Мърфи: Има резон разкрасителните услуги да са с по-ниско ДДС

9874
Мърфи: Има резон разкрасителните услуги да са с по-ниско ДДС
Снимка: Личен архив

Марин Хубенов, по известен като Мърфи, има 25-годишен опит като фризьор и е един от топ коафьорите в България. Той е собственик и на два салона за красота, които, подобно на повечето у нас, бяха затворени по време на извънредното положение. Както повечето бизнеси, работещите в бюти индустрията също претърпяха загуби заради пандемията от коронавирус. Ситуацията постепенно започва да се нормализира, макар и с по-бавни темпове. Поговорихме с Мърфи, за да разберем как се е отразило извънредното положение на неговия бизнес, какво мисли за схемата "60/40" и намаляването на ДДС-то за услуги.

Като собственик на салони за красота, какви са последствията за вашия бранш от пандемията от коронавирус?

Като собственик на два салона за красота и 20 човека персонал, аз съм отговорен за служителите си, за плащане навреме на осигуровки, заплати и на лизинг на машините, с които работим. Основният проблем през периода, в който салоните бяха затворени, е това, че разходите си вървят, а приходи няма. Също така, след като отворихме, нямахме възможност да работим на пълен капацитет, защото за нас е важно да спазваме правилата на РЗИ. Казано накратко - търпим загуби дори след като отворихме.

Тъй като фризьорските салони бяха затворени на 13 март и не работеха няколко седмици, успяхте ли да намерите начин да намалите загубите си?

Да, но ни трябваше малко време, за да се организираме. Започнахме да предлагаме на нашите клиенти онлайн консултация, както и доставка на продукти до техния дом. Също така да предлагаме и ваучери, които да ползват след като отворим. Важното за нас беше да не губим връзка с клиентите и се опитахме да облекчим за тях престоя им у дома, като им даваме съвети как да бъдат красиви вкъщи.

Какво мислите за схемата "60/40" за помощ от държавата?

В такива фирми, в които не се комулират такива големи суми в сферата на услугите, е много трудно бизнесът да осигури тези 40%, когато няма никакви приходи. Кандидатствали сме и се надяваме да ни одобрят. Но те няма да ни помогнат за неплатените сметки и отложените лизинги на апаратура.

Какво смятате за Наредба Н-18 и има ли според вас резон в искането да се намали ДДС на услугите, както в хотелиерския сектор?

Има резон, с оглед на това, че както ресторанти, хотели, така и бюти бизнесът има капацитет, защото ние работим с ръцете си и дори в моменти, когато е имало много желаещи, ние не може да поемем всички, което слага една граница на приходите дори в най-силните месеци. За разлика от търговията, там дори за един ден могат да се акумулират много приходи, докато в услугите си има граница. Има резон услугите да са с по-ниско ДДС.

Имате ли по-дългосрочен план за бизнеса си в тези кризисни условия?

С много дългосрочни планове не може да се ангажираме, защото не може да знаем как ще продължи през лятото пандемията. Ние сме взели всички мерки за работа, за да може да осигурим безопасни условия на труд на нашия екип. Надяваме се да има по-голямо търсене на услугите в сферата на красотата през летните месеци.

След като вече отворихте врати, какви мерки сте взели, за да гарантирате безопасността на клиентите си?

Имаме много активности, допълнително от разписаните от РЗИ, като бактерицидни лампи, които са много ефективни. През деня почистваме и дезинфекцираме всички провърхности по няколко пъти на ден, а всяко работно място се почиства след всеки клиент.

Забелязвате ли промяна в нагласата на хората, когато става въпрос за разкрасителни процедури?

Хората искат да се видят по-красиви и да се отпуснат след времето, прекарано вкъщи. Забелязвам емоцията в клиентите, когато не са ни посещавали от дълго време, колко се радват, че са обратно в салона. Направо грейват, след като се видят готови.

Кои са най-търсените услуги в момента?

При нас най-търсени са процедурите за коса – боядисване, подстригване. Услугите за тяло също. В салоните ни има решение за всеки, защото предлагаме както процедури за коса, така и за лице и тяло, както и маникюр и педикюр. Основно забелязахме, че искат да направят всичко в един ден, за да си тръгнат заредени и по-красиви.

В Китай отчитат ръст от 9% в търсенето на козметични услуги след края на извънредното положение, какво е вашето мнение по въпроса?

Не, при нас няма такъв ръст, все още сме назад в сравнение с минали периоди. Може би заради това, че общо взето така се случват нещата, че няма много яснота и хората не знаят – сега позволено ли е да излизат, да ходят в салоните. Все още се притесняват, но се надяваме, че скоро нещата ще се върнат към нормалното.

На какъв капацитет работите в момента? Как се промени работният ви график след отварянето на салоните?

Стартирахме с намалено работно време, на смени, по-бавно и внимателно, за да може да се спазва дистанция. Организираме графикът ни да е с 15-20-минутни интервали между клиентите. Около 50-60% от капацитета ни в момента е запълнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю