Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!

28251
Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!
Снимка: Община Костинброд

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски средства. Началото ѝ представихме онзи ден, 10 май, продължихме с позицията на консултанта по договора Арбен Хавальов, а днес е ред на кмета на Костинброд Трайко Младенов.

Г-н Младенов, защо е бил провален единственият договор за безвъзмездна помощ от ДФ "Земеделие" в предходния програмен период?

Защото не бяха ни предоставени авторските права от фирмата-консултант, от въпросния Арбен Хавальов. Като не даде авторските права, проектът не може да се реализира.

Но той пък казва, че не ги е дал, защото не му било платено?

Беше му предложена сумата от 360 хиляди лева, която той отказа. Реално това беше форма на рекет, защото колкото повече е бавел разтрогването на тези взаимоотношения, толкова повече му се е трупала неустойката. Той не е имал сметка да вземе предложените пари, имал е сметка да чака. Той само печели, мотаейки ни две години и половина до връщането на сумата във фонд "Земеделие", защото ние така и не можахме да си реализираме проекта. Много по-интересно е защо многоуважаваният съд никъде не тълкува чл. 4, ал. 1 от договора, която е много ясна, че той ще си вземе парите при одобрение от фонда. А в заповедта от фонда се казва, че консултантските са нула, защото има нарушение при възлагането на обществената поръчка, промяна на предмета.

Казусът точно там се завързва - че той е свършил работа и ще си иска парите, което е естествено?

Добре, ние сме му дали 360 000 лв, които той отказа. После му дадохме 800 000 лв. за консултантска работа, която не е реализирана.

Нали с решение на Общинския съвет сумата е 651 хиляди?

Да, но платихме и 120 000 лв. хонорари, лихви, такси. 800 000 лв. вече сме изгубили по това дело. Дали сме му изключително много пари за нищо - защото проектите му не са одобрени от фонд "Земеделие", проектът не е реализиран и парите са върнати. За нищо е взел над половин милион. Сега претендира за още.

Претенцията сега е за 4 милиона и половина?

Без 200 000 лв., защото те са му платени като одобрен частичен иск. Аз затова съм ги дал на ДАНС - и предходния, и по-предходния кмет, и въпросния консултант. Той изобщо не е имал сметка да се споразумява с нас и да му се платят 360 000 лв., защото можеше всичко да приключи с това. По-същественият въпрос е защо всичко това избухна преди да изтече давностният срок, вече в моя мандат. Реално погледнато до моя мандат той водеше едно дело с материален интерес 120 000 лева на ниво Районен съд. След влизането ми в длъжност той вкара още 60 000 материален интерес по делото, вдигна цената му и влезе на ниво Окръжен съд. Де факто тези години той не е имал сметка да приключи отношенията си с общината. Задавам си въпроса дали не е имало вариант на споразумение с предходния кмет - да не тормози общината тогава примерно?!

Кой кмет кмет визирате точно - Димитров?

Да, аз бях заместник-кмет на Милен Димитров, но не бях наясно в подробности.

Казахте, че сте подали сигнал до ДАНС - защо?

Подал съм сигнали навсякъде. Визирам факта, че форматът, по който са се развили търговско-правните взаимоотношения, е нелогичен. Нелогично е взаимоотношенията да не са прекратени докрай в предходния мандат, след което изведнъж консултантът да скочи толкова брутално на общината в настоящия мандат. Консултантът да казва: "Аз имам референции от единия и другия кмет, аз имам приета работа от единия и от другия кмет". И многоуважаваният съд, който констатира, че по чл. 4-ти от договора ние дължим на консултанта, което не е правилно, но кой съм аз, съдът е независим. За мен специализираните органи трябва да констатират каква е била схемата и защо се цели да се фалира общината.

Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски сре...

От кога е сигналът Ви?

Още през миналата година. Последните две години се занимавам със специализираните органи.

Имате ли отговор?

В единия случай прекратиха производството, но след това го започнаха отново, като казаха, че са намерили нови доказателства. В крайна сметка всичко е в процес на работа, аз даже не знам какви са новите доказателства. Дал съм информация, дал съм показания, оттогава не са ме търсили.

Да, но междувременно срещу общината има дело и за по-голямата сума - над 4 млн. лв.?

Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ

Уникален договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд. Подписът под него е на кмета Красимир Кунчев (БСП). След изпълнени...

Защо се процедира така, след като не сме търговско дружество? Общината има лимит, бюджетът не е безграничен. И взимането на тези пари ще фалира общината. Капиталовата програма на общината е 1 милион на година, което означава, че няма да имаме капиталова програма 4 години. Само ще седим и ще вършим административна работа. А ние не можем без споразумение да му дадем тези пари, те са изключително много. Няма как накуп да ги извадим, няма и откъде.

Съществен въпрос според мен е кой кмет в края на втория си мандат може да подпише такъв договор? И то човек, който преди това е бил заместник-кмет и се е занимавал с финансите на общината. И как двама кметове не решават казуса, особено предходният, и оставят всичко да решаваме ние, в нашия мандат. А този човек - Арбен Хавальов, аз изобщо не го знам, не съм го чувал. За мен това е било протакане на време, тупане на топката, докато дойдат едни изгодни хорица, при които въпросният консултант да фалира общината. 800 000 лева се имат за нищо!

В интервю за Actualno.com той казва, че е готов да седне на масата за преговори, но никой досега не го е търсил за споразумение?

Какво споразумение след като са му дадени 800 хиляди "живи" пари?! Аз ги изтеглих от дневния център за работа с деца на улицата. Направих вътрешен заем, защото това беше в края на 2017-та година. Те ни запорираха сметките. Сега иска още 4 милиона и 200 хиляди. Спечеленият проект не е бил толкова, а той за консултант иска тази сума! Няма логика. Ние имаме цялата кореспонденция между предния кмет и него. Видно е, че той съвсем рядко се е появявал. В нашия мандат вкара още 60 000 лева и започна тежкото дело. Изчакал е достатъчно много за давността и да се натрупат пари от неустойките, да свърши мандата на предходния кмет, за да дойде по-изгоден вероятно. Съжалявам, но аз няма какво да обсъждам с него. Как да се споразумявам с човек, който иска да фалира общината?

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю