Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един експеримент (ВИДЕО)

5530

Това е един експеримент, за който все още нямаме научни доказателства. Така проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския универститет в Пловдив, коментира предложението на здравните власти у нас хората, които са с първа доза на ваксината Oxford/AstraZeneca, при желание от тяхна страна, да си поставят втора доза на иРНК ваксина.

В предаването "Студио Actualno" проф. Мурджева каза, че няма доказателства както по отношение на това как действат ваксините, използвани по този начин - доза от една ваксина и втора доза от друга ваксина. "Няма научни доказателства, които показват, че смесването на тези ваксини няма да носи полза. Даже напротив - експериментални изследвания с мишки в универститета в Оксфорд показват, че когато се прилагат две различни ваксини от два различни производителя, тази хетероложна ваксинация усилва много повече Т-клетъчния имунен отговор, отколкото, ако се прилага само една доза от ваксината", уточни проф. Мурджева.

Тя припомни, че Националната здравна служба на Обединеното кралство е стартирала проучване, което цели изпитване на ефекта от прилагането на две различни ваксини. "Това проучване ще проследява над 800 доброволци на възраст над 50 години в продължение на 13 месеца. Така че такива проучвания ще има и вероятно те ще излязат в близките няколко месеца, но още нищо категорично не можем да кажем за кумулативната ефективност на тези ваксини", подчерта проф. Мурджева. 

"Тази опция обаче, която се предложи от Министерството на здравеопазването, а именно да се приложи една друга доза от иРНК ваксина, е възможност за хората, които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, но не желаят да получат втора доза поради някакви причини. Те могат да се ваксинират, но не по-рано от 12 седмици след първата доза на AstraZeneca, с ваксина на Pfizer. Така имунизацията се счита за завършена", отбеляза проф. Мурджева. 

Ректорът на Медицински университет-Пловдив е категорична, че не е задължително да се поставя втора доза на ваксина след преболедуване на лица от COVID-19 в периода след първата ваксина. "Това е така, защото срещата с причинителя на заболяването играе ролята на т.нар. 'бустер имунизация', тоест на втора имунизация. Точно тази среща по време на боледуването помага при изграждането на по-напрегнат и траен имунитет. И все пак препоръчваме след шестия месец от преболедуването да се направи изследване за имунния отговор за проверка на специфичната имунна реакция на вируса и да се прецени необходимостта от втора ваксинация - най-вероятно със същата ваксина", каза още проф. Мариана Мурджева.

Кога ще постигнем колективен имунитет и какви са препоръките за хората с първа доза от ваксината на Оксфордския университет - целия разговор с проф. Мурджева гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю