Проф. Николай Радулов в "Отговорите": Падналата в Полша ракета е трагичен инцидент (ВИДЕО)

8733

Ракета от войната в Украйна падна в полското село Пшеводув и уби двама души. Трагичен инцидент или провокация? И заплашва ли случилото се националната ни сигурност? В „Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов. Ето какво каза той:

„Аз мисля, че става дума за трагичен инцидент, защото вече в този момент е ясно, че това е ракета от противовъздушната отбрана на Украйна. Приемам тази версия, защото американските специалисти, хора от Пентагона, които се занимават с това, дадоха тази експертиза. Друг въпрос е дали е руска ракетата. Но ако ние използваме противовъздушната си отбрана, нашите ракети също ще са руски. Така че това е въпрос на производство, все едно да говорим за това, че се стреля от украинците или срещу украинците от руснаците с българско оръжие. Продава се навсякъде. Същото е и с американското оръжие. Така че аз мисля, че това е трагичен инцидент.

Той всъщност е свързан с този проблем, че украинската армия не е готова да използва най-съвременните оръжия, които НАТО би могла да й предостави. И Вие виждате, и този повик да се дава оръжие, което е на разположение на държавите от бившия Източен блок. Такова оръжие, с каквото е била въоръжена украинската армия и тя знае да си служи с него, може да води до такива инциденти, защото част от това въоръжение е доста остаряло и най-вероятно е с изтекъл срок на годност. Така че такива инциденти могат да се случват и в бъдеще за съжаление“.

Припомняме, че по времето на Иван Костов, когато проф. Радулов беше главен секретар на МВР, в Горна Баня падна натовска ракета, предназначена за бомбардировките на алианса в Сърбия. Според проф. Радулов не може да се прави аналогия между двата инцидента – този в Пшеводув и този в Горна Баня от 1999 г. Ето какво каза той:

„Ракетата падна на един километър от мен, но беше куриозно и смешно. Защото след това се насъбра народ около тази ракета, а то не се знаеше, може и да избухне. Няма аналог между двата инцидента. В онзи случай с Украйна става въпрос за държава във война, която има своите права да се защитава, срещу нея се употребява оръжие. А при нас беше чисто случайно изпадане на бомбата от преминаващ самолет. Така че няма никаква аналогия“.

Ще узнаем ли някога откъде е била изстреляна ракетата, паднала в Пшеводув и дали по загиналия в Елхово граничен полицай е стреляно от българската страна, ще разберете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю