“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Елена Поптодорова и Мария Лалева (ВИДЕО)

8042

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“:

В първото предаване за годината опитваме да прогнозираме каква ще бъде тя. За политическата 2024-а разговаряме с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген и годината в международен план обсъждаме с дипломата Елена Поптодорова.

Каква ще бъде 2024 г. в духовен план? Отговорите очакваме от писателката Мария Лалева, автор на романите “Живот в скалите“ и “Пасиансът на архангелите“.

Политическата 2024 година

Двама съпредседатели на ДПС означава лица за вътрешна и за външна употреба. Това каза в “Отговорите“ Любомир Стефанов:

“Двама съпредседатели на ДПС не е сензация. Притеснително е обаче, че един човек може да каже на една партия какво да прави. Т.е. колективният разум в нея и процесът за взимане на решения отсъстват. Ерго, това означава, че ДПС не е партия. ДПС е дружество с ограничена отговорност, водено от един човек. Всички останали изпълняват каквото той им каже. Това не е партия.“

Що за ход е това да има двама съпредседатели? Няма куража Ахмен Доган да сложи етнически българин за председател на ДПС?

Още: Ще гледаме ли ДПС в 3-D вариант?

“Не, според мен това е знак с двояко тълкуване. Единият е негативният разбира се и предпазва партията от тоталното й превръщане в корпоративна структура, което прочетохме между редовете, поставяйки Делян Пеевски начело. Това е негативният прочит.

Лица за двойна употреба

Позитивният – лица за вътрешна и за външна употреба. Електоратът на ДПС в последните години мигрира към Европа и из Европа. И се усяда и живее там постоянно. Дали страда, че не се връща? Може би, но той гласува и е активен както в България, така и в чужбина. И вече традиционното ядро на ДПС електората не е в Турция. Това са млади българи, които са се изселили по икономически причини в Западна Европа, особено от Полша нататък и някой трябва да си общува с тях. Очевидно г-н Пеевски, както беше и цитатът, имал вроден талант да го прави това нещо.

Още: Пеевски с евала към ДПС: Приятели, най-хубавото предстои

Още - във видеоматериала.

Шенген и настоящата година в международен план

Шенген фактически ще подпомогне за падането на американските визи. Това каза в “Отговорите“ Елена Поптодорова:

“Нека да гледаме цялото развитие по Шенген в един по-широк контекст на свободно движение на българите в света.

Още: БСП видя сделка на кабинета за Шенген срещу мигранти

Мненията по отношение на приемането на България и Румъния в Шенген само по въздух и вода се разделиха. И те се разделиха вътрешнополитически за съжаление. Със сигурност, основателно може би, ние искахме повече. Същевременно знаем и защо не получихме пълния пакет. Затова реализмът тук би помогнал повече, отколкото страстни партийни оценки на резултата. Истината е, че, и това трябва да го кажем много ясно, България е член на Шенген. Точка. България седи на масата на Шенген. Точка. Тя участва в дискусиите и във взимането на решения в рамките на споразумението Шенген. Започнах със заяваване на очевидното точно заради тези противоречиви коментари, които се появиха. Във всички случаи е важно да се отчете позитива, защото той ще ни отведе и към пълния окончателен резултат.“

Като говорим за разделение, третото условие на Австрия за връщането на бежанци у нас ли ни раздели? Защото огромните политически спекулации бяха на тази тема.

Още: Минимален дял от молбите за убежище в ЕС са били подадени в България през 2023

“Точно така. И затова бяха пренебрегнати другите тъй наречени условия. Пренебрегна се, че фактически ние ще получим повече подкрепа от Фронтекс от Европейския съюз като цяло. И в регионален аспект. Това са условия, които са в наша полза. Това са плюсове. И е много, ще кажа разочароващо, понечих да кажа отчайващо, е това, че не може да се открои плюсът в резултата към момента такъв, какъвто е.“

Още - във видеоматериала.

Човешката духовност през 2024-а

Читателят наистина не може да бъде излъган. Той усеща кога егото пише една книга и кога сърцето пише една книга. Това каза в “Отговорите“ Мария Лалева:

“Аз мисля, че тези, които пишат с егото, плуват в един коридор. Аз се слагам при тези, които пишат със сърцето и с душата си, в друг коридор. И не става въпрос за състезание. Тук става въпрос за това да дадем, благодарение на някакъв талант, който ти е даден отгоре и за който ти си отговорен, да дадем на хората надежда, да дадем на хората любов и да дадем на хората възможност да познаят себе си и да започнат да се обичат. Аз не се уморявам да повтарям, че социалната среда кара човека да се чувства необичан, ненужен и малък.“

Интересувате ли се от политика?

Още: Мария Лалева: Смирението е акт на самоуважение

“Чета всичко и напоследък съм се дистанцирала по възможно най-зловещия начин. Защото установявам, че да се потопяваш ежедневно в такава непримиримост, в такова озлобление, в такива престъпни по отношение на човешката същност опорки, е унищожаващо за теб самия. И затова предпочитам малко да се дръпна, за да имам обективен поглед. Иначе приемеш ли страна, ти вече си глух за истината. Ти приемаш само едната гледна точка. А понякога много често ми се струва, когато наблюдавам конфликти, че злото се бие със злото. А пък някои си позволиха да приватизират доброто – ние сме добрите, другите са лошите. И другите казват същото. И ти трябва да си избереш.

Доброто всъщност е в тези хора, които се опитват да съхранят човечността, съпричасността, милостта и любовта към истината в точно тия времена, в които една лъжа се бие с друга лъжа.“

Още: Цитати от "Пасиансът на архангелите" от Мария Лалева

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю