Проф. Румен Драганов: Туризмът е в подем, пандемията остави само най-добрите (ВИДЕО)

7559

“Майната им на парите, веднъж се живее!”, каза Бил Гейтс и запази за Нова година във Велинград. Този виц обикаля социалните мрежи от няколко дни, какво обаче показват цифрите? Колегите ни от expert.bg ни провокираха със статия за огромен интерес към туристически пакети за празниците. Затова в Студио Actualno поканихме за коментар проф. Румен Драганов, директор на института за анализи и оценки в туризма.

Как Ви изглежда този виц? Как така има поскъпване, а има и повишено търсене?

Мога да кажа, че това е една приятна реклама на Велинград.

Иначе едно от обясненията е, че инфлацията "принуди" хората да погледнат на спестяванията си по друг начин. Локдаунът също ни върна към семейните къщи на село и ни научи да пътуваме и да ценим почивните дни. Успоредно с това някак си пандемията "изхвърли" от пазара всеки, който не знае как се готви и как да се отнася с клиента. На пазара останаха само най-добрите и тази година имаше много доволни туристи. Нещата станаха много по-приятелски.

Лесно ни е да кажем колко ни е красива природата. За Actualno.com също е важно да показваме красивите пътувания с България на длан, но е трудно да си кажем "Трябва тук да е по- скъпо от Дубай". Защо? Кое ще пречупи това схващане?

Важна е цената, но вече много хора започнаха да ценят и качеството. Ако сравним обективно нашето най-високо качество и това в Дубай, никога не можем да ги стигнем в цените. Трябва да кажем, че поскъпването в туризма далеч не е толкова стресиращо, колкото се тиражираше - между 30 и 50% поскъпване. Не, поскъпването беше между 11 и 17%. При инфлация за 2021 от 9,8%, ние сме се движили с между 2 и 6% поскъпване. Не можем да кажем, че България е скъпа дестинация.

Колко души ще пътуват в страната и колко ще пътуват извън нея за зимните празници?

Няма някакви значителни промени в числата. Имаме малко над 500 000 българи, които ще си пътуват по празниците. Около 60 000 излизат в чужбина, основно отиват да се видят с роднини и приятели в Европа. Естествено има и хора, които ще си подарят пътувания по празниците към топли дестинации, но няма аномалии в статистиката.

В каква посока се развива туризма ни? Как оценявате в дългосрочен план действията предприети от последните министри на туризма?

За щастие последните двама министри на туризма са доста последователни и се справят добре със своите задачи. Христо Проданов в редовното правителство, на него му се падна да отговаря за украинците и той направи така, че в хотелите да влязат около 200 милиона лева и то в месеци като март, април и май. И сега служебния министър на туризма Илин Димитров, който за щастие беше в комисията по туризъм. Именно той сега постави задача да се подготвят максимално закони и предложения от бранша, които да бъдат предоставени на следващия министър на туризма.

Ние в момента работим по 7 закона. 4 от законите са за т.нар. туристически камари. Камарата на хотелиерите и ресторантьорите - те са обвързани с т.нар. индустриализиран туризъм, обхваща туристите, които идват с автобус или чартър, хранят се ол инклузив и т.н. Запазваме принципа: Браншът контролира бранша

Кои са останалите асоциации и какво предлага бизнеса? 
Вижте целия разговор с проф. Румен Драганов:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю