Отговорите: С Цветан Цветанов, Любомир Стефанов и адв. Петър Славов (ВИДЕО)

8379

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Показното убийство на Алексей Петров на 16 август. Какви са мотивите и ще стане ли ясно някога защо и кой? Разговаряме с човека, който арестува Алексей Петров по делото “Октопод“ през 2010 г. - бившият вътрешен министър и настоящ лидер на партия “Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Политиката няма почивен ден, престъпността също. Знак за продължаващото срастване между двете ли е разстрелът на Алексей Петров? Насилието в България и политиците. Коментираме с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Известни общественици написаха писмо до областния управител и премиера с апел да не се бави преместването на паметника на съветската армия. Разговарям с адв. Петър Славов от инициативата “Правосъдие за всеки“, един от подписалите апела. С него говорим и за показното убийство на Алексей Петров.

Показното убийство на Алексей Петров

Имаше тясно затопляне на отношенията между Алексей Петров и Бойко Борисов. Това каза в “Отговорите“ Цветан Цветанов:

“Всички, които наблюдаваха политическия процес и се информираха от свои източници, навсякъде се говореше, че Алексей Петров ще бъде по всяка вероятност предложен или за заместник-министър на вътрешните работи, или ще бъде председател на ДАНС.

Още: Убийството на Алексей Петров е само върхът на айсберга

Но понеже за да стане председател на ДАНС трябва да мине през указ на президента, това действие е нямало как да бъде осъществено, а и не знам дали всеки един си е направил равносметка от политиците, които имаха контакт с Алексей Петров, че с подобна биография и с всичко това, което е свързано с миналото на Алексей Петров, той няма как да бъде част от националната сигурност на държавно ниво, защото това би компрометирало службите допълнително, въпреки че в момента нямаме чак толкова добри международни успехи, каквито имахме в друг период от време.“

Беше направен опит да се отстрани президентът като назначаващ шефовете на службите. Означава ли това, че сегашната власт е искала Алексей Петров да влезе в службите?

Още: Бойко Борисов бързо се разграничава от близки, но "неудобни хора": И сега ли ще е така?

“Първо, за всички, поне от това, което сме прочели в медиите, Алексей Петров имаше много близки отношения с бащата на Кирил Петков. А знаем какво е въздействието, поне от това, което сме чували в публичното пространство, на бащата на Кирил Петков върху политическата кариера на самия Кирил Петков. От тази гледна точка излязоха верни фактите, които бяха потвърдени от Алексей Петров за подобно посредничество, което е осъществено между Борисов и Кирил Петков. Дали той е присъствал на тази среща не мога да твърдя, но знаем, че имаше и публично оповестени снимки от срещата между Алексей Петров и Бойко Борисов, което означава, че там имаше много тясно затопляне на отношенията и връщане на спомени от миналото.

Още- във видеоматериала.

Протестите против насилието и политиците

Продължава преброяването на дивите зайци. Иначе казано героите на прехода си отиват един по един, очевидно не по начина, който са желали, а по начина, по който са си постлали. Това каза в “Отговорите“ Любомир Стефанов:

“Сега властта и цялото ни общество има възможност да се подреди около такива знакови теми. Знаем биографията на хората от ъндърграунда, които през последните два месеца си отидоха по една или друга причина. Къро си отиде в Южна Африка, а единият от братята Галеви се върна да си отиде в кревата, в собствената къща. Сега и Алексей Петров, който беше прекрачил от сенчестия в полусенчестия бизнес или направо беше избелил себе си и неговите компании.

Още: Имаше тясно затопляне на отношенията между Алексей Петров и Бойко Борисов: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Въпросът е обществото ни как ще ги оцени тези неща. Политиците каква позиция ще заемат. Това просто криминално деяние ли е? Разчистване на сметки в някаква перспектива, която властта трябва да има, червена лампа, че нещо се случва и то се изтървава от официалния ни фокус. И най-вече ние като общество да сме наясно героизираме ли ги тия хора все още, или категорично ги слагаме в графата, за която имаме еднозначна оценка.“

Още: Военният министър подкрепя версията за "руската агентура" в убийството на Алексей Петров

А имаме ли отговор доколко те са фактор в политическия живот?

"Градският фолклор е пълен с легенди за това, така че да, на някакво битово ниво имаме отговор. На официално ниво продължаваме да нямаме, тъй като данните, които са излилали, излизат и ще излизат за подобен род лица, свързани с хора от службите, хора от властта, хора от партии, създали партии, всяват безпокойство.

Още - във видеоматериала.

Кой и защо бави преместването на МОЧА

Паметникът на съветската армия в София, известен също и като МОЧА, може да е незаконен строеж. Това каза в “Отговорите“ адв. Петър Славов. Известни общественици написаха писмо до областния управител и премиера с апел да не се бави преместването на паметника на съветската армия под претекст, че се чака предпроектната документация. Ето какво каза адв. Славов:

Още: Спешно изработват План за безопасност относно МОЧА

“Копия от предпроектната документация са налични на сайта Маргиналия и във всеки един момент могат да се свалят и да се прочетат. Факт е, че с Юлиана МетодиеваГоран Благоев и други колеги, участващи в това писмо, миналата година ходихме при регионалния министър, тогава Гроздан Караджов и поставихме точно този въпрос. Както се казва, били сме визионери. Аз директно поисках и писмено заявихме да се направи една проверка за начина, по който е изграден този монумент, защото има много смущаващи факти в документацията му. Например има акт за държавна собственост, издаден за него, преди да е построен. Нещо, което не би трябвало да е факт.

Още: Трайчо Трайков поиска от общината да премахне палатките на Мая Манолова пред МОЧА

Първо трябва да се изгради и тогава да бъде актуван. Но нещата там са на обратно. И другото интересно – появиха се много любопитни архивни кадри, снимани от хора, участвали тогава в процеса на изграждане, които по начало са снимали един макет, който е трябвало да бъде едно към едно с бъдещия монумент, за да може да се види, там да го одобрят първите лица на БКП и компания. И въпросния фундамент всъщност, върху който са поставени статуите, е може би три пъти по-нисък от този, който виждаме сега.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"В Норвегия има 70, тук са 5 пъти повече": Асена Сербезова за скандалите около детската болница (ВИДЕО)

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

Промените по бул. "Витоша" и летният сезон: Доволен ли е бизнесът? Говори Ричард Алибегов (ВИДЕО)

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю