Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Времената се промениха, Гешев може да бъде свален: Съдия Калин Калпакчиев в "Отговорите" (ВИДЕО)

25 май 2023, 16:30 часа • 11640 прочитания

Ще се съберат ли 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да гласуват за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев? Времената очевидно се менят и в момента ситуацията е различна. Всичко е възможно,тъй като казахме, че конюнктурата е променена, политическата обстановка е променена. Това каза съдия Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”.

"Очевидно ВСС, който като структура също е част от проблема, позволява много силно политическо влияние. Неговото поведение, реакцията на колективния орган до голяма степен зависи от промяната в обществено-политическата обстановка. Така че това е напълно възможно.

ОЩЕ: ВСС реши: Искането за освобождаване на Гешев е допустимо

Важното е тази процедура, която се развива в момента, да протече по правилата, да не се създаде впечатление, че се извършва някакъв вид отмъщение, политическа разправа, вендета. Не, не трябва, тъй като свидетели сме от нашата и от историята на други държави, че всяко едно такова противозаконно действие не води до оздравяване на процесите“.

ВСС е с изтекъл мандат. Може ли Конституционният съд да бъде сезиран, например от Гешев, дали е в правомощията на съвета да взима такива решения? Може ли освобождаването на Гешев да се проточи с месеци?

"Да, така е, има опасност, ако хипотетично КС бъде запитан и образува конституционно дело за тълкуване на този текст от Конституцията, да се проточи във времето, тъй като самият съд не е обвързан с определени срокове за произнасянето си. Но и практиката на КС е показала през годините, че при случаи, които са от обществена значимост, конституционните съдии са чувствителни и най-малкото се произнасят в разумни срокове. Освен това има и друг въпрос, а именно, че решението на ВСС по никакъв начин не е пряко обвързано с решението на КС. Те не са длъжни да спрат произнасянето си до произнасянето на КС. Няма пречка и указът на президента (за освобождаване на Гешев, бел. ред.) да бъде издаден.

Освобождаването на другите двама (Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, бел.ред.) е по по-облекчена процедура, тъй като те нямат този особен конституционен статут на главния прокурор, така че доколкото знам има внесено предложение за освобождаване и на единия, и на другия. Така или иначе има вече задействани процедури в Прокурорската колегия на ВСС. Само тя е органът по назначаване и освобождаване в случая на заместника на главния прокурор и шеф на националното следствие и неговия заместник."

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес