ГЕРБ играли честно, а всички се съюзили срещу тях

2211
ГЕРБ играли честно, а всички се съюзили срещу тях
Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ изразиха сериозно недоволство от поведението на опонентите си по време на местния вот. Въпреки че от партията на Бойко Борисов водели позитивна кампания, всички са се обединили срещу тях и използвали всякакви средства, за да ги победят.

"В много от случаите всички играха срещу нас. Това е единственото, което ги обединяваше. Никаква политическа хигиена – ляво, дясно, няма такива неща", оплака се вицепремиерът Томислав Дончев и отбеляза, че враждуващи сили, които никога не са действали заедно, сега се събрали срещу ГЕРБ.

"Това, че имаше различни колаборации, съглашателства и всякакви други форми на безпринципни обединения срещу ГЕРБ е проблем на политическите субекти, които погазиха политическите принципи и се скриха зад угодното наименование "гражданите", каза на пресконференцията Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ.

На местните избори партията на Борисов съхранила подкрепата си, въпреки че управлява на държавно и на местно ниво и търпи критики от всички, тъй като носи отговорността за всичко и я обвиняват за всичко.

Според ГЕРБ вместо да анализират собствените си партии, кампании и поведение, загубилите вота търсели оправдание извън тях. "Това е поведение на губещия, който търси всякакви оправдания, но не и вината у себе си", отбеляза Паунов.

От ГЕРБ призоваха всеки, който иска касиране на вота заради някакви нарушения, да се обърне към съда.

Изпълнителното бюро на БСП ще решава да касира ли изборите в София, Шумен и Ловеч (ВИДЕО)

"МВР обслужваше властта. Корпоративният вот беше огромен. Срещу 1-я лев, с който разполагаме със субсидията, бяха изправени милионите н...

"Обичайно загубилият не е доволен от организацията на изборите. Ако следваме тази логика, трябваше да сме недоволни от начина на организация на изборите в Русе, Разград, Пазарджик, Ямбол. Да сте чули нещо подобно от наша страна?", попита риторично Дончев.

По думите му времето за агитация и пропаганда е свършило с края на изборите, а вече е време за работа и анализи. През следващите седмици ГЕРБ ще анализират максимално дълбоко и детайлно, за да се разберат доколко е доволен или недоволен от тях всеки гражданин във всяко село или квартал.

На местата със слаби резултати щели да се вземат сериозни мерки и да има хора, които да понесат отговорност за неуспеха. "Или хората там не са свършили достатъчно, или не са поддържали адекватна комуникация и контакт с гражданите. Може би комбинация от двете", каза Дончев.

Той настоя за по-сериозни мерки срещу купуването на гласове. Има достатъчно сигнали до прокуратурата, МВР работи по темата и ще я разплете докрай, увери той. "Важно е не само кой е купувал, а кой е опитвал да купува и кой му е заръчал", отбеляза вицепремиерът.

"Ако някой купува гласове, има поне 2 важни въпроса: откъде е взел парите и как разчита да си ги върне. Имаме двойна щета", отбеляза Дончев.

Дончев счита, че шансовете за бъдеща коалиция ГЕРБ и "Демократична България" намаляват

"Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания различните опоненти пускат сигнали – разбира се, това е от компет...

По думите му купуването на гласове било особено опасно за демокрацията, тъй като създавало безразличие, а то е най-големият ѝ враг.

Вицепремиерът обвини някои парламентарни партии, че на тези избори за пореден път са се скрили зад инициативни комитети, което им позволява да се похвалят при победа, но и да се измъкнат при загуба. "Това е много различно от честната политическа игра, където е ясно кой е спечелил и кой е загубил", смята Дончев.

Според него така се размива политическата отговорност. "Левицата много бързо забрави, че участваше на изборите в Кюстендил, Велинград, Севлиево, София. Не чух някой да призна загуба", каза той.

Заради ниското ниво на дебата истински важните теми в местната власт останали встрани от вниманието на хората, което навредило на обществото и демокрацията. "Имаше нужда от истински дебат за политики – какви трябва да са данъците, колко трябва да харчим, какво трябва да е отношението между инвестициите между центъра и кварталите, липсваше изобщо разговорът за предизвикателствата на бъдещето", каза Дончев.

"Задачата на кмета не е само да запълва дупки по улиците и да реди плочки или павета. Кметът, заедно с екипа си, трябва да е местен лидер, който създава варианти за развитие за 10 години напред", отбеляза вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика