Ремонтът на ремонта в Добрич. Гражданите ще избират новия облик на центъра (ВИДЕО)

5459

Когато Ицо Хазарта пише тази строфа в парчето си "Заради тебе", може би е инспириран от история като тази, за която ще ви разкажем и дискутираме в "Студио Актуално".

Действието се развива в Добрич - става дума за пешеходната зона, която е със счупени плочки, след некачествено изпълнен ремонт с европейски средства, реализиран през 2011 година на стойност 5 000 000 лева. Защо се стигна дотук? Кога гражданите на Добрич ще се радват на нов център и какви са етапите на процеса? Преди два месеца бе обявен Международен конкурс за централна градска част на Добрич. В Студио Актуално разговаряме с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с арх. Явор Панев от фондация "Оптимистас" – организатор на конкурса.

Г-н Йорданов, отнесохте критики от гражданите и въпроси защо центърът не бе ремонтиран по време на т.нар. гаранция на проекта, а сега се тегли голям заем. Защо?

Йордан Йорданов: Няма как да направиш ремонт с фирма-фантом. Ние наследяваме един договор, който е подписан на тъмно и този договор е с капитал 100 лв. Говоря за сдружение "Добрич – градска среда". Повече от 3 години се опитваме да стигнем до фирмата, изпращаме писма, с адвокати, нотариални писма, по всякакъв законов начин. Т.е. няма никой отсреща, който да отговори на този гаранционен срок. В същото време сме подали сигнали и до прокуратурата, и до европейската прокуратура. Всички, които са запознати в детайли с процесите, знаят колко е ниско качеството на материалите, с които е изграждан 2010 г. центърът.

Вече сме задействали една много интересна процедура. Не сме я започнали, защото трябваше да изтекат тези гаранционни срокове и другите по проекта, за да не получи общината финансова корекция от точно тези 5 000 000 лв.

Има и теза, според която по центъра са минавали тежки машини, камиони и те са почупили плочките. Как коментирате?

Йордан Йорданов: Цистерна за вода, която да напои озеленяването? Ако не дай Боже се наложи да мине линейка или пожарна? За пръв път чувам пространство на един град да е проектирано така, че да не минава пожарна по него.

Арх. Явор Панев: Ето защо искам да обърна внимание и на процеса и сме благодарни на община Добрич и кмета, че обърнаха внимание на процеса, защото когато имаме международен, анонимен, открит конкурс, в който дефинираме: идеен, технически и работен проект - то следва, че всички детайли са съобразени и няма възможност строителят да прави заменки на някои детайли, които са му удобни.

Йордан Йорданов: Явор ме подсеща, че първоначално проектът е бил един, но е бил изменян многократно. Първоначалната настилка е била 4 см. , в последствие има нов документ екзикутив, който пише 2 см, само че реално плочката е 15 мм. Т.е. преди 10 - 12 г. процесът е бил първоначално опорочен.

Арх. Явор Панев: Въпросът е "Какво се случва в бъдеще?". Много се надявам да има много участници и да изберем най-добрия възможен проект за центъра на град Добрич. Концептуален проект, който да даде по-широк контекст за целия град. В крайна сметка знаем, че имаме пари да построим само 1/3 от тази цялостна концепция, така нареченият идеен проект, който можете да видите ТУК!

Цялата проектна документация там може да бъде разгледана от неексперти.

Счупените плочки са само фрагмент, но той трябва да бъде апотеоз на това защо трябва да има повече конкурси в България и защо държим на концепцията, за която говорим. Да има идеен проект, след това ще има разработен технически и отново слагам акцента на работен проект, последната фаза, в която е ясно всеки един детайл как се изпълнява.

Ремонт на ремонта се случва, когато строителите печелят едни поръчки, после правят едни детайли, които са удобни за тях, за изпълнение, но те не са онази дълговечност, която целим. Ако ние като граждани искаме да имаме качествена градска среда, то трябва да съблюдаваме за това да има повече конкурси и да се случват правилни процеси.

Международни участници анонимно кандидатстват и жури от архитекти и експерти, които са ясни и не са анонимни - така че да е ясно ако има конфликт на интереси.

Ще гласуват ли гражданите на Добрич новият център на града?
 Кога ще бъде готов и кога ще могат да се разхождат по него хора? 
Вижте целият разговор с арх. Явор Панев и кмета Йордан Йорданов във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю