Петя Данкова: Споделям чрез музиката си любовта към живота

10813
Петя Данкова: Споделям чрез музиката си любовта към живота
Снимка: www.petyadankova.bg

Петя Данкова е певица, учител, композитор и музикален директор на музикалната школа Voice Academy, която създава едва на 23 години. Музиката открива чрез майка си още преди да е навършила 2 години, а на 4 -годишна възраст започва уроци по цигулка в детската музикална школа към Националното музикално училище “Любомир Пипков” и в последствие продължава образованието си и в самото училище.

Петя е убедена, че съдбата ѝ е отредила да стане цигуларка и работи усилено за постигане на целта си, а междувременно работи във вокална група „Индиго“ под ръководството на майка си Камелия Данкова. Петя става солист на групата и в последствие с някои от членовете ѝ създават етно-джаз формация под името “Индиго-кламер”.

В майсторският клас по джаз импровизации, воден от Вики Алмазиду и Милчо Левиев в Нов Български университет, Петя среща нова си страст – джаз музиката. През 2008 г. заедно с Георги Маринов и Петя Димитрова основава музикалната школа Voice Academy.

От скоро Петя Данкова развива соловата си кариера. Вече като има няколко концерта, както и множество медийни участия, в които представя кавъри, както и свои авторски парчета.

Ето какво сподели Петя Данкова в интервю за Actualno.com.

 

Известна сте с намирането и развиването на таланти – как ги откривате?

Има много талантливи деца - музикални, с прекрасни данни. Най-важно е и да искат да развиват таланта си, да полагат усилия и да учат. Това е основното, което търся в децата, с които работя.

Каква е рецептата за успех?

Вярвам в идеята, че за да е успешен човек, в която и да е област е необходимо да вложи поне 10 000 часа труд и тогава може да очаква успех. Вярвам и в работата с екип - музиканти и професионалисти във всички, необходими за реализацията на успешен изпълнител, области.

Какво се промени от първия Ви самостоятелен концерт през 2012 до сега?

През 2012, все още се радвах да изпълнявам мои интерпретации и версии на популярни парчета. Търсех се и като жанр и като стил на изпълнение. Експериментирах много с различни музиканти и се опитвах да си отговоря на въпроса дали мога да композирам. Отне ми няколко години парчетата да узреят, а и аз с тях. В този процес срещнах и музикантите, с които работя в момента - Мирослав Иванов, Радослав Славчев - Riverman, Васил Вутев - Soulization, Божидар Василев – Trombobby и Светослав Сотиров, и заедно успяхме да създадем най-вълнуващото музикално преживяване за мен - първия ми албум "Sweet or Bitter”.

Какво е джазът за Вас?

Кой кога ще забие на сцената в Каварна

Краят на тази седмица ще ни застигне Каварна Рок Фест 2016, организиран от Loud Concerts и община Каварна, а подготовката около събитие...

Когато бях все още в училище, джазът беше моят начин да се бунтувам и развивам в музикално отношение. Учех класическо пеене и едновременно с това участвах в етно-джаз формация. Изборът ми да пея джаз ми даде възможност да срещна и да се уча от Милчо Левиев и Вики Алмазиду. Джазът е ос, която ти дава свободата да завъртиш около нея различни стилове … и да импровизираш на живо, разбира се. Вярвам, че хората имат нужда от една идея по-интересна и предизвикателна музика, която да слушат - микс от различни стилове обединени от свободната музикална интепрепретация на артиста.

След излизането на първия Ви албум, близките Ви определят жанра му като „стил Петя“. Бихте ли определила „стил Петя“?

В музикално-буквално отношение стилът “Петя" е преплитането на нео-соул, фънк, рок и джаз с ярко изявени вокални линии. Но истинската причината близките ми да говорят за стила “Петя", е умението ми искрено да споделям чрез музиката си любовта към живота и умението да си щастлив всеки ден, което е и съществена част от моята житейска философия.

По какъв точно начин Voice Academy дава възможност на учениците си да се развиват като професионални изпълнители?

Voice Academy има единствената по рода си в България професионална singer-songwriter програма за хора между 14-18г. Те се обучават във всички необходими предмети, за да могат не само самостоятелно да композират авторска музика, но и да разбират динамиката и природата на музикалния бизнес. В 21 век не е достатъчно само да можеш да създадеш съвременен професионален музикален продукт, но и да имаш цялостна идея за това как ще се реализираш като артист в музикалната бизнес среда.

Легендите на кубинската музика Pasión de Buena Vista ще разтопят София през октомври

Горещи ритми, страстни танци, екзотични красавици и незабравими мелодии ще отведат българската публика на пътешествие през вълнуващи ку...

Кога се разбира дали едно дете има талант?

Всички деца имат талант. Талантът е прекрасно нещо, но е напълно недостатъчно, ако искаш музиката да е твоята професия. Когато си работил неуморно всеки ден от дете, талантът е това, което може да ти помогне да подадеш главата си над морето от други изпълнители.

По отношение на децата в тинейджърска възраст гласовете им се променят, това как влияе на музикалната им подготовка?

Подготовката на певците се стреми да им даде пълен контрол над основния музикален инструмент, с който боравят - гласа. Да, има промени в диапазона и цвета на гласа през различните години, но можеш да се научиш да ги контролираш и оформиш в твоя полза, защото така ще звучи твоят “инструмент” занапред.

Интервю на Стефани Вакарелийска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю