Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!

28649
Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!
Снимка: Община Костинброд

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски средства. Началото ѝ представихме онзи ден, 10 май, продължихме с позицията на консултанта по договора Арбен Хавальов, а днес е ред на кмета на Костинброд Трайко Младенов.

Г-н Младенов, защо е бил провален единственият договор за безвъзмездна помощ от ДФ "Земеделие" в предходния програмен период?

Защото не бяха ни предоставени авторските права от фирмата-консултант, от въпросния Арбен Хавальов. Като не даде авторските права, проектът не може да се реализира.

Но той пък казва, че не ги е дал, защото не му било платено?

Беше му предложена сумата от 360 хиляди лева, която той отказа. Реално това беше форма на рекет, защото колкото повече е бавел разтрогването на тези взаимоотношения, толкова повече му се е трупала неустойката. Той не е имал сметка да вземе предложените пари, имал е сметка да чака. Той само печели, мотаейки ни две години и половина до връщането на сумата във фонд "Земеделие", защото ние така и не можахме да си реализираме проекта. Много по-интересно е защо многоуважаваният съд никъде не тълкува чл. 4, ал. 1 от договора, която е много ясна, че той ще си вземе парите при одобрение от фонда. А в заповедта от фонда се казва, че консултантските са нула, защото има нарушение при възлагането на обществената поръчка, промяна на предмета.

Казусът точно там се завързва - че той е свършил работа и ще си иска парите, което е естествено?

Добре, ние сме му дали 360 000 лв, които той отказа. После му дадохме 800 000 лв. за консултантска работа, която не е реализирана.

Нали с решение на Общинския съвет сумата е 651 хиляди?

Да, но платихме и 120 000 лв. хонорари, лихви, такси. 800 000 лв. вече сме изгубили по това дело. Дали сме му изключително много пари за нищо - защото проектите му не са одобрени от фонд "Земеделие", проектът не е реализиран и парите са върнати. За нищо е взел над половин милион. Сега претендира за още.

Претенцията сега е за 4 милиона и половина?

Без 200 000 лв., защото те са му платени като одобрен частичен иск. Аз затова съм ги дал на ДАНС - и предходния, и по-предходния кмет, и въпросния консултант. Той изобщо не е имал сметка да се споразумява с нас и да му се платят 360 000 лв., защото можеше всичко да приключи с това. По-същественият въпрос е защо всичко това избухна преди да изтече давностният срок, вече в моя мандат. Реално погледнато до моя мандат той водеше едно дело с материален интерес 120 000 лева на ниво Районен съд. След влизането ми в длъжност той вкара още 60 000 материален интерес по делото, вдигна цената му и влезе на ниво Окръжен съд. Де факто тези години той не е имал сметка да приключи отношенията си с общината. Задавам си въпроса дали не е имало вариант на споразумение с предходния кмет - да не тормози общината тогава примерно?!

Кой кмет кмет визирате точно - Димитров?

Да, аз бях заместник-кмет на Милен Димитров, но не бях наясно в подробности.

Казахте, че сте подали сигнал до ДАНС - защо?

Подал съм сигнали навсякъде. Визирам факта, че форматът, по който са се развили търговско-правните взаимоотношения, е нелогичен. Нелогично е взаимоотношенията да не са прекратени докрай в предходния мандат, след което изведнъж консултантът да скочи толкова брутално на общината в настоящия мандат. Консултантът да казва: "Аз имам референции от единия и другия кмет, аз имам приета работа от единия и от другия кмет". И многоуважаваният съд, който констатира, че по чл. 4-ти от договора ние дължим на консултанта, което не е правилно, но кой съм аз, съдът е независим. За мен специализираните органи трябва да констатират каква е била схемата и защо се цели да се фалира общината.

Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски сре...

От кога е сигналът Ви?

Още през миналата година. Последните две години се занимавам със специализираните органи.

Имате ли отговор?

В единия случай прекратиха производството, но след това го започнаха отново, като казаха, че са намерили нови доказателства. В крайна сметка всичко е в процес на работа, аз даже не знам какви са новите доказателства. Дал съм информация, дал съм показания, оттогава не са ме търсили.

Да, но междувременно срещу общината има дело и за по-голямата сума - над 4 млн. лв.?

Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ

Уникален договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд. Подписът под него е на кмета Красимир Кунчев (БСП). След изпълнени...

Защо се процедира така, след като не сме търговско дружество? Общината има лимит, бюджетът не е безграничен. И взимането на тези пари ще фалира общината. Капиталовата програма на общината е 1 милион на година, което означава, че няма да имаме капиталова програма 4 години. Само ще седим и ще вършим административна работа. А ние не можем без споразумение да му дадем тези пари, те са изключително много. Няма как накуп да ги извадим, няма и откъде.

Съществен въпрос според мен е кой кмет в края на втория си мандат може да подпише такъв договор? И то човек, който преди това е бил заместник-кмет и се е занимавал с финансите на общината. И как двама кметове не решават казуса, особено предходният, и оставят всичко да решаваме ние, в нашия мандат. А този човек - Арбен Хавальов, аз изобщо не го знам, не съм го чувал. За мен това е било протакане на време, тупане на топката, докато дойдат едни изгодни хорица, при които въпросният консултант да фалира общината. 800 000 лева се имат за нищо!

В интервю за Actualno.com той казва, че е готов да седне на масата за преговори, но никой досега не го е търсил за споразумение?

Какво споразумение след като са му дадени 800 хиляди "живи" пари?! Аз ги изтеглих от дневния център за работа с деца на улицата. Направих вътрешен заем, защото това беше в края на 2017-та година. Те ни запорираха сметките. Сега иска още 4 милиона и 200 хиляди. Спечеленият проект не е бил толкова, а той за консултант иска тази сума! Няма логика. Ние имаме цялата кореспонденция между предния кмет и него. Видно е, че той съвсем рядко се е появявал. В нашия мандат вкара още 60 000 лева и започна тежкото дело. Изчакал е достатъчно много за давността и да се натрупат пари от неустойките, да свърши мандата на предходния кмет, за да дойде по-изгоден вероятно. Съжалявам, но аз няма какво да обсъждам с него. Как да се споразумявам с човек, който иска да фалира общината?

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю