Проф. Михаил Мирчев за президентския дебат, социологическите рейтинги и предполагаема изборна измама (ВИДЕО)

25173
Проф. Михаил Мирчев за президентския дебат, социологическите рейтинги и предполагаема изборна измама (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

"Няма изявен победител в президентския дебат. Тези, които си харесват президента Румен Радев днес са изключително доволни и обратното, но това са двете партизански групи. По средата има избиратели, които до неделя ще мислят дали изобщо да гласуват и ако го направят -  за кого от тях."

Това заяви в предаването Студио Actualno професор Михаил Мирчев, социолог и преподавател от УНСС. Той смята, че именно от тези избиратели зависи дали е възможна някаква изненада. Изненада по-скоро от гледна точка на дистанцията между двата и изборната активност, защото е почти сигурно, че президентът Румен Радев ще спечели битката, смята социологът.

Предполагаема изборна измама

"Четири различни социологически агенции направиха паралелно преброяване, като при всички се получи едно голямо разместване. Виждайки разместванията, знаете ли до каква хипотеза достигам? Че чрез машините явно 1-2% механично са дадени на "Продължаваме промяната", а между 2-3% са отнети от БСП, посочи професор Мирчев.

"Спомняте си този дивен скандал две седмици преди изборите с незаконните машини, с неясния софтуер, софтуерните ключове и двамата съмнителни човека, които ги владеят. Не знаем какво наистина се е случило и вероятно никога няма да узнаем, но индиректно когато екзитпола драстично се размине с паралелното преброяване, аз нямам друго обяснение.

Моите колеги са много добри професионалисти. Протоколите са сбъркани. Кой ги сбърква тези протоколи? Изборните машини и резултатите, които се изваждат от тях. Само при две партии има изместване. Един-два процента в полза на формацията на Кирил Петков и два-три в минус на БСП.

Много интересни въпроси от социологическа и професионална гледна точка. Разбира се и ние трябва да се вгледаме в своите методики, включително ако някои неща не са направени съвсем точно да ги коригираме, защото ни предстоят нови избори. Не само сега в неделя, но по всяка вероятност и през април още веднъж, прогнозира Мирчев.

Ниската изборна активност

Активността е ниска, защото старите вече са компрометирани, а новите, които излязоха на терена, много бързо се самоубиха. Вижте например партията на т.нар. нов политик Слави Трифонов. Много добър резултат на първите избори, още по-добър резултат на вторите, а след това пълна катастрофа, включително и имиджова. Мая Манолова като нова надежда. Тя е стогодишна политичка вече, условно казано. Тя сега играеше една много странна роля на втори път девойка в политиката. Сега тя мощно пропадна където й е мястото. Правят нещо в неудачна формула.

Сега имаме следващия експеримент с Кирил Петков и неговата формация. Тя дори не е партия. Те дори не са опитали да си създадат структури в страната. Разчитат само на медийното участие в централните телевизии. Но хората имат неистово желание нещо ново да се случи в България, различно поне от нещата от 2001 година насам, като партийно присъствие, хора с различна моралност и мисловен капацитет. Пробваха със Слави, с Мая, с Христо Иванов и сега пробват с Кирил Петков. Сега всички външни и вътрешни фактори работят за това, той да успее с правителство. Ако този човек успее, ще получи отново страхотен кредит на доверие. Но ако катастрофира, това ще се случи на десетия ден, а не на четвъртия месец, както се случи със Слави Трифонов.

Социологическите рейтинги преди изборите

Нямаше неточни социологически прогнози. Случи се съвсем друго нещо. Предварителният рейтинг на "Продължаваме промяната" беше между 15-17%. Вдигате т.нар. доверителен интервал до 19%, защото социологическата точност е от този порядък. Горният ръб на диапазона е 19%, а от България те получиха около 23%. Това се нарича изборна изненада. Тя идва от последните 1-2 седмици, в които т.нар. периферии на четири партии, се обръщат към новото. Около 3% се оказват тези в ИТН. Отишли са в това новото и странното - Кирил Петков с холивудската усмивка. По същия начин и с БСП. Мая Манолова се изтощи като усмивка, като визия, прически и говорене. Тя има процент и половина по-малко спрямо предишните избори. Къде са отишли те? Не при старите партии, а при новото. По същия начин и с Демократична България. Тези избиратели от периферията са се чудели до последно за кого да гласуват. Кирил Петков е от Да, България, да не го забравяме. Той не е паднал от небето. Той е сред учредителите и ключов икономически експерт на партията. Хората трябва да знаят, че предварителните данни не са прогноза, а само предварителни рейтинги.

Оставките след изборите - реална отговорност или прах в очите

Реално поемане на отговорност си е. Спомняме си колко пъти искаха оставката на Нинова в БСП, но сега нещата са различни. Тя ще престане да бъде председател, но не от утре, както си мислят наивниците, а от януари когато си направят конгрес. Те си промениха устава и сега председателя се избира от всички членове на партията. В БСП мисля, че те са около 80 000. Стои въпросът дали Корнелия Нинова изобщо ще се кандидатира за втори път за председател. Не ми е ясно с Христо Иванов как стоят нещата, защото той си подаде оставката и от следващия ден без повече обяснения, той продължи да си действа като безвъпросен председател на формацията. Съвсем пък не знам каква е ситуацията във ВМРО, но те паднаха до тези фатални 2%, а бяха във властта и имаха много добър рейтинг и претърпяха изборна катастрофа. Не мога да определя обаче дали поемането на отговорност там е реално или не, посочи още професор Мирчев.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...