Манолова: Няма съвършен закон, не е съвършен и Изборният кодекс

3600
Манолова: Няма съвършен закон, не е съвършен и Изборният кодекс
Снимка: БГНЕС

Няма закон, който да е съвършен, не е съвършен и Изборният кодекс. Няма проблем дефектите, които той е показал да бъдат поправени. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която беше председател на комисията, изработила правилата, по които гласуваме сега. 

Лошата организация с предаването на изборните книжа в общинските избирателни комисии постави на дневен ред въпроса за нови промени в Изборния кодекс.

ОИК да разкрие още 20 пункта за приемане на документи, настоява Манолова

Това, което се опитах да убедя председателят на ОИК-София и се надявам, че ЦИК ще вземат като решение, е да се разкрият още 20 пункта...

"Разбирам желанието на политиците, основно, а и на някои от институциите, ангажирани с провеждането на изборите, да си потърсят виновник, да се опитат да прехвърлят отговорността. Аз никога не съм бягала от отговорност и за разлика от тези, които даваха интервюта, бях в „Арена Армеец“ три пъти, така, че мога да кажа от първо лице това, което очевидно виждаха и хората в залата, ангажирани с изборния процес и това, което трябваше да види ОИК- София, която беше организатор на този процес. Абсолютно нормално е да бъде увеличен броя на хората, които приемат изборните книжа и протоколи", коментира Мая Манолова. 

Тя отрече броят на членовете на ОИК – София да е бил намаляван. Законът изрично дава възможност да бъдат назначавани експерти, сътрудници, специалисти за конкретна задача. ОИК- София е поискала 136 експерти и те са й били разрешени от ЦИК. Те са били назначени. Просто трябваше в изборния ден те да бъдат включени в изборния процес, каза още Манолова

Проф. Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, които обработват изборните резултати, обясни, че има протоколи, които още не са предадени в ЦИК. "Софийската ОИК чака още няколко секции, за да изпълни закона. Тя знае резултатите, но трябва да донесе физически 1500 протокола в ЦИК", каза той. 

Във връзка с очаквания голям брой недействителни гласове от местните избори, говори се за 400 хиляди, проф. Константинов посочи: "Когато се говори за толкова голям брой недействителни гласове трябва да се има предвид, че някъде се провеждат по пет избора. Между 3 и 5 избора средното е 4. Така, че нека бъдем така добри да разделим това число на четири, защото това е сумата недействителни гласове в четири избора. Така, че става въпрос вероятно от порядъка на 100 хиляди гласа, което е около 3-4%. Неприятно е, но във Франция, например, са 5%". 

Манолова: За да си тръгнат хората, трябва да се увеличат приемните пунктове в "Армеец"

Единственото решение хората да си тръгнат е чрез увеличаване на броя пунктове, които приемат изборните книжа от хората от секционните и...

Според проф. Константинов големият брой недействителни бюлетини са резултат от грешки, незнание, драскане . Има и недействителни преференции. Той каза, че избирателната активност в страната на местните избори е била около 50%. 

"Оспорване на резултати не очаквам, а дори и да има те няма да минат, защото няма нарушения, които да имат естеството да провалят изборен резултата", посочи проф. Константинов. Според него ОИК – София не бива да се мести в зала 3 на НДК, каквато информация се появи, защото е крайно неподходяща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com