Правосъдие, на което да разчитаме - докъде стигнахме? Говори Надежда Йорданова

17861
Правосъдие, на което да разчитаме - докъде стигнахме? Говори Надежда Йорданова
Снимка: Студио Actualno

Правителството на Кирил Петков вече е история. Но оценките какво успя и какво не успя да направи в краткото време, в което управляваше, се правят и явно ще се правят. А едно от най-важните неща остава правосъдие, на което българите може да разчитат.

Къде сме ние по този въпрос в средата на 2022 година? Днес, за да даде отговори, в Студио Actualno гостува правосъдният министър от кабинета "Петков" - Надежда Йорданова.

За какво не Ви стигна време?

 Не ни стигна време да приключим големите реформи в сектор правосъдие. Не ни стигна време да завършим целия цикъл по обсъждане и приемане на закона за разследване и търсене на отговорност на главният прокурор. Започнахме този процес, законопроектът вече е във Венецианска комисия, така че колелото е завъртяно. Очаквам 48-ото Народно събрание да има волята да приключи този процес, защото това е една от ключовите реформи в Националният план за възставовяване и устойчивост.

За какво Ви стигна времето?

Успяхме да приключим процеса по закриване на специализираното правосъдие. За да може съдебната система да отговаря по-добре на стандартите, за да има един закон за всички.

Стигна ни времето да изработим и приемем, да влезе в сила новата наредба за Висшето образование по право, така че студентите, които учат право, младите юристи да бъдат подготвени за XXI-ви век.

 Дадохме повече самостоятелност и ресурси на европейските делегирани прокурори, така че да могат по-спокойно и независимо да разследват измамите с евросредства и виновните да бъдат изправени пред съда.

Европрокуратурата само със злоупотреби с евросредства ли ще се занимава?

Европейската прокуратура се занимава с два типа дела. Първо, тези, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз. Другият изключително голям кръг въпроси, са свързани с ДДС измами на голяма стойност с трансграничен ефект, на територията на повече от една държава членка.

Познавате ли наследника си Крум Зарков като юрист?

С колегата Крум Зарков съм работила в 45-ото и 46-ото Народно събрание като народни представители. Както и като член на правна комисия в 47-ото Народно събрание. По ключови въпроси в сектор правосъдие ние гледаме в една посока. По важните законопроекти той винаги е изразявал подкрепа.

Възможен ли е нов състав на ВСС с по-силно съдийско представителство и ако да, кога е реалистично това да се случи?

Нов състав на ВСС трябва да стане факт възможно най-скоро. Чисто реалистично предвид процедурите, с оглед на предсрочните парламентарни избори, най-вероятно в началото на следващата година. Това, за което настоявах трайно като министър на правосъдието, е най- после България да изпълни една дългогодишна препоръка както на венецианска комисия, така и на комитета на министрите на съвета на Европа - от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет да не бъдат избирани действащи прокурори и следователи. Това е една от мерките за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор върху ВСС.

В кабинета ви виждам статуетка на Дон Кихот и Санчо Панса. Това ли е министърът на правосъдието - един идеалист, който се бори с вярътни мелници, подкрепен от народа?

Ситуацията с главния прокурор в България в момента показва няколко важни неща: Първо, липса на законодателство и процедури, които реално да направят възможно отстраняването на човек, който не се справя с работата си или не е за този пост. От друга страна показва колко е важно хората, които вземат решения, да го правят наистина независимо, професионално и да изпълняват закона не само по своята буква, но и по неговия дух.

Не мога да приема сравнението, че като министър на правосъдието процедурите, които съм започнала, са борба с вятърни мелници. Всяка една процедура, която е започнала и приключила по законния ред - тя придвижва правната система една крачка напред.

Когато има министър на правосъдието с характер и професионализъм, той ще настоява и ще търси отговорност от хората, които не се справят. Съответно много ясно се поставя центъра на отговорност. Кой отговаря за това ако човек, който не става за това място да е още там? Това е именно пленумът на ВСС.

 

Какво още каза Йорданова за правосъдието у нас и за това как журналистите могат да помогнат в битката за справедливост - научете във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю