Велислав Минеков: Грабежът се вижда навсякъде, разходете се по улиците и ще го видите

8574
Велислав Минеков: Грабежът се вижда навсякъде, разходете се по улиците и ще го видите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За крупни грабежи и корупция алармира министърът на културата проф. Велислав Минеков при откриването на форум за недвижимото културно наследство, организиран от "Демократична България" и обяви, че ще сезира ОЛАФ и европейската прокуратура.

"Има нещо опорочено и това е с цел грабеж. Бедата е, че след този грабеж оставяме руини. И постижението естествено беше направено през Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)", посочи той.

По време на форума той определи обвиненията срещу висшия полицай по културни ценности Ангел Папалезов като лъжовни. Министърът разказа, че с Папалезов са обсъждали идеята за създаване на нова полицейска структура, която да се занимава с културно-историческите ценности и предположи, че акцията на прокуратурата срещу висшия полицай е за осуетяване на контактите им. Ето какво още каза министърът на културата пред Actualno.com:

Г-н Минеков, лансирахте идея за създаване на нова полицейска структура, която да се занимава с културно-историческите ценности, на какъв етап е и с какво наименование ще е?

Вече започват подготвителни курсове в Полицейска академия, с ректора говорихме по тази тема. Ще се посъветваме как точно да се нарича този специализиран полицейски състав. В Италия се нарича полиция по културно наследство, това са карабинери. Вероятно нещо подобно ще бъде и тук.

Кога очаквате да се създаде?

Искам до края на моя престой да се вземе решение и да се обяви тази нова част. Остават ми близо 40 дни, надявам се да се случи. Много е амбициозно наистина, клетви не мога да дам, но се надявам да се случи.

По тази идея сте работили с обвинения тези дни висш полицай, как си обяснявате акцията на прокуратурата?

Аз мисля, че това е систематично и че това е било направено нарочно, за да бъде той уплашен, за да няма свободата да разговаря с министъра на културата. Ние вече се срещахме няколко пъти. Те са разбрали за това и биха желали да отрежат този контакт със заплаха. Всъщност става дума за обикновени рекетьори или мутри. Наистина това са мутри, друга дума няма.

А какво се случва с института по паметниците на културата?

Националният институт за паметниците на културата (НИПК) беше разделен и унищожен. Основното посегателство върху НИПК беше когато дойде ГЕРБ на власт и тогава започнаха уволнения, съкращения и вместо да се увеличи съставът беше драматично намален. Когато няма такива специалисти - грабежът се вижда навсякъде. Разходете се тук по улиците и ще го видите. Достатъчна е малка разходка, не е нужно да ходите в архитектурни резервати.

Какво предприемате, за да се подобри положението?

Едно от желанията ми от дълги години е за промени в Закона за културното наследство. В момента виждаме, че той подпомага разрухата и грабежа, които се осъществиха в последните години. Предложенията, които съм получил се измерват с килограми. Те ще бъдат разгледани от инициативната група, която създадохме и се надявам да продължат към бъдещото Народно събрание. Инициативната група действа от ден втори, в който се качих в министерския кабинет. Впрочем, групите са четири. Очаквам като резултат множество предложения за ЗИД (закон за изменение и допълнение на …). Надявам се на парламентарно ниво да бъдат обсъдени, прегледани от юристите и голямата част от тях да бъдат включени като промяна в действащия закон. Надявам се паметниците на културата да влязат в самостоятелна агенция и да бъдат наблюдавани от парламента, а не от министъра и не министър да е този, който слага подписа си на становище на НИНКН (Националeн институт за недвижимо културно наследство), защото това е изключително чувствително и дава широка възможност за корупция.

Не се ли опасявате, че корупционните възможности ще се прехвърлят в агенцията?

Не, при контрол става невъзможно. Корупция е възможно да се получи, но не е добре корупцията да бъде подпомагана и улеснявана, трябва да бъде затруднявана непрекъснато. Там където има теч – отивате и го спирате и това е един от начините течовете да бъдат спрени. Другото, което трябва да се направи е незабавно увеличение на състава от специалисти в института, също да се намери сграда за екипа и архива, защото в момента те са в ужасяващи условия и да започне по най-бърз начин дигитализация на цялата документация, която имат.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю