Тетевен е на път да остане без пожарна служба

14718
Тетевен е на път да остане без пожарна служба
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро Тетевен може да остане без пожарна служба. Причината – от 1 април с голяма доза вероятност местната пожарна няма да има собствена административна сграда, сподели източник на Actualno.com. Информацията беше потвърдена и от най-големия полицейски синдикат – СФСМВР.

Защо пожарната в Тетевен е изправена пред такива трудности? Оказва се, че новият собственик на сградата, в която досега се помещава пожарната – на ул. „Иван Вазов“ 89, иска наем за ползване. Досега такъв наем не е искал, но причината е, че предишният собственик Тодор Събев е давал сградата безвъзмездно. Той обаче е продал сградата и съответно нещата са се променили.

На въпрос на Actualno.com дали има вариант къде да се премести пожарната от месец април, от СФСМВР уточниха, че засега няма готов план. Разчита се на помощ от общината, за да бъде платен наемът, тъй като самата пожарна и Областната дирекция на МВР нямат предвидено перо в бюджета за такъв разход. От полицейския синдикат ни обясниха, че не знаят колко точно пари иска новият собственик.

Новият собственик

Пожарникарите ни работят със защитно облекло втора употреба

Пожарникарите ни не са добре обезпечени. Изпълняват задълженията си с униформи, които са втора употреба, дарени от други държави. Това ...

Оказва се, че всъщност сградата е продадена на двама души - Трендафил Петков и Михаил Маринов. Това е станало в края на ноември 2016 година.

Според източник на Actualno.com Трендафил Петков на практика действа чрез пълномощник – Детелин Пърлев. Връзката между двамата е следната - Петков е брат на съпругата на Пърлев т.е. негов шурей. Пърлев е бил зам.-кмет на Тетевен и е известен като дясната ръка на бившия кмет на града Милен Милев. Милев беше отстранен от длъжност през март, 2014 година – заради това, че не е спрял обществена поръчка, с която, според прокуратурата, е "дал рамо" на фирма "Ярис" ЕООД да спечели от доставка на храни за заведенията на обществена издръжка в Тетевен, с което е ощетил общината с 370 000 лева. Срещу Милев и срещу Пърлев има повдигнати официални обвинения – срещу кмета то е длъжностно присвояване и престъпления по служба, като държавното обвинение посочва, че Милев е присвоил чужди пари, собственост на Общинска фондация "Тома Васильов"- Тетевен, а срещу Пърлев - за документни престъпления, свързани точно с поръчката за "Ярис". Заедно с тях обвинена е и счетоводителката на общината Ирена Тихолова. Делото обаче на практика не може да стартира, защото непрекъснато се отлага по различни причини. В момента Милев е кандидат за депутат в листата на ДПС в 11 МИР (Ловеч). Той е на второ място в листата, а кандидатурата му означава, че има имунитет срещу съдебно преследване.

Сграда на пожарната на ул. "Иван Вазов" 89 става частна собственост, след като Министерството на отбраната я продава на Тодор Събев. Продажбата е обжалвана от Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението-Ловеч", но съдът отсъжда, че няма нищо неправомерно.

Остава въпросът дали от април Тетевен ще може да разчита на пожарна служба, особено ако не се намерят пари за наем или друго, адекватно за нуждите на пожарникарите помещение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч