“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Елена Поптодорова и Мария Лалева (ВИДЕО)

8133

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“:

В първото предаване за годината опитваме да прогнозираме каква ще бъде тя. За политическата 2024-а разговаряме с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген и годината в международен план обсъждаме с дипломата Елена Поптодорова.

Каква ще бъде 2024 г. в духовен план? Отговорите очакваме от писателката Мария Лалева, автор на романите “Живот в скалите“ и “Пасиансът на архангелите“.

Политическата 2024 година

Двама съпредседатели на ДПС означава лица за вътрешна и за външна употреба. Това каза в “Отговорите“ Любомир Стефанов:

“Двама съпредседатели на ДПС не е сензация. Притеснително е обаче, че един човек може да каже на една партия какво да прави. Т.е. колективният разум в нея и процесът за взимане на решения отсъстват. Ерго, това означава, че ДПС не е партия. ДПС е дружество с ограничена отговорност, водено от един човек. Всички останали изпълняват каквото той им каже. Това не е партия.“

Що за ход е това да има двама съпредседатели? Няма куража Ахмен Доган да сложи етнически българин за председател на ДПС?

Още: Ще гледаме ли ДПС в 3-D вариант?

“Не, според мен това е знак с двояко тълкуване. Единият е негативният разбира се и предпазва партията от тоталното й превръщане в корпоративна структура, което прочетохме между редовете, поставяйки Делян Пеевски начело. Това е негативният прочит.

Лица за двойна употреба

Позитивният – лица за вътрешна и за външна употреба. Електоратът на ДПС в последните години мигрира към Европа и из Европа. И се усяда и живее там постоянно. Дали страда, че не се връща? Може би, но той гласува и е активен както в България, така и в чужбина. И вече традиционното ядро на ДПС електората не е в Турция. Това са млади българи, които са се изселили по икономически причини в Западна Европа, особено от Полша нататък и някой трябва да си общува с тях. Очевидно г-н Пеевски, както беше и цитатът, имал вроден талант да го прави това нещо.

Още: Пеевски с евала към ДПС: Приятели, най-хубавото предстои

Още - във видеоматериала.

Шенген и настоящата година в международен план

Шенген фактически ще подпомогне за падането на американските визи. Това каза в “Отговорите“ Елена Поптодорова:

“Нека да гледаме цялото развитие по Шенген в един по-широк контекст на свободно движение на българите в света.

Още: БСП видя сделка на кабинета за Шенген срещу мигранти

Мненията по отношение на приемането на България и Румъния в Шенген само по въздух и вода се разделиха. И те се разделиха вътрешнополитически за съжаление. Със сигурност, основателно може би, ние искахме повече. Същевременно знаем и защо не получихме пълния пакет. Затова реализмът тук би помогнал повече, отколкото страстни партийни оценки на резултата. Истината е, че, и това трябва да го кажем много ясно, България е член на Шенген. Точка. България седи на масата на Шенген. Точка. Тя участва в дискусиите и във взимането на решения в рамките на споразумението Шенген. Започнах със заяваване на очевидното точно заради тези противоречиви коментари, които се появиха. Във всички случаи е важно да се отчете позитива, защото той ще ни отведе и към пълния окончателен резултат.“

Като говорим за разделение, третото условие на Австрия за връщането на бежанци у нас ли ни раздели? Защото огромните политически спекулации бяха на тази тема.

Още: Минимален дял от молбите за убежище в ЕС са били подадени в България през 2023

“Точно така. И затова бяха пренебрегнати другите тъй наречени условия. Пренебрегна се, че фактически ние ще получим повече подкрепа от Фронтекс от Европейския съюз като цяло. И в регионален аспект. Това са условия, които са в наша полза. Това са плюсове. И е много, ще кажа разочароващо, понечих да кажа отчайващо, е това, че не може да се открои плюсът в резултата към момента такъв, какъвто е.“

Още - във видеоматериала.

Човешката духовност през 2024-а

Читателят наистина не може да бъде излъган. Той усеща кога егото пише една книга и кога сърцето пише една книга. Това каза в “Отговорите“ Мария Лалева:

“Аз мисля, че тези, които пишат с егото, плуват в един коридор. Аз се слагам при тези, които пишат със сърцето и с душата си, в друг коридор. И не става въпрос за състезание. Тук става въпрос за това да дадем, благодарение на някакъв талант, който ти е даден отгоре и за който ти си отговорен, да дадем на хората надежда, да дадем на хората любов и да дадем на хората възможност да познаят себе си и да започнат да се обичат. Аз не се уморявам да повтарям, че социалната среда кара човека да се чувства необичан, ненужен и малък.“

Интересувате ли се от политика?

Още: Мария Лалева: Смирението е акт на самоуважение

“Чета всичко и напоследък съм се дистанцирала по възможно най-зловещия начин. Защото установявам, че да се потопяваш ежедневно в такава непримиримост, в такова озлобление, в такива престъпни по отношение на човешката същност опорки, е унищожаващо за теб самия. И затова предпочитам малко да се дръпна, за да имам обективен поглед. Иначе приемеш ли страна, ти вече си глух за истината. Ти приемаш само едната гледна точка. А понякога много често ми се струва, когато наблюдавам конфликти, че злото се бие със злото. А пък някои си позволиха да приватизират доброто – ние сме добрите, другите са лошите. И другите казват същото. И ти трябва да си избереш.

Доброто всъщност е в тези хора, които се опитват да съхранят човечността, съпричасността, милостта и любовта към истината в точно тия времена, в които една лъжа се бие с друга лъжа.“

Още: Цитати от "Пасиансът на архангелите" от Мария Лалева

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Здравословен живот и хубава фигура: Съветите на Енджи Касабие в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Израел, Иран или случайностите стоят зад смъртта на Раиси: Говори Калоян Константинов (ВИДЕО)

"В Норвегия има 70, тук са 5 пъти повече": Асена Сербезова за скандалите около детската болница (ВИДЕО)

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

Промените по бул. "Витоша" и летният сезон: Доволен ли е бизнесът? Говори Ричард Алибегов (ВИДЕО)

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю