Кметът на Тетевен взе участие в граждански диалог под мотото "Дигиталното бъдеще на Европа"

634
Кметът на Тетевен взе участие в граждански диалог под мотото "Дигиталното бъдеще на Европа"
Снимка: Община Тетевен

На 25 март в гр. Луковит се проведе първият граждански диалог на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. В него участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Луковит и символичен домакин Иван Грънчаров, народният представител Калин Василев, кметовете на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и Ловеч Корнелия Маринова, младежи от Луковит, областта и цялата страна.

Актуалната тема за цифровите умения оформи дискусията. Мария Габриел подчерта, че навлизането на цифровите технологии във всички сфери спестява ресурси и дава възможности за нови бизнес модели, но и най-добрата идея не може да се реализира без хората, които да й вдъхнат живот и да я приложат на практика. "Над 40% от европейците нямат основни цифрови умения. Още по-стряскащ е фактът, че всеки пети от тях е на възраст от 16 до 24 години. Ето защо създаването на политики, които да позволят на хора от различни възрасти да придобият широк набор от умения - от базови до високоспециализирани, е от ключово значение", посочи българският еврокомисар. На въпроси от младите хора какви мерки могат да се предприемат за промяна на негативната ситуация, Мария Габриел отбеляза на първо място необходимостта от по-голямо застъпване на обучението в цифрови умения в образователните програми на държавите-членки. Тя сподели някои от действията на Европейската комисия, като например Коалицията за цифрови умения и работни места, Европейската седмица на програмирането, схемата "Цифрова възможност" за стаж за студенти, Плана за действие за образование в областта на цифровите технологии, приет през януари.

Тетевен ще се присъедини към десетото поредно издание на Часът на Земята

На 24 март, от 20:30ч. до 21:30ч., ще се проведе световната инициатива - Часът на Земята 2018. Темата на кампанията тази година е &bdqu...

Преди гражданската дискусия бе закрито Националното математическо състезание за езикови гимназии, което се организира от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието-Ловеч и СУ „Ал. Константинов“- Луковит. Гост на събитието отново бе кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев наградиха отличилите се участници. Мария Габриел поздрави победителите и ги приветства за смелостта да изучават математика – наука, чиито проявления са във всички сфери. "Вълнувам се да бъда в тази зала, в която младостта среща знанията и упоритостта. Уверявам ви, че Европа има нужда от вашия потенциал и умения. Във вас е вярата ни, че ще отговорим на мрачните статистики, според които в Европа днес 44% или 169 милиона души нямат основни цифрови умения, а от тях 77 милиона души изобщо нямат такива. Това е сериозен проблем за Европа, тъй като нашите страни стават все по-дигитализирани и всички, независимо от възрастта си, се нуждаят от цифрови умения, за да участват в обществото и да работят. Ето защо подобряването на цифровите умения на европейците е един от моите приоритети като европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество", заяви комисар Мария Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч