В Ардино още не могат да сметнат щетите от зимното бедствие

8161
В Ардино още не могат да сметнат щетите от зимното бедствие
Снимка: БГНЕС

Години ще трябват за възстановяването на пострадалите от снеговете през март гори и инфраструктура, няма и европейски фондове за финансиране на дейности. Това заяви в интервю за БГНЕС кметът на най-тежко пострадалата от зимното бедствие община Ардино в Кърджалийска област Ресми Мурад.

Мурад припомни прогнозата си още при отмяната на бедственото положение, според която са необходими месеци за почистването на отпадъците и години за възстановяването на пораженията. Според него най-засегнати са гората и техническата инфраструктура, както и имоти на граждани, на обществени организации.

Десетки са свлачищата, които се образуваха в следствие на бедствието, повредиха се пътища, водопроводи, подпорни стени, електропреносна мрежа, а все още не ясна цялостната стойност на щетите, посочи кметът. Така е, защото оценките се правят на базата на изготвен работен проект за всеки конкретен обект. Все още се изготвят работните проекти на общинските имоти, но има поражения и по имоти на много фирми и физически лица. Над 100 000 кубика е падналата от тежестта на невижданите снегове дървесна маса.

"Ако се предположи, че един кубик е 50 лева, то пряката щета е 5 млн. лв. Ако се има предвид възпроизводството на гората и загубения прираст, сигурно щетата е 10 пъти повече. Само в горския фонд щетите са за десетки милиони", коментира кметът Мурад. Запитан как в Ардино са се справили с кризисната ситуация, той призна, че притесненията са изместили паниката най-вече, когато пътищата бяха затворени, нямаше електрозахранване, училищата и магазините не работеха, а животът буквално замръзна. Тогава общината е действала в синхрон с областния кризисен щаб при спасяването на хора, при пробиването на пътищата в планината и при всички екстремни ситуации. Приоритет са били пътищата за доставки на храна и лекарства за хората, за фуражи за животните. Не допуснахме бедствието да отнеме човешки живот, както това се случи в други райони, подчерта кметът на Ардино.

Колкото до помощта от страна на централната власт по време на бедствието, той посочи, че оценката му не е еднозначна. "Още в първите дни след обилния снеговалеж получихме незабавна подкрепа от областния управител Илия Илиев, но се сблъскахме с неразбиране от Изпълнителна агенция "Пътища". Някои институции заиграха политически. Шефът на тази агенция, например, ме обвини, че съм се показвал по медиите, вместо да почиствам пътищата. В същото време републиканският път от втори клас, минаващ през Ардино и свързващ Кърджали и Смолян, не бе проходим от 4 дни. Разчистването му бе задължение именно на пътната агенция и г-н Лазаров. Ние впрегнахме цялата налична механизация, за да пробием този път и да достигнем до общинските пътища. Имаше нова заигравка след пробиването на пътя - вдигнаха републиканската техника въпреки, че ние помагахме с нашите машини. Оставиха ни сами да се борим с общинската пътна мрежа. След наша настоятелна реакция все пак се включиха", разказа Мурад. Той изрази съжаление, че няма никакви възможности дейностите по преодоляване на щетите от мартенския снежен ад да бъдат финансирани с европейски средства. Според него причината е във факта, че все още новият планов период не е започнал, а по наличните програми няма мярка за преодоляване на проблеми, породени от природни бедствия. Има мерки за предотвратяване на наводнения с превантивна насоченост, допълни той. Две трети от територията на общината са гора, от тях 25 000 декара са общинска собственост. Пострадала е особено много и пътната инфраструктура.

Според Ресми Мурад засега със собствени сили ще се справят с пораженията. А и по проекта "Подкрепа за заетост", финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси", голяма част от ангажираните 164 безработни в региона ще бъдат насочени към разчистването на повалената от снеголомите гора, както и на пострадалите сгради и пътища.

Петкова обвини снега за липсата на ток през зимата

Основната причина за създалата се кризисна ситуация през тази зима са изключително лошите метеорологични условия. Държавата реагира д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали