Светослав Малинов: В момента не сме достойни членове на ЕС

12516
Светослав Малинов: В момента не сме достойни членове на ЕС
Снимка: Светослав Малинов/архив

Светослав Малинов е български политик, политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Той е един от основателите на ДСБ след провала на СДС. През периода 2005–2009 година е народен представител в Български парламент. От 2009 година Светослав Малинов е депутат в Европейския парламент, като в мандата 2014-2019 г. е член на Комисията по култура и образование, заместник в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и в Комисията по петиции.

Като един от българските членове на Европейския парламент (Група на Европейската народна партия /Християндемократи/ – ПП "Демократи за силна България") Светослав Малинов беше във Велико Търново за дискусия с младите хора под надслов "Накъде отива Европа?", организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.

Ето какво сподели Светослав Малинов за Actualno.com:

Г-н Малинов, какво е Вашето виждане за бъдещето на Европа с хоризонт 2027 година?

Убеден съм, че последните кризи ще направят Европа по-единна и по-силна. Сигурен съм, че ще има много голямо проевропейско мнозинство в Европейския парламент и Европейският съюз ще мине на ново ниво на интеграция. В този смисъл, след 7 години Европейският съюз ще бъде с повече общи политики, по-добро и ефективно финансиране, и надявам се повече общи институции, измежду които любимата ми институция – Обща европейска прокуратура.

Отивате към темата за справедливостта, липсата на която у нас е една от основните причини за напускането на младите хора, които нямат благоприятна среда за развитие тук и не виждат своите лични перспективи в родината. В този ред на мисли, какво според Вас е важно да се направи, за да имаме една по-добра България в Европа?

Преди всичко трябва да признаем, че самите ние, българите, нямаме доверие на своите институции и това се вижда и предава на всички, включително на младите хора. Никой не може да каже коя е основната причина за това, че те напускат, но при всички положения усещането за липса на перспектива е важен фактор. Все пак не забравяйте, че част от тях напускат, за да учат, и не всички остават. В този смисъл нещата са свързани и с усещането, че в Европа се получава по-качествено образование. Ами то е така. Въпросът е какво правим ние, за да намалим дистанцията и наистина увеличават ли се мотивите на младите хора, завършили в чужбина, да се връщат.

Според мен, след членството в Европейския съюз, те се увеличават, но не са тези, които искаме да бъдат. Във всеки случай, повече хора се връщат, отколкото преди. Малко трябва да гледаме по-отворено на нещата. В момента ние сме част от общо пространство. Това, което преди беше пътуването от Бургас до София, днес е пътуването от София до Берлин или другаде. Ние сме в много голяма степен вече потенциално мобилни граждани. Мобилните граждани пътуват. Те не прекарват 30-40 години на едно работно място. Те сменят работните си места. Тези хора ще си останат българи и рано или късно те ще имат връзка с България, повечето от тях. Така, че може би ние преживяваме онази миграционна вълна, която други народи са преживявали по друго време. Това е вълната, която неизбежно следва отварянето на една държава към света. Ние бяхме изключително затворено общество до 90-те години.

Има ли шанс България за силна десница, с по-голям принос за Европейската народна партия?

Има и трябва да разсъждаваме и по-оптимистично, и по-смело. Първо, България има голяма партия, наречена ГЕРБ. Нейният лидер не е незаменим, не е и вечен. Има консолидация на по-малките десни партии. Тази консолидация не е завършила, но ако завърши, България ще има голяма и малка десница на евроизборите и вероятно това ще породи нови алтернативи за България, не само за малката и за голямата десница, а и за България. В този смисъл десните избиратели в България направиха достатъчно, за да преодолеят наследството на комунизма, ще направят и достатъчно, за да сме достойни членове на Европейския съюз. Защото в момента не сме. Това е моят много тежък личен политически проблем като евродепутат - имам по-ниско самочувствие, отколкото имах преди 7-8 години. Не лично, а като български политик имах по-голяма увереност преди 7-8 години.

Снимка: Момент от дебата за бъдещето на ЕС

Интервю на Камелия Джанабетска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю