Новият кмет на "Овча купел": Внимание за всеки проблем и към всеки човек

25692
Новият кмет на "Овча купел": Внимание за всеки проблем и към всеки човек
Снимка: личен архив/Facebook

Местните избори безспорно промениха управленската картина в София. Цели 12 района в столицата вече имат районни кметове, които не са от ГЕРБ, а в 8 от тези райони победители са кандидати на "Демократична България". Един от тях е "Овча купел" - там кмет ще е Ангел Стефанов, който е преподавател по публична администрация и доктор по политология и два мандата, между 2004 и 2012 година е де факто омбудсман на Столична община. Ето какво сподели той пред Actualno.com за бъдещите си намерения като кмет на "Овча купел".

Кои са най-важните Ви приоритети в програмата за "Овча купел" и кои са основните проблеми, които искате да решите по време на управлението си?

На първо място, подчертавам важната роля, която ще имат гражданите за района, защото те са най-важния инструмент за управление на районната администрация. В този смисъл прозрачността в работата, качеството на административно обслужване, вниманието, с което ще се отнасяме към всеки проблем и човек, изграждането на общност от позитивни и активни граждани са водещи приоритети.

Заедно с инициативните комитети, които издигнаха кандидатурата ми изработихме амбициозна програма от 79 точки. В нея залегнаха както реализацията на някои важни за района инфраструктурни проекти, така и инициативи за опазването на зелени площи, изграждането на парк "Кукуряк" и съживяване на социалния и културен живот в района.

Какво ще предприемете като подход и мерки за презастрояването, транспорта, чистия въздух в района?

Ще настояваме и съдействаме за бързото, но и обмислено приемане на подробни устройствени планове за частите от района, които нямат актуални такива. Ще анализираме възможностите квартала да се развива в своите периферни зони и места, където няма да се предизвика прекомерно уплътняване на вече застроените територии. Ще опитаме да обвържем новото строителство с пропусквателния капацитет на транспортната мрежа и наличието на обществени паркоместа. За обществения транспорт от ключово значение е довършването на метрото. Ще обсъдим с гражданите и маршрутите на довеждащия до метростанциите транспорт.

Колкото до чистотата на въздуха – ще разчитам на активно сътрудничество с общинския съвет и администрацията на Столична община, защото мерките за това трябва да са по-комплексни.

Смятате ли да правите промени в районната администрация и ако да, къде и защо?

Влизам в районната администрация изцяло с позитивна нагласа към хората, работещи там. Изискванията обаче към тях ще се повишат, поне що се касае до инициативността, отношението към гражданите, работата на терен. Във връзка със структурата, иска ми се да имаме на разположение повече инспектори, които да следят за чистотата и спазването на общинските наредби в района. Това ще трябва да го договаряме със Столичния общинския съвет и Столичен инспекторат.

Защо нямаше обединение с Борис Бонев според Вас и как оценявате това, че не беше постигнато съгласие за единно явяване между ДБ и "Спаси София"?

Не съм участвал в разговорите за формата на участие и съвместното явяване на изборите със "Спаси София" и ще се въздържа от мнение защо това обединение не беше постигнато. Анализът на изборните резултати обаче показва, че ако имахме обединение в подходяща конфигурация, вероятността София да има кмет от демократичната общност и двойно повече общински съветници беше изключително голяма.

Работи ли "Демократична България" чрез единен фронт и от страна на своите районни кметове да повлияе върху определени политики на Столична община и кои са те, ако има такава стратегия?

В предизборните програми на кандидатите за кмет и общински съветници на Столична община от "Демократична България" от една страна и на районните кметове от друга има много допирни точки. Такива са почтеност и прозрачност, децентрализация и дигитализация на управлението. Това ще са общите теми, по които ще работим координирано и в тясно взаимодействие с групата от съветници на "Демократична България" в общинския съвет.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...