Лек срещу ХИВ и детския паралич: Коментира проф. Александрова (ВИДЕО)

8120

Тази стрептококова инфекция не е нещо ново, с което светът да не се срещал. В случая обаче те могат да предизвикат стрептококов септичен шок, който може да се развие в рамките на часове с широка гама от симптоми, които в крайна сметка, могат да доведат до смърт. В случая решението определено са антибиотиците, и то поставени навреме.Това заяви в предаването "Студио Actualno" вирусологът проф. Радостина Александрова. 

Припомняме ви, че в края на март здравните власти в Япония предупредиха за скок в потенциално смъртоносни стрептококови инфекции на гърлото, като случаите са около три пъти повече от миналата година в Токио.  В цялата страна инфекциите на стрептококови бактерии в гърлото се диагностицират четирикратно по-често от последните пет години, според доклад на Здравното министерство.

Според проф. Александрова една от хипотезите за повишаването на инфекциите от стрептококи е, че те са предшественик от сериозни устни инфекции вследствие на Ковид и други респираторни вируси. "Вече имаме осем кандидати за ваксина срещу този вид стрептококи, проучванията продължават, така че стискаме палци", посочи още проф. Александрова.

Генното редактиране

Наскоро с помощта на технологията за генно редактиране CRISPR/CAS-9 учени са успели да елиминират ХИВ от инфектирани с него клетки, култивирани в лабораторни условия, което поражда оптимизъм и за приложението на този подход в клиничната практика.

Според Радостина Александрова идеята е с тези "генетични ножици" да се изреже част от вируса. Това, което наскоро излезе, е, че на практика тази "ножица" може да изреже ХИВ при клетъчни култури. Но това са клетки, които са култивирани в лабораторни условия. Тази стъпка е доста обнадеждаваща. Очакваме в реалния живот обаче, при хората, да видим как ще се отрази тази практика, посочи още вирусологът.

Полиомиелитът

По повод починалия наскоро Пол Александър, който живя 70 години с помощта на метален бял дроб, проф. Александрова заяви, че този човек е успял да води един продължителен начин на живот.

"Онези, които са били свидетели на случващото се, са видели ужаса на парализираните деца и на поставени в такива като саркофаг машини. Разбира се, след като върху животни и маймуни е изпитана първата ваксина срещу полиомиелита (детски паралич), тя се прехвърля върху 1 млн. и 600 хил. ученици. Когато тя е обявена по радиото, че е успешна, всички камбани в Америка започват да бият едновременно. Веднага след тази първа ваксина, е създадена втората, която е жива ваксина - един невероятен успех за науката. Благодарение на всичко това, днес ние сме на път да се разделим с това ужасяващо заболяване", каза още Александрова.

Водещ: Мирослав Димитров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю