Приемната грижа сериозно е зациклила в Кърджалийска област

6101
Приемната грижа сериозно е зациклила в Кърджалийска област
Снимка: Thinkstock

Кърджали е част от британски проект, с който ще се направи поредният опит за извеждането на децата от социалните домове, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес в областната управа се състоя първото заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/. Координатор на проекта е бившият областен управител от ГЕРБ Иванка Таушанова. Той е разработен в изпълнение на 2-годишна социална програма, която българският клон на британската благотворителна организация "Надежда и домове за децата" реализира на територията на 10 области в страната. Механизмът е в рамките на проекта "ОКМ – модел за ефективно сътрудничество и взаимодействие между гражданския сектор, регионалните и общинските структури", който се финансира с европейски средства. Обвързан е и с Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България".

Този модел е признат официално като добра практика от УНИЦЕФ, заяви Кремена Стоянова, национален експерт по детски политики и координатор за Южна България. Тя представи пред участниците в заседанието конкретни примери от прилагането на модела в различни области на страната и постигнатите резултати. Според нея е намалял броят на изоставените и настанените деца в институции след реинтегрирането им в биологичните им семейства или при приемни родители.

Директорът на Дома за медико-социални грижи в Кърджали д-р Йорданка Господинова обаче днес не е била поканена за участие в заседанието за амбициозния проект. Ръководителят на най-голямата в региона подобна институция заяви, че на практика извеждането на децата от социалните домове в областта е преустановено.

"Нямам отговор защо трябва в дома да бъдат обгрижвани големи деца по на 15, 16, 17 години, те са с увреждания и очевидно на никого от персонала в новите защитени къщи и центрове не му се занимава с тях. В дома трябва да има само деца до 7-годишна възраст, но все още се грижим за много и по-големи. Само 5 деца бяха изведени и после спряха", коментира лекарката.

Ева Жечева: Процесът на извеждането на деца от домовете е много тежък и сложен

Ситуацията в центровете е изключително различна от тази, която бе представена пред bTV, децата ни посрещат като в свой дом. Това заяви...

Според местните ръководители на социалните служби проблемът с деинституционализацията на децата, особено на тези с уврежданията, е в липсата на желаещи приемни семейства да се ангажират с по-специалните грижи. Приемната грижа сериозно е зациклила в Кърджалийска област, няма интерес към отглеждане на бебета в нулева възраст, а всички 23 утвърдени семейства в региона предпочитат деца над 3 г. В 15 от доброволческите семейства се отглеждат 16 по-големи деца.

Директорката на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Нермин Мехмед заяви, че 3-те новоизградени центрове в Кърджали и в един в Момчилград има изведени от домовете деца. Тя припомни, че според европейската директива социалните домове трябва да се опразнят до 2025 г., но скептично отбеляза бавните темпове в тази посока. Нермин Мехмед отказа да коментира новия британски проект, макар да е участвала в първата среща днес.

"Координационният механизъм не е комисия, нито съвет, въпреки, че има постоянен състав и асоциирани членове, както и правилник за организацията и дейността. Той е по-скоро платформа за прилагане на политики чрез междуинституционално партньорство. Целеви групи са децата в риск и нашата задача е да ги защитим като обединим своите усилия, време, експертиза и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус", посочи местният координатор на проекта Иванка Таушанова.

По проекта ще си партнират областната администрация, общините, МВР, РЗИ, "Социално подпомагане", Бюрото по труда и болниците. Асоциирани членове са съдилищата, прокуратурата, РИО и БЧК. Предвидено е в следващите два месеца членовете на Областния координационен механизъм да преминат обучение, а наесен ще се съберат на Кръгла маса.

За да не се загубят европари, деца се извеждат от биологичните им семейства

Пет смъртни случаи на деца от началото на годината и 295 от началото на процеса на деинституционализация (извеждане на деца от домове з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали