Петко Кръстев: Данъкът върху капиталовите печалби може да произведе само негативи

70686
Петко Кръстев: Данъкът върху капиталовите печалби може да произведе само негативи

Данък върху печалбите от сделки на българския фондов пазар стяга Дянков. За намерението да въведе новия налог, финансовият министър съобщи в събота. Новината стресна инвеститорите и постави ред въпроси за това как подобен данък ще повлияе върху и без това замрялата борсова търговия.

 Петко Кръстев, председател на "Българската Асоциация на Управляващите Дружества", коментира за Actualno.com ефектите от евентуално въвеждане на данъка.

Хазартният бизнес се обяви срещу идеите на Дянков

Очаквано хазартният бизнес се обяви срещу идеята на финансовото министерство за облагане на печалбите от хазарт, предаде КРОСС. От бра...

Кръстев има дългогодишен опит на финансовите пазари в България. Той е и Председател на Управителния съвет и Изпълнителен Директор на Управляващото Дружество „ДСК Управление на активи” АД, което понастоящем управлява 6 договорни фонда. От м. ноември 2007 г. Петко Кръстев е и член на Надзорния Съвет на Управляващо Дружество „ОТП Капитал” АД – Украйна. От юли 2011 г. той е и Председател на Управителния Съвет на „Българската Асоциация на Управляващите Дружества”.

Петко Кръстев печели приза „Мистър Икономика 2007” за принос в развитието на небанковия финансов сектор на XII-я Национален Конкурс и приза за най-успешен мениджър на Управляващо Дружество за 2010 г. и 2011 г. на ежегодната класация на вестник „Банкеръ”.

*  *  *

Как предложеният данък върху капиталовите печалби ще се отрази върху борсовата търговия, която така или иначе е доста замряла напоследък?

- Най-напред е важно е да отбележим, че за да бъде направена точна оценка от въвеждането на подобен налог, следва да се конкретизира механизмът, по който ще работи той – кои финансови инструменти касае, как се определя данъчната основа и т.н. До момента подобна яснота няма, има само подхвърлени в публичното пространство изказвания и идея. Но във всички случаи трябва да кажем, че облагането на печалби от сделки, сключени на български регулиран пазар – БФБ София, неминуемо ще доведе до отлив на инвеститори.

Тренчев: Правителството отчаяно търси пари

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев" заяви по БНР, че "отчаяно се търсят пари, защото са много малко". Така той коментира б...

При положение, че и сега отчитаме спад в броя на сделките на регулиран пазар, с близо 44% за деветмесечието на тази година, спрямо същия период на 2011 г., дори принципното обсъждане на подобен данък е, меко казано, неадекватна стъпка.

Дори някой да приеме довода, че „щом другите така правят, затова и ние ще го правим” данъчно натоварване върху българския капиталов пазар, предвид състоянието му и след ефекта на световната финансова криза върху него, ще го направи още по-слабо конкурентен спрямо другите пазари от региона. Така ще се премахне и едно от основните му предимства за евентуалните бъдещи инвеститори и това неизбежо ще повлияе върху решението им къде да инвестират, и дали това да е в български компании. Без добре функциониращ капиталов пазар не може да има добре функционираща икономика.

Подобен данък може би ще активизира сделките на извънборсов пазар?

- Становището на Българската Асоциация на Управляващите Дружества, с което са съгласни и другите професионални асоциации е, че насочването на инвеститорите към сделки на извънборсов пазар, ще намали прозрачността на капиталовия пазар относно реалните цени на книжата, изтъргуваните обеми и друга важна за инвеститорите информация заради факта, че информацията за сключени там сделки се предоставя единствено на инвестиционните посредници по сделката. Сделките ще са сключват на занижени, по-ниски от пазарните цени на книжата, като страните предварително, договаряйки сделките на този пазар, винаги съобразяват цената и с евентуално дължимия данък, с цел намаляването му.

Можем ли да открием поне един позитив на този данък? Ще има ли ефект върху приходната част в бюджета?

Борисов: От данъка върху депозитите ще пострадат само най-богатите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, предаде Аге...

- Както казах, точен разчет за евентуален ефект, който следва да отчита не само отражението върху фиска, а и върху икономиката, като цяло, може да се направи, когато се конкретизират всички параметри по приложението му. Мнението ни като професионална организация, чиито членове работят на капиталовия пазар е, че въвеждането на данък върху капиталовите печалби, ще доведе до незначителни приходи за бюджета, т.е. много нисък фискален ефект, за сметка на допълнителни разходи на средства и ресурси за административно обслужване, събиране и отчитане на подобен данък.

В тази връзка е важно да се има предвид, че повечето инвеститори са придобили книжата си по време на пика на капиталовия пазар преди финансовата криза, и ако към момента се разпоредят с тях, биха реализирали загуба, а не печалба, от която да постъпят средства в бюджета, а тези които са на печалба съвсем логично ще ликвидират позициите си до края на тази година.

Също така, дългосрочните негативни последици върху капиталовият пазар, ще доведат до много по-съществени негативи за икономическите субекти – по-ограничени възможности за финансиране чрез пазарите, по-скъп ресурс, по-ниска конкурентноспособност. Според мен, приходната част на бюджета не трябва да бъде самоцел, защото функцията на държавата е да създава благоприятна среда за икономически ръст, а не само да поддържа балансиран бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю