Изборите минаха и заваляха... оставките

4571
Изборите минаха и заваляха... оставките
Снимка: Actualno.com

Резултатите от парламентарния вот предизвикаха редица оставки в ръководствата на водещи политически сили. Още преди да са ясни окончателните резултати, темата за отговорността се превърна в повод за оттегляния. 

🔴 Христо Иванов

Пръв от лидерите отговорността пое съучредителят на Демократична България и лидер на "Да, България" Христо Иванов. Той направи това в напоително видеообръщение към избирателите си. В него той призна слабият резултат на формацията, но отчете, че тя ще продължи да преследва каузите си. Интересното е, че това се случи само 17 часа след заявка за подкрепа към кабинет на "Продължаваме Промяната". Още от изявлението му прочетете тук.

🔴 Атанас Атанасов

Малко след Христо Иванов, оставки подадоха и останалите лидери на Демократична България. За разлика от него обаче, те не направиха видеообръщения, а се задоволиха с постове във Фейсбук. Резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност, написа в социалната мрежа председателят на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

🔴 Борислав Сандов и Владислав Панев

Съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев също се оттеглят от ръководството на партията си.  Новината за оставките беше съобщена на страницата на партията във Фейсбук. Освен тях оставка подава и Изпълнителният съвет на партията. Предстои да бъде насрочено Национално събрание, на което да бъде избрано ново ръководство. „Демократична България не е самоцел, а инструмент и за нас е чест да работим с останалите колеги в коалицията. Убедени сме, че бъдещето и целите ни са общи и че заедно можем да реализираме положителна промяна, която да достигне до всеки български гражданин, независимо в коя част на България и света се намира“, пише в изявлението.

🔴 Кристиан Вигенин

Снимка: БГНЕС

По същото време оставка беше хвърлена и от член на ръководството на БСП, а именно шефът на предизборния щаб на левицата - Кристиан Вигенин. Той обяви това в социалните мрежи и посочи, че на изборите от левицата не са постигнали целите си. "Не съм привърженик на вътрешнопартийните откровения във Фейсбук, така че моят анализ ще споделя първо на партийните форуми, които предстоят", посочи още той.

🔴 Каракачанов и компания

Още в същия ден оставка подаде и цялото ръководство на ВМРО. В позиция на партията пише, че след анализ на изборните резултати, воеводите са решили да свикат конгрес, който има за задача да вземе решения за бъдещето на организацията и да избере ново ръководство. "Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко", пишат още от партията.

🔴 Корнелия Нинова

Ден по-късно (бел.ред.-днес) оставка подаде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Знакови лица на левицата поискаха още в понеделник оставката на водача на социалистите. Поводът, разбира се, е лошият изборен резултат, отреждащ на БСП четвърто място в бъдещия парламент. Нейни вътрешни опоненти като Кирил Добрев, Елена Йончева и Антон Кутев открито я призоваха да се оттегли. При оттеглянето си тя посочи, че поема отговорност за слабия резултат, но за него има както субективни, така и обективни причини.

"От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев", заяви Корнелия Нинова. "Опозицията в БСП в тези години се отглеждаше от Борисов, с дупки във Варна, с обществени поръчки и работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре. Не прехвърлям вина върху никого. Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Опозицията в БСП работи за партия "Продължаваме промяната". Това е факт. Новата президентска партия "Продължаваме промяната" отне по изчисления на ЦИК и социолози между 10 и 15% от БСП", отчете тя. Пълното й изявление можете да прочетете тук.

Припомняме, че през 2019 г. Нинова заяви, че подава оставка пред Националния съвет на БСП, обаче с уточнение, че тя трябва да бъде приета не просто от съвета, ами от конгреса на партията. На свикания конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер обаче, тя оттегли оставката си и беше преизбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика