Проф. Георги Чернев: Европейският съд по правата на човека се заема с двама бивши министри и премиер

21079
Проф. Георги Чернев: Европейският съд по правата на човека се заема с двама бивши министри и премиер
Снимка: личен архив

На 180 градуса се преобърна развитието на изключително важно дело, касаещо дисциплинарното уволнение на бившия ръководител на кожната клиника на МВР болница в София проф. д-р Георги Чернев.

На първа инстанция проф. Чернев беше възстановен на работа и му беше присъдено обезщетение от 15 342 лева. След като той спечели делото на първа инстанция, като на заседанието се явиха свидетели срещу него и нито един не потвърди в съдебната зала писмено подадените си показания, на втора инстанция – в Софийски градски съд (СГС), решението вече е противоположно, като СГС дори постановява лекарят да плати 1320 лв. съдебни разноски. Всичко това стана и след като МВР по времето на бившия вътрешен министър Младен Маринов де факто си призна, че е направило грешка и административно нарушение с назначението на заместника на Чернев - проф. Соня Марина. Марина е един от свидетелите срещу проф. Чернев в сегашното дело, а "грешката", за която става въпрос, е, че заема поста на Чернев без конкурс - назначена е директно.

От мотивите по делото в СГС (14373/2020), което е решено от съдебен състав съдия Теменужка Симеонова и членове Хрипсиме Мъгърдичян и Димитринка Костадинова-Младенова, става ясно, че новото решение се опира на свидетелски показания срещу професора – писмени и "гласови". "Настоящият съдебен състав намира, че наложеното на ищеца най-тежко дисциплинарно наказание – уволнение, съответства на тежестта на установени по делото нарушения на трудовата дисциплина. Несъмнено е установено от събраните писмени и гласни доказателства, че поведението на ищеца е в разрез с редица етични и морални норми и вътрешни правила, за спазването на който ищецът се е задължил по силата на длъжностната си характеристика като ръководител на отделението", пише в решението. Според свидетелските показания, проф. Чернев бил в конфликт с колегите си в кожната клиника и не се включвал в лечебната дейност, което затруднявало работата – това е главното основание, заради което професорът е дисциплинарно уволнен.

Категорично ще обжалваме пред Върховния касационен съд, заяви проф. Чернев в интервю за Actualno.com. Той посочи, че делото всъщност представлява нещо далеч повече от спор дали е уволнен заради неспазване на трудова дисциплина: "Уволнението ми е заради научните ни достижения и публикациите ни в редица престижни специализирани международни издания за връзка между вид лекарства за лечение на хипертония (т.нар. сартани) и случаи на развитие на различни форми на рак на кожата" (публикациите, за които говори проф. Чернев, са отразени ТУК, ТУК, ТУК и ТУК). Заради това професорът вярва, че сегашното съдебно решение е "убийствена поръчка".

Какво още каза проф. Чернев пред Actualno.com – научете в следващите редове:

Проф. Чернев, представихте ли официално пред Софийския градски съд (СГС) Вашата гледна точка, че уволнението Ви от МВР болница е заради научната Ви работа и публикациите в специализирани международни източници за връзка между т.нар. сартани (лекарства за лечение на хипертония) и случаи на развитие на различни форми на рак на кожата?

В рамките на заключителната ми реч към съда, лично аз упоменах коя е според мен основната причина асистентите да бъдат карани под конвой да подписват поръчкови показания в кабинетите в МВР болница, непотвърдени впоследствие от нито един свидетел в Софийския районен съд (т.е. на първа инстанция), на базата на които да бъда отстранен, а именно: официализирането на научните ни разработки, тематизиращи връзката между антихипертензивни медикаменти, нитрозамини (примеси) и развитието на ракови форми при пациенти в България. По информация от асистентите ми, които дойдоха да се оплачат в кабинета ми, те са били принуждавани да дават писмени показания в рамките на 3 дни (10, 11, 12 март, 2020 година) точно преди конгреса на Българското дружество по дерматологична хирургия и са предупреждавани, че ще има сериозни последствия за бъдещото им кариерно развитие, ако се появят на събитието. Помолих съдиите в СГС да се информират по темата преди да вземат окончателно решение, обясних в детайли темата на съдебния състав - съдия Теменужка Симеонова и членовете Хрипсиме Мъгърдичян и Димитринка Костадинова-Младенова.

Какво мислите за решението на втора инстанция?

Скандално решение на този съдебен състав! Запомнете тези имена - нека демократичното общество и заболяващите от рак след прием на лекарства за кръвно си ги спомнят - както тях, така и техните решения. И нека бъде прочетен протоколът на съдебното заседание в случай, че някой твърди, че не е споделяна тази немаловажна информация. Да го направят публично достояние.

Да не вземеш под внимание обективната истина, това не е новост. Но, когато тази истина касае десетки съдби на пациенти, засяга правата на човека и не се взима под внимание? Нужна е реформа и на съдебната система. Недопустими и необосновани решения…

Мислите ли, че е налице политическа намеса?

Решенията са продиктувани от най-слабото и некомпетентно статукво, което сме имали в нашата история. От една шайка, която разби всички очаквания на населението за почтеност, доверие, взаимопомощ и вяра в парламентаризма. Нека всеки сам си прави изводите. Ще бъдат оповестени и подкупите, размерите им и лицата, които ги предлагаха, за да спрем официализирането на данните.

Какво ще правите сега, професор Чернев?

Това решение е удар срещу науката, свободата на словото, демократичното общество, морала и правовата държава. Това смятам. Загуба на битката, но не и на войната.

Отиваме на обжалване във Върховен касационен съд. Надеждата ми е влиянието на корпоративните интереси, лично на Бойко Борисов, както и всички замесени около тях по темата, да е минимално до липсващо.

Ако няма удовлетворително за мен решение - отивам на международен съд - Европейски и Американски федерален съд, защото темата на делото не е дисциплинарното ми уволнение, а именно научните постижения на колектива ни.

Не допуснахте ли грешки по време на защитата в съда?

Досега връзката на делото с научните ни постижения беше неглижирана в хода на съдебното производство и това беше изцяло наша грешка. Вярвахме в правотата на твърденията си, свидетелите не подкрепиха писмените си показания на първа инстанция. Бяхме убедени в безпристрастността на съда и евентуалното положително решение в наша полза. Случи се на първа инстанция, но не и на втора. Невинаги се случва това, което желаеш.

Сега именно това ще бъде подчертано още по-ясно, водещо и подкрепено от наши нови научни резултати, нови свидетели, нови данни и показания за репресии и заплахи, като ще искаме международен съд и във връзка с потенциалната обвързаност на определени решения на нашите институции с корпоративните интереси, политическата подкрепа на тези интереси и странните или неекспертни решения на правораздавателните органи.

Кога започвате с международните жалби и обвинения? И срещу кого?

За да се премине на другите нива - международни, би следвало да са налице един вид ʺнеправомерни решения от наша гледна точкаʺ на определени крайни инстанции в нашата страна. След това стартираме с международните съдилища и неправителствени организации за защита на правата на човека. Веднага стартираме с образуването на дела по Европейската конвенция за нарушаване на правата на човека - в Страсбург. Мудна процедура, неясно какви ще са резултатите.

Но разликата е огромна - обвиняемите ще са вече политическите лица. Официално. Ще има широка публичност по света - за престъпното мълчание в полза на корпоративните интереси, погубило не една съдба.

Интервю на Ивайло Ачев

ОЩЕ: "НОВИ СИГНАЛИ И ДАННИ ЗА КАНЦЕРОГЕНЕН ЕФЕКТ ОТ КЛАС ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю