Допълнителни мерки срещу COVID-19 в общините Ловеч и Троян

3195
Допълнителни мерки срещу COVID-19 в общините Ловеч и Троян
Снимка: Getty Images/Guliver

От 24 октомври до 8 ноември в общините Ловеч и Троян влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки. Това гласи съобщение със заповедта на РЗИ-Ловеч, публикувано на сайта на здравната инспекция.

Мерките са във връзка с трайно очертана тенденция за повишена заболеваемост от COVID-19 на територията на област Ловеч, достигнати 14-дневни стойности от над 95,5 на 100 хил. за областта и преобладаващо разпространение на инфекцията в общините Ловеч и Троян. Те са обсъдени на заседание на Областния кризисен щаб и съгласувани с националния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

При задържане на високи стойности на заболеваемост, срокът на действие на заповедта ще бъде удължен.

Какви са мерките?

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо.

Маските стават задължителни в администрации, офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите. Предпазните маски са задължителни и за всички чакащи на опашки за тези административни или банкови офиси граждани. Контролът се поверява на служителите на съответното учреждение.

Маските са задължителни и за персонала в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите. Маските им трябва да покривавт устата и носа, като не се допуска употребата на приспособления, неотговарящи на изискванията, напр. пластмасови приспособления за уста.

Трябва да се създаде организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 м2 площ с цел недопускане струпване на евентуално асимптомни или болни лица.

Дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да бъде учестена - минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график.

Коронавирус: нито една балканска държава не е пощадена

Някои от държавите в югоизточната част на Европа вярваха, че са спрели развитието на пандемията, но втората вълна от коронавирус ги при...

Трябва да се създаде организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса в заведенията за хранене на открито и на закрито.

Трябва да се осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. и да се създаде организация за еднопосочно движение на гражданите. На тези места маские са задължителни.

Ограничаване броя на лица, участващи в организирани събирания на закрито до 30 лица (за празненства) и до 50 лица (за семинари, конференции и т.н.).

Спортните мероприятия и състезания, както и културните и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) ще се провеждат с публика до 30% от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между зрителите на открито и без публика на закрито. Публиката задължително трябва да е със защитни маски, ако мероприятията са на закрито.

Всяка масова проява на открито и закрито трябва да бъде предварително съгласувана с Областния кризисен щаб.

Доц. Кунчев посочи какво следва за коронавируса, обясни за карантината и близко контактно лице

В момента репродуктивното число за епидемията е 1 - 1,2, т.е. 10 души заразяват 12. Това заяви националният здравен инспектор доц. Анге...

Спират се посещенията в клубове на инвалиди и пенсионерските клубове.

Всички контролни органи (общини, МВР, ОДБХ, Дирекция Инспекция по труда Ловеч, РЗИ), в рамките на своите компетентности трябва да осъществяват засилен контрол в контролираните от тях обекти и дейности и да създадат организация за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Заповедта на директора на РЗИ Ловеч подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч