ВСС реши: Искането за освобождаване на Гешев е допустимо

4854
ВСС реши: Искането за освобождаване на Гешев е допустимо
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев взе решение, че предложението на Прокурорската колегия е допустимо.

Предложението бе прието с 14 гласа „за“ и 4 „против“. Предстои гледане по същество, което ще се проведе след седмица.

Заместник на Гешев започва ревизия на Сарафов, той се оплака от натиск

Заместник на главния прокурор в лицето на Даниела Машева започва ревизия на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафо...

На 12 май шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС депозираха предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на върховния обвинител заради "тежко нарушение". Позицията им се основаваше на неразрешена намеса на Гешев в разследването на атентата срещу него от 1 май - а именно преките разпореждания израелският експерт да направи оглед на място. Главният прокурор отрече да е извършил нарушение, тъй като тогава бил в отпуск, а длъжността му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов.

По-късно бе внесено и още едно предложение за освобождаване на Иван Гешев: Второ искане за отстраняването на Гешев, този път заради нарушения на етичния кодекс  

Главният прокурор заяви на заседанието на ВСС, че е прекъснал отпуска си за част от днешния ден и ще се запознае с второто предложение. По-късно го подписа. Добави, че за искането на Прокурорската колегия ще използва услугите на адвокат, който да го защитава.

Другата процедура срещу главния прокурор, която ВСС трябва да гледа, е изслушване по сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов срещу самия върховен обвинител.

Дебатът

Дали Гешев ще повлече и Борисов, падайки от скалата?

Новината за договореното съвместно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с премиер на ротация след 9 месеца измести съобщенията за провер...

Един от членовете на Прокурорската колегия (Калина Чапкънова), предложили освобождаването на Гешев, предложи в дневния ред да се добави и трета точка – да се обсъди декларация на колегията за съхранението и поддържането на правовия ред в ЕС. Тя призовава и институциите на ЕС да бъдат сезирани. Точката бе приета с 13 гласа „за“ и пет „против“.

Гешев започна по точка първа, като поиска отвод на шестимата членове на Прокурорската колегия, внесли предложението за освобождаването му. „В случай че не си направят отвод, считам, че трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси към ВСС“, добави той. Според него „определени лица“, част от съдебната власт, се опитвали да превърнат правовата държава в „дрипава риза“. „Тези шест човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право“, твърди той.

„Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да бъде потвърдено, че ще си подам оставката. Твърдя, че този запис не е правен от мен. Дал съм подробни обяснения във Върховна касационна прокуратура по дело за търговия с влияние, включително в Софийска градска прокуратура по сигнала на Борислав Сарафов. Твърдя категорично, че г-н Стоев (Йордан Стоев от ВСС – бел. ред.) заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ“, каза Гешев.

Йордан Стоев, за когото Гешев пусна запис, заяви, че няма никаква зависимост. „Твърдо не“, каза той в отговор на твърдение на съдия Вероника Имова, че е възможно да му е бил оказан неправомерен натиск.

ОЩЕ: Иван Гешев пусна запис на разговор с член на ВСС и показа чат с Бойко Борисов

Прокуратурата проверявала над 70 сигнала срещу Иван Гешев

За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Гешев са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или...

Според Гешев трябва да се потвърди и твърдението, че един от членовете на Прокурорската колегия е подписал искането за освобождаването на главния прокурор, докато е бил в болница.

Вероника Имова защити главния прокурор, като поиска предложението на членовете на Прокурорската колегия за освобождаване на Гешев да бъде обявено като нищожно. Това бе определено като „потресаващо“ изказване от страна на прокурорите, депозирали документа, и отводът на Имова също бе поискан.

От шестимата членове на ВСС, поискали освобождаване на Гешев, петима бяха на заседанието и изразиха позиция за редовност на предложението и свобода на волята си, като отказаха да си направят отвод.

Съдия Атанаска Дишева, която е опозиция на Иван Гешев, също заяви, че предложението според нея е редовно и трябва да се определи за допустимо.

Главният прокурор повтори казаното пред медиите, което да се приобщи към разглеждането. Приобщи още интервю на Георги Кузманов от ВСС пред националната телевизия. Приложи и заповед на главния прокурор, че в периода април-май е заместван от Красимира Филипова и Борислав Сарафов. Добави също така обяснение защо израелският експерт е бил в България – по покана на ционистка организация. „На датата 12 май проведох разговор с г-н Кузманов, който каза, че ситуацията със семейството ми неправилно се била развила. Разговорът беше в посока, че е хубаво да си подам оставката в интерес на цялата ситуация и на семейството ми. Това смятам, че представлява обстоятелство, което следва да бъде ценено в посока допустимост“, добави Гешев.

Гешев изпрати становище до ВСС: Бях в отпуск, няма как да съм извършил нарушения

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет (ВСС). В него той посочва, че е не е извършил нарушение на служ...

Продължи, че Йордан Стоев му е заявил „всички тези неща“ от записа. „Записът не е правен от мен. На мой служител му е предоставен този запис. Тези обстоятелства подробно съм обяснил пред прокуратурата. Заявявам предположение, че последвалите сигнали, включително и второто предложение да бъда отстранен, целят само и единствено да не оповестя други разговори и обстоятелствата. А в случай че ги обявя, да бъда атакуван за нарушение на Конституцията“, заяви Гешев.

Адвокатът му Радостина Томова каза, че са изпълнени условията от вътрешните правила на ВСС и затова няма възражения за допустимостта. Само че има такива за редовността на предложението. Трябвало е да се посочат кои точно задължения Гешев не е изпълнил като главен прокурор, които биха могли да се третират като тежко нарушение. „Нашето възражение е, че депозираното предложение не отговаря на изискването на чл. 7, т. 3“, каза тя. И поиска предложителите да направят уточнение в предложението си в тази посока. Тезата ѝ се основаваше именно на това, че Сарафов е бил изпълняващ длъжността главен прокурор тогава.

Вносителите заявиха, че са изложени всички фактически обстоятелства. „Считаме, че умишлено Пленумът на ВСС иска да смеси двете процедури – разглеждането по същество и преценка на допустимостта. Обстоятелствата кои нарушения са били нарушени конкретно, са част от процедурата разглеждане по същество“, аргументираха се те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com