Тетевен отбеляза 144 години от освобождението на града от османско владичество и Деня на народните будители

1990
Тетевен отбеляза 144 години от освобождението на града от османско владичество и Деня на народните будители
Снимка: община Тетевен

Днес в Тетевен бяха отбелязани 144 г. от освобождението на града и Деня на народните будители. Началото на празничния ден бе поставено в двора на църквата „Св. Всех Святих", където отец Борис отслужи панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски воини. В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей Тетевен, Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България - Тетевен, представители политически партии, граждани.

Празничният ден продължи на пл. „Сава Младенов“, където кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева произнесе тържествено слово и издигна знамето на града.

Днес празнуваме възкресението на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството, каза д-р Бояджиева.

Днешният празник, денят на Тетевен, е повод отново да си припомним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и когато с едно сърце и една душа преодоляваме стръмнини и изпитания, теготи и болки, подчерта кметът. Тя добави още, че днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен, а той става все по-красив и привлекателен, добави кметът.

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишното национално Възраждане и освободителните борби. Почитаме паметта на духовните строители на следосвобожденска България, каза още д-р Бояджиева.

Тя отбеляза, че трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове.

Затова в днешното динамично време, време на предизвикателства, е необходимо да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и в младите, като им предадем уроците на историята, за да носят в сърцата си гордия български и балканджийски дух, завърши д-р Бояджиева.

Кметът на Тетевен към съгражданиците си: Бъдете здрави, единни и носете нашия малък красив град в сърцата си

С емоционални думи се обърна към своите съграждани кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева по случай днешния ден, в който градът...

Със своя заповед, кметът на Тетевен награди Изабела Янкова - за принос в развитието на спорта и постигнати изключителни достижения в прослава на родния град, с грамота и плакет.

През настоящата година, Изабела стана държавен шампион, спечели Европейската купа по маунтин байк в дисциплината даунхил в Марибор, спечели и Световната купа по планинско колоездене. Тя постигна това, което нито един български състезател не бе правил преди това и показа на целия свят непримиримия тетевенски дух.

Поздравителни адреси по повод празника на града бяха получени от Национално сдружение на общините в Република България, д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдикат на българските учители, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“ и др.

Специални гости на тържеството бяха народните представители в 46-то Народно събрание – Николай Нанков и Младен Маринов. На Събитието присъстваха още – зам.-кметовете на Община Тетевен - Борис Врабески, Тони Стоев и Красимир Красимиров, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, директори на училища и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен отбеляза 9 май

Стартът на сезона на детските даунхил серии ще бъде в Тетевен

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч