Манол Пейков: Страх ме е, че в Пловдив се готвят тъмни сделки като от миналото (ВИДЕО)

29831

Възможно е порочни практики и споразумения за Пловдив от предишния общински съвет да се върнат и след местните избори. Това прогнозира в Студио Actualno депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който е виден пловдивски деец и издател.

Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров спечели вота във втория по големина град, побеждавайки на балотажа Ивайло Старибратов от ПП-ДБ.

Тъмни сделки

Още: Изненада: Избирателите на ГЕРБ не послушаха Борисов, избраха Ваня Григорова в София (СНИМКИ)

„За жалост, някои от тъмните сделки, които бяха направени в предишния (местен) парламент - за Пловдивския панаир, за 35-те милиона за закупуване на земя, харизана на една фирма - страхувам се, че в момента се подготвя нещо подобно. Не бих го казал, ако не беше това, което стана преди 3 дни. Славчо Атанасов – кандидатът на „Съединени за Пловдив“ – единия ден говореше как предлага алтернатива, с надежда да стигне до балотаж, после изгуби и се прегърна с ГЕРБ", заяви Манол Пейков.

Още: Манол Пейков: Славчо Атанасов излъга пловдивчани като борец срещу модела на ГЕРБ

"В Пловдив има една много симпатична младежка гражданска група – „Пловдив – град за хората“. Тя направи точна графика за петте ключови гласувания, свързани с милиони левове загуба в ущърб на гражданите: ДБ навсякъде са гласували против тези сделки, но всички други политически сили са гласували за тези сделки. Аз очаквам, уви, с натежало сърце, да имаме същото нещо. Имам надежда, че думата ни обаче ще се чува по-добре от гражданите и се надявам в следващите 4 години да се отрази по адекватен начин и да надградим“, каза издателят и активист.

Голямата битка

Той добави, че има две големи каузи за Пловдив, които може да се осъществят дори с кмет от ГЕРБ. Едната е намиране на дом за операта. "Неприемливи са плановете на другите кандидати, аз имам по-мащабна идея, свързана със земя в центъра на Пловдив", разкри Пейков, без да дава повече подробности.

Другата важна тема според него е да се работи по закон за Пловдив, защото има проблем с административното разделение. "Общините Марица и Родопи са фактически част от града, но са отделни общини с отделни кметове и автобусният транспорт не може да ги пресича, а там са най-добре развитите бизнеси, бизнеси с европейски мащаб", посочи той.

Още: Две са опциите за мнозинство в Столичния общински съвет: Говори Вили Лилков (ВИДЕО)

Защо Пейков не се кандидатира за кмет?

Манол Пейков отбеляза, че "ножицата" между Димитров и Старибратов се затвори малко след балотажа, като определи това за добра новина. "В пет от шестте района имахме и балотаж с кандидатите на ГЕРБ. Тече процес. Демокрацията е труден процес, отнема време и изисква мускули за бягане. Това е основният урок – трябва търпение, време, улягане, да вдъхновим хората и да им покажем, че предлагаме нещо наистина различно", добави той.

„За мен политиката не е фиксидея", отвърна Пейков на въпрос защо не е бил избраникът за градоначалник, издигнат от ПП-ДБ. "Не успях да убедя колегите от цялата коалиция, че аз съм най-подходящият кандидат. Това са многопластови предизвикателства – не само външни, но и вътрешни. В България нямаме тази коалиционна култура, учим се тепърва".

Още: Старибратов с първи коментар след изборната загуба: Ще съм опозиция на управлението

Ниската активност

Ниската избирателна активност според него е заради умората от поредицата избори. „Може би отчасти е изтощение от това дълго управление на ГЕРБ, което създаде усещане за безалтернативност у хората. Много дълго продължи самият преход. Лидерите на ГЕРБ се опитват да ни убедят, че това са едни нормални темпове на развитие. Моето мнение е, че за жалост, ние не настигаме Европа, възможностите на България са много по-големи. Имаме голям ресурс и бихме могли да изградим едно доста по-отговорно общество, което да спазва законите и да развива държавата си с много по-бурни темпове. Да сме щастливи, че сме българи, а не само на хартия да сме горди и с другото око да гледаме към „Терминал 2““, каза Манол Пейков.

Гледайте още във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю