Болницата в Кърджали въвежда здравно образование за потенциалните пациенти

8401
Болницата в Кърджали въвежда здравно образование за потенциалните пациенти
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Център за информираност с просветна цел се разкрива в многопрофилната болница в Кърджали.

Ръководител на центъра е психологът Златка Лапанова. Предвиждат се лекции за психичното здраве, остаряването здравословните проблеми, училище за родители, кампании срещу раковите заболявания. „Въвеждането на безплатно здравно образование е част от усилията на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ за повишаване информираността на населението в областта за ключови здравни теми. Откликва се на тревожните данни от проучвания в ЕС, страната и региона. Оказва се, че сред 12 страни членки на ЕС сме на дъното по ниво на здравна осведоменост. Кърджалийска област също е на дъното по информираност за основните заболявания в страната. Тенденцията в региона се засилва поради ниското ниво на общата образованост на младите хора. Искаме хората да получат правилната информация към кого да се обърнат, когато имат проблеми със своето здраве“, заяви изпълнителният директор доц.д-р Тодор Черкезов.

Задържаха мъж, изоставил 6-годишния си син в парка

27-годишен мъж е задържан в Районно управление на МВР-Кърджали, след като оставил без надзор и грижи малолетното си дете. Около 18 ча...

Той уточни, че идеята за реализацията на центъра идва в отговор на призива на Световната здравна организация /СЗО/ „Болници, промотиращи здраве“. Според него е необходим фокус към позитивното здраве, или към това как да се опази здравето на здравите хора, а болницата трябва да бъде здравната институция, която да информира за това. Промоцията на здравето обаче не следва да се възприема като профилактика, не се предвиждат прегледи, а само образователни лекции, както и информация от квалифицирани специалисти, а не от интернет. Гражданите с влошено здраве ще бъдат насочвани от центъра към добрите практики за лечение, стана ясно днес.

„Колкото и да се развива болничната и доболничната помощ, ако хората не знаят как сами да пазят здравето си, няма да има голям ефект. Центърът няма да бъде достъпен само за пациентите, а ориентиран към всички граждани, към обществото и всеки може да посещава тематичните срещи. В болницата ни работят специалисти и лекари, които могат да консултират гражданите, за да не стига само до търсене на информация в интернет. Независимо от многото здравни форуми и интернет, основна тежест за болния имат думите на медицинския специалист“, подчерта д-р Черкезов.

Той уточни, че инициативата за разкриване на информационния център се посвещава на 85-годишнината от изграждането на болницата. Първата дискусия е планирана за 21 септември в 10 ч. на тема „Как да постигнем вътрешен мир“. Психологът от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и ръководител на центъра Златка Лапанова изрази увереност, че проектът ще бъде успешен, а и хората вече са проявили интерес към идеята за болница, промотираща здраве. В 6 групи ще бъдат обхванати жители на региона на възраст от 15 до 65 години. Ще се използват интерактивни методи на обучение, ролеви игри, презентации, решаване на казуси. В центъра ще има и дни, посветени на сърдечно-съдовите заболявания и патологията, а това са водещите заболявания в Кърджалийска област и основни причини за лечението на пациентите в болницата, посочи още Черкезов. Ще бъдат привлечени и външни специалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали