Ваня Григорова: Щяхме да управляваме 2 месеца с ПП-ДБ-СС, но дойде рязането на МОЧА (ВИДЕО)

16256

"БСП за България" и групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" в Столичния общински съвет (СОС) са били много близо до съвместна работа по общи приоритети, за да се приемат най-важните решения и да се разблокира столичният парламент. Едно събитие обаче е провалило евентуалната договорка - началото на демонтажа на Паметника на съветската армия.

Това разкри в Студио Actualno кандидатът за кмет на София през 2023 г. на БСП и "Левицата" Ваня Григорова, която понастоящем е общински съветник.

Още: Помага ли Нинова на ГЕРБ да се върне на власт в София? БСП забрани на Ваня Григорова да работи с ПП-ДБ-СС

Кой е виновен?

СОС ще влезе в новата година без председател след пореден провал в гласуването, макар ПП-ДБ и "Спаси София" да оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев и да издигнаха Грети Стефанова. Вече близо 2 месеца СОС е блокиран, а според Григорова основна отговорност носи кметът Васил Терзиев.

"Добросъвестно водихме разговор с ПП-ДБ и "Спаси София" по-миналия петък, разбрахме се да стиковаме някои наши краткосрочни приоритети, за да се гласува поне план-сметката за сметопочистването на София, бюджет 2024, икономическата рамка за градския транспорт, които до февруари трябва да минат в зала. И в един момент се оказа, че започна варварското рязане на паметника, което е наша червена линия", разкри Ваня Григорова и цитира думи на Бонев, че също научил за окончателното решение за демонтажа на т.нар. МОЧА от медиите.

Още: Ваня Григорова: Може да има коалиция с ПП-ДБ в София, но на база принципи

Сглобка в СОС?

"Това е или умишлен саботаж, цитирам го, или политическа недалновидност. Но и в двата случая проблемът не е в нас, а в тяхната коалиция. Областният управител и зам.-областният управител (които стоят зад решението за МОЧА - бел. ред.) са назначени от ПП и ДБ. Да, областната управа го инициира, но това не е без съгласието на редица дирекции в Столична община", заяви тя. Затова според нея Васил Терзиев "лично е отговорен", че СОС е без председател.

"Този саботаж, който видяхме миналата седмица, или е провокиран от ПП-ДБ, или от другата страна на сглобката (ГЕРБ - бел. ред.), за да се стигне до сглобка в СОС, след като обявихме, че работим по основни приоритети. Това беше целенасочен акт, за да се спре евентуално взаимодействие в рамките на два месеца между нас и ПП-ДБ", каза още Григорова и допълни, че не вярва да се стигне до нови избори за общински съветници - това се случва, ако три месеца СОС не проведе нито едно заседание. "Опасявам се, че се върви към сглобка", добави тя.

Още: Нови избори, ако Столичният общински съвет остане без председател? Говори доц. Наталия Киселова (ВИДЕО)

Атака срещу Терзиев заради заплатата

Ваня Григорова коментира остро думите на Васил Терзиев, че е дарил първата си заплата за осигуряване на храна на дете с малнутриция. "Много е мазно да кажеш: "Аз дарих 1400 лева и си запазих 1 лев от заплатата". Но това е човекът, направил милионни инвестиции, за да бъде инсталиран на кметското място, и неслучайно настоява за започне бързо работа СОС, за да си върне инвестицията", заяви Григорова.

Още: Ваня Григорова атакува Терзиев за дарената заплата: Аз няма да я върна, имам си разходи (ВИДЕО)

По думите ѝ - ако не е била тя да организира среща с Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“, "за два дни автобусният превоз в София щеше да спре".

Тя разкритикува и националния бюджет 2024, който според нея не е социален - на комисия в НС "не бе приет нито един лев за агенциите към Министерството на труда и социалната политика, а парите за градския транспорт никога не покриват разходите на дружествата".

Какво смята Ваня Григорова за демонтажа на Паметника на съветската армия и имала ли е роднини, осъждани от Народния съд, гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю