме, че до това произнасяне на съда се стигна след жалбата на Ваня Григорова, която атакува решението на Столичната общинска избирателна комисия, с което бе обявен Васил Терзиев за кмет на София. Според жалбата на Григорова и екипа й има нарушения в голяма част от протоколите, като са съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

Още: Наталия Киселова: Няма основания да се искат нови избори в София

Какво ще се проверява?

Всъщност от чувалите от секционните избирателни комисии, в които е имало машини за гласуване, ще се извадят само бележките от устройствата с финалното гласуване. При устяновяване на разминавания, ще се брои повторно само в някои секции. За конкретните нарушения, посочени от екипа на Григорова в жалбата им (например преправяне на протоколи, след като вече са били качени), съдът реши, че трябва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза.

Тя трябва да се изготви от две вещи лица - компютърен специалист и икономист. В срок до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание по делото, тази експертиза трябва да отговори на въпроса дали има несъответствия и колко и какви са поправките в протоколите и паметта на машините, уточнява "Дневник". Освен това ще се проверява дали поправките са правени с подписите на членове на комисиите.

Още: След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

От своя страна Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите, а от Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат никаква тежест и стойност като доказателство, тъй като на финала се броят разписките от машините в урните след вота.

След заседанието на съда от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съдебните кадровици. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии, като едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции, в които има евентуално установени разминавания.

"Съдът създаде условия за това избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен. Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен или не и дали аз съм ощетена или не", коментира Ваня Григорова на излизане от съдебната зала.

Още: Ваня Григорова разкри кого ще подкрепи за шеф на СОС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика