“Отговорите“: С адв. Николай Хаджигенов, Мартин Владимиров и Марта Георгиева (ВИДЕО)

7139

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com. “Отговорите със Спасиана Кирилова”: “Ние идваме“ с остра реакция на питането на президента Румен Радев до Конституционния съд дали отнемането на концесията на нефтения терминал “Росенец“ от “Лукойл“ противоречи на Конситуцията. И още: Ще има ли ефект от промените в Закона за домашното насилие и НК, свързани с понятието “интимна връзка“. В студиото – адв. Николай Хаджигенов от “Ние идваме“.

Защо поскъпват горивата по света и в България? Ще се успокои ли пазарът на петрол и ще бъде ли сменена собствеността на “Лукойл Нефтохим“? Разговаряме с енергийния експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Ще бъде ли демонтиран най-после Паметникът на съветската армия, или МОЧА, след като по настояване на областния управител Вяра Тодева собствеността върху конструкцията стана от публично държавна публично частна. Разговаряме с общинския съветник от ДБ Марта Георгиева.

Ще има ли ефект от въвеждане на понятието “интимна връзка“?

Интимна връзка“ е идиотска правна формулировка. С тази поправка ликвидираха Закона за домашното насилие. Това каза в “Отговорите” адв. Николай Хаджигенов:

“Аз побеснях, да си призная честно. Единственото нещо, което можех да направя, е да се подиграя на всички тия велики юристи, защото аз работя домашно насилие като една от каузите ми, много преди да се появи Законът за домашното насилие. Съдебен адвокат съм повече от 20 години. Знам кое ще работи и кое няма да работи, как трябва да се направи и защо трябва да се направи. Вярно ли че през 2023 г. ти трябва да правиш легална дефиниция на “интимна връзка“. Всички знаем какво е интимна връзка.

Още: Адвокат: Сега съдът ще бъде залят от фалшиво домашно насилие (ВИДЕО)

Сега ще отворя една скоба, хората, създали тази поправка, очевидно нямат представа какво и интимна връзка. Затваряме скобата. Дребнаво е от моя страна, но ние наказателните адвокати сме такива – живеем от грешките на другите и сме дребнави, защото това ни е работата. Безумната формулировка на интимна връзка задължава съда и всеки един пострадал от домашно насилие да започне с това. Не да доказва, че е пострадал от домашно насилие, както беше досега, а да доказва, че има интимна връзка. Защото ако няма интимна връзка, какво домашно насилие?

Още: Какво значи гаджета по закон: Депутатите определиха заради домашното насилие

С тази идиотска, ако ми позволите волността, правна формулировка, всичко е безумно и нищо от това няма да работи. Т.е. буквално с тая поправка ликвидираха Закона за домашното насилие, който е относително смислен документ, при положение, че не приехме Истанбулската конвенция, относително работещ правен акт, поне в частта за заповедите за закрила. Аз на тези хора (депутатите, бел. ред.) не бих им дал да гледат кокошки на двора, честно си признавам, не да пипат правни кокументи, камо ли да стигнат до Конституцията. Боже опази!“

Още - във видеоматериала.

Защо поскъпват горивата по света и в България?

Надценката на “Лукойл“ за горивата не е нормална. Това каза в “Отговорите ” Мартин Владимиров и обясни защо:

Още: Светослав Бенчев: Цените на горивата няма да стигнат до 3 лв.

“Надценката при бензин А95 е 15 стотинки, а при дизела 10 стотинки днес. Такава надценка не е нормална, защото България получи специална дерогация от санкционния режим срещу Русия, който забранява вноса на руски петрол и руски горива. България има възможност да прави това до края на 2024 г. И когато има една компания, която внася суровина и тя контролира над 90% от пазара на едро в момента няма причина цената да е толкова висока, тъй като на практика пазарът е наводнен с горива, които са произведени с много евтина суровина. Сега трябва да кажа, че “Лукойл“ поддържа една отстъпка на фона на други страни в Европейския съюз, която в зависимост от страните може да е между 15% в някои случаи и 6-7% в други.

Още: Къде са стотиците милиони, обещани от "Лукойл"? Държавата ги търси (ВИДЕО)

Но за нас е по-важно да направим сравнение с други страни, които бяха 100% от руски петрол преди влизане в сила на ембаргото, там разликата е наистина между 5 и 6%. Т.е. да, “Лукойл“ поддържа една идея по-ниски цени, но това постига две неща: От една страна създава впечатлението, че дерогацията е полезна за България, а тя на практика е полезна само за една компания. А ние всички плащаме скъпи горива, които, да, с 5% по-ниски, но кой реално усеща тези 10 стотинки? Това ли е цената, която плаща “Лукойл“, за да монополизира напълно пазара.

Още - във видеоматериала.

Ще бъде ли преместен най-накрая МОЧА?

Около три месеца е приемлив срок да започне демонтажа на Паметника на съветската армия, или поне всичко да бъде подготвено. Това каза Марта Георгиева в “Отговорите".

Марта Георгиева обясни, че на 3 август, ден след като по предложение на областния управител Вяра Тодева, правителството промени статута на имота, върху който се намира МОЧА, от публична държавна собственост в частна държавна собственост, представители на “Боец“ и граждани са се срещнали с областния управител. За тях 3 месеца е приемлив срок. Ето още какво каза Марта Георгиева:

Още: Паметникът на Съветската армия си отива: Правителството подготви почвата

“Срокът е обозрим, 30 години и три месеца, важното е да няма път назад. Всъщност доколкото ми е известно, областният управител е изпратил вече няколко писма, с решението на правителството областният управител вече може да се разпорежда с този обект. Писмата са до Столична община, като иска плановете за построяването на това съоръжение и плановете за неговото демонтиране от 90-те години. Но това са формалности. Въпросът е, че процедурата е в ход. Пътят, който е избран, е този, който аз подкрепям и по който, макар и десетки години да ми е отнело, съм се водила с моите съмишленици. А именно премахването на този монумент от това място да стане по изцяло законен път така, че да няма никакво място за оспорване, за връщане назад и т.н. Ще се гледа всички стъпки да са изцяло изчистени.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю