Пробив е, че съдът в някои случаи ще може да контролира прокуратурата: Петър Славов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

6980

Парламентът прие поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, според които в някои случаи отказът на прокуратурата да образува наказателно производство може да се обжалва. Приет е също така и механизмът за контрол върху главния прокурор. Колко голяма е тази крачка към осъществявяне на правосъдната реформа у нас, в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” обсъждаме с адвокат Петър Славов. Той е от инициативата „Правосъдие за всеки“ и напомняме, че като депутат от Реформаторския блок в 43 НС през 2015 г., беше вносител на текстовете за контрол на съда върху работата на прокуратурата.

Ето какво каза Петър Славов: „Има промени (в тестовете от вида, в който бяха предложени през 2015-а, бел. ред.), но по-важното е, че най-после бяха приети, виждате колко години минаха оттогава. Това са текстове в рамките на два параграфа. Самата технология по приемането им не би отнела в нормална ситуация повече от час-два да кажем, работа и парламентарно време. Но срещна много сериозни обструкции този текст още тогава. Става дума за, простичко казано, когато подадете сигнал до прокуратурата за извършено престъпление, в повечето случаи хората, които подават такива сигнали, са пряко засегнати от някой местен феодал. Хората, подали сигнал, много често се сблъскват с отказа на прокуратурата. Прокуратурата отказва да разследва по някакви си съображения и казва: „Считаме, че няма данни за извършено престъпление“. На практика нещата приключват в рамките на прокуратурата. Да, вие можете в рамките на прокуратурата да се жалите, ако искате и до главния прокурор стигнете, но обикновено нещата оставаха на същото ниво, защото вие си стоите в рамките на прокуратурата. Дали ще е съответната районна, или градска, апелативна, или главния прокурор, все си е прокуратура на Република България, все тази строго централизирана структура.

Това вече, след тези законодателни промени, ще подлежи на съдебен контрол. Т.е. можете да отнесете въпроса до съда, да представите доказателствата, които сте представили и на прокуратурата за извършено престъпление и да кажете:“Считаме, че са налице такива данни, моля, отменете отказа на прокуратурата да разследва и й дайте задължителни указания по прилагането на закона“. Съдът може да отмени отказа да се разследва и да задължи прокуратурата. Аз разглеждам това като един пробив, защото виждате колко години нищо не се правеше.“

ОЩЕ: Решено: Съдът ще може да контролира работата на прокуратурата в някои случаи

Ще проработи ли ефективно механизмът за контрол на главния прокурор и може ли прокурорската колегия да не гласува назначение на съдия, разследващ главния прокурор, ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю