Траурни агенции нахлуха в Общинския съвет в Ловеч (ВИДЕО)

10465
Траурни агенции нахлуха в Общинския съвет в Ловеч (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay.com

Частните траурни агенции и граждани протестираха пред община Ловеч срещу високите цени на таксите и услугите за траурни обредни дейности и монопола на общинското звено "Обреди". 

Протестиращите даже влязоха и в залата на общинския съвет, където по това време се провеждаше редовно заседание на местния парламент. С викове "оставка" за управителя на "Обреди" Таня Тинчева те настояха за извънредна точка по темата на започналото заседание.

Те раздадоха на съветниците памперси, а залата бе засипана със стотинки. С помощта на полиция председателят на Общинския съвет Петър Цолов отстрани от залата Симон Милков, като се наложи да извика и полиция. Милков е бивш кадър на движението СИЛА, бил е и "ивент-мениджър" на бившата партия на Николай Бареков "България без цензура", финансирана от КТБ по времето, когато Цветан Василев и Делян Пеевски все още бяха бизнес партньори, а не врагове. Младият мъж имаше активно участие навремето в обиколките на шоуто на ББЦ по ТВ7, появяваше се на протестите в Сливен. Самият Бареков галено го наричаше "Симо". ОЩЕ: Кой е "журналистът", пред когото проговориха Делян Пеевски и Бойко Борисов?

Наложи се униформени да въдворят ред, а заседанието бе прекъснато.

В залата присъстваше и областният управител Виктор Стойчев. Той призова съветниците да се вслушат в исканията на протестиращите. "Ваше право е да промените общинските наредби така, че те да съответстват на желанието на ловешките граждани. Знам, че процедурата изисква един месец, за да бъде законосъобразна“, каза той.

Никой от общинските съветници не взе отношение по темата, докато протестиращите бяха в залата.

Конфликтът с частните траурни агенции в Ловеч продължава втора година, но и до днес не е решен.

Според кмета на Ловеч Корнелия Маринова, цитирана от Българското национално радио, общината, чрез бюджетната си дейност "Обреди", извършва траурните обреди и погребения напълно законосъобразно и не е монополист. Тя каза, че гробищните паркове са публична общинска собственост и само служители на бюджетната дейност „Обреди“ могат да извършват изкопаването на гробовете. По думите ѝ, определянето на размера на таксите и цените на услугите става след задълбочена калкулация и при спазване на нормативните изисквания, определени с постановление на Министерски съвет.

Маринова подчерта, че гробните места са безплатни, когато те не се избират.

"Ново гробно място – 300 лева, организационно техническа услуга - 60 лева“, уточни управителят на „Обреди“ Таня Тинчева.

"Близките на покойниците не са задължавани, няма и да бъдат задължавани да ползват каквито и да било други услуги , които наредбите и закона не регламентират", каза кметът на Ловеч. Тя е категорична, че бюджетна дейност "Обреди" не е търговско дружество и не продава ковчези, венци и друго необходимо за погребения. Маринова опроверга и твърденията, че хората са принуждавани да използват само общинската дейност за траурни обреди.

Със свое становище излезе и председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той изрази категоричното си несъгласие с методите на уличен натиск върху Общинския съвет като орган на местното самоуправление.

Според него това е натиск, целящ постигане на нерегламентирани икономически облаги за частни търговски субекти – траурните агенции.

"По време на вчерашното 35-о заседание на Общински съвет – Ловеч, бе  осъществено напълно противозаконно, противоречащо на нормите, разписани в Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника на Общински съвет – Ловеч, нахлуване на група лица в залата, крещящи вулгарни и нецензурни обиди към общинските съветници и към кмета на Общината", заяви той.

Цолов смята, че подобно поведение е напълно неприемливо и в разрез с демократичните ценности, върху които се осъществява местното самоуправление. Намерението му е да сезира Районната прокуратура в Ловеч, като орган, оторизиран да даде правна квалификация на извършеното.

Съпоставка между таксите за гробни места в Ловеч и няколко произволно избрани общини в България, които също са областни центрове, показва една основна разлика. В друга община няма фиксиране на обикновена и бърза услуга за права на гробоползване за срок от 15 години. В Ловеч тя е съответно 70 и 175 лева. Таксата там за вечни времена е 490 лв. за единичен гроб, а за семейните гробни места тази сума се умножават по броя на местата в семейната гробница. За семейни гробни места, които са тип вертикална семейна гробница цените са завишени с ½.

За сравнение в Добрич единичен гроб за вечни времена е 130 лв., а за семейства - 250 лв. В община Смолян плащат 200 лева за единичен гроб, а 300 за семейни гробни места. В Кърджали таксата за единичен е 100 лева за вечни времена, а за семейства - 150 лв. В община Русе цената е в зависимост от гробищния парк. във Велико Търново плащат 75 лв. за единичен гроб за вечни времена, а за семейства - 150 лв. В Хасково в първа зона за вечни времена плащат 60 лева, във втора зона – 50 лв., а в трета зона – 40 лв. за вечни времена.



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч