Радев опитва да спре връщането на "Росенец" на държавата

8919
Радев опитва да спре връщането на "Росенец" на държавата
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се обърна към Конституционния съд и прати там решението на парламента да бъде спряна концесията на пристанище "Росенец".

Какво е главното основение на Радев - било прибързано: "Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им. Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал "Росенец", не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите.

Тезата на Радев за "Росенец"

Радев се позовава на "многопластовото съдържание на конституционния принцип на правовата държава", като цитира решения на Конституционния съд, според които правовата държава трябвало да е съчетание на принципа за правната сигурност (формалния елемент) и принципа за справедливостта (материалния елемент). С други думи - да има предвидимост и стабилност на законите, а с това връщане на концесията такова нещо нямало.

Предвид приетата нормативна база от България на база и законодателни мерки на ЕС за санкции срещу Русия, Радев спори, че с връщането на "Росенец" било "предвидено прекратяване на възложените концесии в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече този срок. По този начин, без да е отправено искане от Министерския съвет за отмяна на дерогацията (за внос на руски петрол по морски съд), Народното събрание е приело прекратяване на концесия в обхвата на чл. 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 г., без да е фиксиран начален момент за едноседмичният срок, в който това трябва да стане".

Освен това, не било в принципа на правовата държава транспортното министерство да поеме контрола над "Росенец" в срок от 2 седмици - по-точно "оперативното управление на съоръженията". Транспортното министерство е само администрация, която помага на транспортния министър, а той също е държавен орган, аргументира се президентът.

"Такъв институт – на отнемане на концесията, не е познат и по Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесия. Използването на термина "отнемане на концесията", в съчетание с израза "поема оперативното управление на съоръженията", не създава ясни задължения, които да бъдат изпълнени. Освен това оперативното управление е възложено на Министерството на транспорта и съобщенията, без да се отчита, че орган е министърът и той ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика според своите правомощия, а министерството е администрация, която го подпомага при осъществяване на правомощията (чл. 34 във връзка с чл. 38, ал. 1, т. 2 от Закона за администрацията)", се казва в още в съобщението от Президенството.

Радев спори и за друго - след като вземането на концесията минало в едно пленарно заседание на две четения, това ограничило възможността за предложения на депутатите т.е. нарушен е политическият плурализъм.

ОЩЕ: Депутатите върнаха контрола на държавата в "Росенец"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика