Разплащанията с бизнес карти са признак за интелигентно управлението на компания

19854
Разплащанията с бизнес карти са признак за интелигентно управлението на компания

Продуктите на Visa Европа за бизнеса набират популярност сред частния сектор в България, казва Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Красимира Райчева е мениджър на Visa Европа за България и представлява бизнес интересите на компанията в страната. Нейната роля е да развива продуктите и услугите на Visa Европа заедно с финансовите институции у нас. Тя управлява отношенията на компанията с банките и с други организации, които предлагат безналични разплащания. Красимира Райчева ръководи въвеждането на иновативните продукти на Visa Европа в България, сред които безконтактни, мобилни и разплащания от човек на човек. Разговаряме с г-жа Райчева, мениджър на Visa Европа за България за продукта бизнес карта и какво дава той на използващите го фирми и предприятия.

Г-жо Райчева, какво точно представлява бизнес картовия продукт на Visa и за кого е предназначен?

Всички местни юридически лица, еднолични търговци или лица, упражняващи свободни професии могат да се сдобият с дебитна или кредитна бизнес карта Visa. Картите са свързани с разплащателната сметка на фирмата в случая на дебитна карта или към одобрения кредитен лимит при кредитните карти и носят както името на фирмата, така и името на физическото лице, което е упълномощено да ползва средствата. Това може да е лицето, което представлява фирмата, както и упълномощени служители.Обикновено за всяка една карта може да се сложи лимит на средствата, които могат да се ползват с нея на дневна, седмична или месечна база. Лимит може да бъде наложен и на тегленето в брой или плащанията при търговци.

Притежанието на бизнес карта означава бърз и сигурен начин за предоставяне на служебни аванси и ползване на фирмени средства в рамките на определен от фирмата обхват. Бизнес картите са сред най-добрите инструменти за оптимизиране и контрол на фирмените разходи, като банките издават ежемесечни извлечения, в които са отразени операциите с всички фирмени карти към сметката.

Когато изберете да ползвате бизнес карта, получавате непрекъснат достъп до средствата по сметката на фирмата и можете да се възползвате от всички картови операции – да теглите пари на банкомат, да плащате на POS терминали и да извършвате онлайн разплащания.

Всяка година данните на Visa Европа за България показват стабилен ръст в употребата на електронните разплащания. Каква е конкретната ситуация в сегмента на бизнес картите?

Бизнес картите в България се предлагат от много години, но нямаха широко разпространение. В последните няколко години културата на българските компании по отношение на предимствата на тези продукти значително се повиши и съответно резултатите в разплащанията с тях не закъсняват. Данните ни показват близо 3 млн. трансакции осъществени с такива карти само през изминалата година. И при бизнес картите се отразяват спецификите на българския пазар, а именно това че по-големия брой са дебитни - около 76%. Размерът на изразходваните с тях средства достига 145 млн. евро на година. Общо за последните четири години регистрираме стабилен двуцифрен ръст в употребата им – 70% е увеличението в броя на издадените карти Visa Business, а осъществените трансакции с тях бележат ръст от 38% за същия период.

Как са постигнати тези резултати?

Красимира Райчева: В България има благоприятни технически и инвестиционни условия за развитие на дигиталните разплащания

Красимира Райчева е мениджър на Visa Европа за България и представлява бизнес интересите на компанията в страната. Нейната роля е да ра...

За всеки успешен управител в България е важно да има контрол върху фирмените финанси. И това е само една от всичките ползи, които бизнес картата осигурява на бизнес лидера. Употребата на картови продукти, като средство за разплащане в частния сектор, намалява още финансовия и оперативния риск и прави разходите лесно проследими, Любопитно е да се каже, че всъщност бизнес картите имат значение за доброто управление на отношенията с доставчици и партньори на фирмата. Бизнес пътуванията вече не представляват грижа – бизнес картата дава бързина при резервацията на хотел, рент-а-кар, самолетни билети и като цяло осигуряват сигурност по време на пътуването и престоя. Тук следва да отбележим че такива резервации могат да се правят и с по-високите класове бизнес дебитни карти като Visa Business Debit, Visa Gold и т.н.

От обратната връзка, която получаваме от частния сектор за продуктите ни, съдим, че клиентите ценят най-високо удобството от картовите разплащания. Бизнес картите Visa имат отношение към оперативната ефективност – служителите прекарват незначително време в решаване на проблеми, като обработката на кеш. Употребата на карта води до лесно изравняване в счетоводството, детайлна отчетност, проследяването и управлението на разходите се случва в реално време, налично е обобщение на финансовото състояние във всеки един момент. Всичко това дава свобода на мениджмънта да се фокусира върху основната дейност на фирмата и нейното развитие.

Може би най-важното предимство на бизнес картите Visa е свободният достъп до средства. Възприемането на практика на фирмени разплащания посредством бизнес карти дава достъп до повече оборотни средства, с които фирмата да оперира и непрестанен достъп до средствата на компанията по заеми. Благодарение на картата, разплащанията към и от дружеството се осъществяват без забавяне. Компанията повишава рентабилността си, като намалява разходите за обработка на трансакции на автоматизирани системи и процеси.

Когато става дума за фирмени финанси, не можем да пренебрегнем темата за сигурността. Как могат собствениците на фирми да са сигурни, че данните и парите им са защитени?

Сигурността е приоритет за Visa Европа, а доверието на потребителите и търговците към системата ни е в основата на всичко, което сме и което правим. Винаги имаме за цел надграждане на продуктите и услугите ни в посока по-висока сигурност. Нашата платежна система има многопластов подход към сигурността, който се оказа успешен в намаляване на измамите при трансакции, особено в последното десетилетие. През 2014 г. нивото на измамите при картовите трансакции е под средното за индустрията и отбелязва най-ниската точка от всякога за втора поредна година – 0,045% в цяла Европа. Това, което мога да кажа със сигурност е, че и при бизнес картите успешно осигуряваме баланс между високата сигурност и лекотата на използване на новите услуги за разплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю