X
 
 

Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава

8554 19
photo of Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава
Снимка: Сдружение "Общност Мостове"
С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла, започват все по-кресливо и показно да напомнят за себе си.

Вчера, трима от кандидатите за кмет на София седнаха в инвалидни колички и преминаха кратък маршрут пред Съдебната палата. Това бяха издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП и ДБГ Мая Манолова, кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов и този на "Спаси София" - Борис Бонев. Тримата отговориха на отправеното от сдружение "Общност Мостове" и от "Системата ни убива ВСИЧКИ" предизвикателство, целящо да им покаже с какви трудности се сблъскват хората със затруднено придвижване в града.

Е, как беше, драги кандидати? Усетихте ли какво е да си човек с увреждания? Мая Манолова определено се превърна в символ за хората в неравностойно положение по време на работата си като омбудсман, като прокара някои наистина правилни и належащи законодателни инициативи. Донякъде обаче те оставиха впечатление, че са в известна степен недостатъчни и повърхностни. Същото може да се каже и за настоящата инициатива, която изглежда като пошла и гротескна ПР-акция. Лафчета и усмивки, ах колко мило е да си човек с увреждане. Триумф на нелепостта! Щом ще проверявате има ли достъпна среда за хората с увреждания, далеч по-разумно е да инспектирате местата, които редовно посещават хората с увреждания и да посочите приоритетно какви промени и къде са необходими. Но няма да е толкова "интересно", нали? Няма да привлечете медийното внимание в същата степен, както когато седнете в инвалидни колички, нали? Известна българска поговорка гласи "като е гарга - да е рошава". Щом все пак сте се решили на подобни действия, защо не прекарахте в инвалидните колички 24 часа примерно или поне 12? Като ще влизате в обувките на хора в неравностойно положение, поне го направете както трябва. Усетете наистина пред какви проблеми се сблъскват, а не за час пред камерите.

Тази показна акция се явява само една малка част, която дава представа как протича цялостната предизборна кампания. Точно толкова безвкусно, пошло и повърхностно. Кампанията на управляващите от ГЕРБ продължава да бъде one man show. Бойко Борисов отново обикаля с джипа, открива заводи, съчетава полуистини с откровени лъжи, фамилиарничи в типичния си стил и раздава щедро пари и обещания. Йорданка Фандъкова също се опитва да подражава на вожда си, като успява дори да го надмине в некомпетентността. И тя продължава да обещава ли, обещава, но отбягва да отговори на важните въпроси. А те са какво постигнаха управляващите от ГЕРБ В София.

Очаквам да чуя обяснение от Фандъкова за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Символичните глоби за Джи Пи Груп ли са цялата отговорност, която ще поемете г-жо Фандъкова?

А що се отнася до скандала "Златен век", за който не само не пое отговорност, а само препращаше насам-натам – при това след като главният ѝ архитект Здравко Здравков на видеозапис пред Actualno.com си каза как собствениците на "Артекс" семейство Мирянови ходели при столичната кметица да уговарят колко да е висока сграда, след като се разшумя дали разрешителното ѝ за строеж изобщо е валидно! Вие, а и г-н Здравков, така и не отговорихте как точно е подновено разрешителното за строеж на най-високия хотел в София и дали не е едно към едно както е със "Златен век". Колко още такива строителства има в София, за които дължите обяснение, г-жо Фандъкова?

Друг венец в отговорностите на Фандъкова е финтът, с който управлението ѝ избяга от отговорност за безпринципното увеличение на цената на билетчето за градския транспорт в София с 60% - от 1 лев на 1,60 лева. И в съда беше доказано, че увеличението няма финансова обосновка и реално всеки столичанин плаща за градския транспорт два пъти! Когато загуби на първа инстанция в съда за по-скъпия билет, управлението на Фандъкова промени наредбата, за да обезсмисли делото - и успя, ВАС потвърди точно това.

Могат да се споменат още много неща - например горенето на отпадъци и цялостното замърсяване на София, липсата на прозрачност и отчетност при харченето на парите на софиянци и така нататък. Кога в кампанията си ГЕРБ и Фандъкова ще спрат с хвалбите и с обещанията и ще дадат обяснение за множеството проблеми и гафове в София?

Но управляващи и опозиция се обединиха в едно - искали "позитивна" кампания. Крайно време е и двете страни да спрете с показните акции, алабализмите, псевдопозитивизмите и демагогията и да се съсредоточите върху истинските проблеми на софиянци.

Конкретни мерки за предоставянето на достъпна среда за хора с инвалидност, а не маймунджелъци пред камера. Реално измерване на замърсяването на въздуха и вредните емисии, увеличение на зелените площи, контрол над горенето на твърди горива и така нататък. В крайна сметка вие сте политици, а не палячовци. А с този стил на водене на кампания, доминиран от показност и популизъм, само поощрявате ПИК-ливата журналистика.

По този повод, г-н премиер ще продължите ли да разговаряте с ПИК? Когато един човек не проявява принципност и хигиена, показва много ясно какви са навиците и принципите му.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Лили 9 Лили преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами вижте само Игнатов и ще ви стане ясно колко са загубени кандидат кметовете…
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Пропадаме и изпадаме от цивилизования свят, ако избираме между червената шапка фандъкова и обезцветната калинка мая, за черните дупки АЕЦ Белене и руските потоци. Ухажването от сестра Галева, че видите ли, тя щяла да подкрепи арх. Игнатов на балотаж говори, че им треперят гащите от страх, че десницата се разраства из цялата страна. Подписаха нови 3 млрд лв наши пари да потънат в руската газова тр виж още ›› ъба! Данък Русия става все по-висок! А рус-К-ата калинка Мая с една диплома от гимназия беше чак омбудсман - и тя и даскалицата по руски са на светлинни години от опита и експертизата на архитекта на Демократична България и екипа му
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Майчето се "повози" само да се щракне с двамата млади кандидати, но трябва с Фандъкова в инвалидни колички да ги поразходят напр.в Западен парк
 • Най-сетне свестен кандидат за кмет в София ! Дано софиянци да проявят разум ! 7.1 Най-сетне свестен кандидат за кмет в София ! Дано софиянци да проявят разум ! преди 2 месеца Профил на трол?
  АРХ.ИГНАТОВ:"Скъпи приятели, В деня, в който честваме Вяра, Надежда, Любов и премъдрата им майка София, аз ще се включа в едно предизвикателство, организирано от сдружение "Общност Мостове" и НГИ "Системата ни убива ВСИЧКИ". В 16:00 часа ще седна в инвалидна количка и ще се опитам да премина кратък маршрут пред Съдебната палата. Искам и ще работя за столица, гостоприемна и достъпна, истински до виж още ›› м за всички хора, които живеят и работят тук. Включете се. Нека бъдем солидарни и да дадем шанс за равен достъп на хората със затруднено придвижване."
  : 4 !
 • манолова й се иска да я мислят в „един отбор“ с арх.ИГНАТОВ 6 манолова й се иска да я мислят в „един отбор“ с арх.ИГНАТОВ преди 2 месеца Профил на трол?
  сестра галева-барекова си прави поредния ПиаР – какво направи за проблема като ОМБУДСМАН?! Само арх. ИГНАТОВ има готови решения в програмата си за проблема с количките - има такъв човек в семейството му и е наясно и се е отзовал на предложението на организаторите искрено
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ако имахте близък инвалид, какъвто е братът на арх. Игнатов, едва ли щяхте да обавявате , че инициативата е „повърхностна и глупава“ – София е непроходима за хора с увреждания, майки с колички и пр. - липса на тротоари, асансьорни шахти в подлезите, липса на рампи, изходите от метрото са непригодни на всички те му спирки за придвижване
  : 2 !
 • Глупаво ли? ДАЖЕ центъра  е АБСОЛЮТНО недостъпен за колички 5 Глупаво ли? ДАЖЕ центъра е АБСОЛЮТНО недостъпен за колички преди 2 месеца Профил на трол?
  Практическия урок за ВСИЧКИ кандидат кметове беше организиран от Гражданска Инициатива НА и ЗА хора с увреждания - ВСИЧКИ кандидат кметове в инвалидни колички да бъдат возени от Съдебна палата , подлеза пред св Неделя , ЦУМ , около халите и спирката на трамвай 20. Мая Манолова стана от количката още преди подлеза . Бонев и арх Игнатов изкараха целия маршрут в колички - Бонев за час беше в виж още ›› “обувките “на човек в количка.
 • Калина 4 Калина преди 2 месеца Профил на трол?
  Игнатов определено си направи кампанията със снимките на приятелката му, но едва ли някой ще гласува заради това за него.
 • ИЛИ СИ ТРОЛ ИЛИ НЯМАШ БЛИЗЪК В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА 4.1 ИЛИ СИ ТРОЛ ИЛИ НЯМАШ БЛИЗЪК В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА преди 2 месеца Профил на трол?
  ИГНАТОВ ИМА БРАТ В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА И ПРОБЛЕМА ЗА ПРЕДВИЖВАНЕТО В СОФИЯ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА МУ
  : 2 !
 • Октомври 3 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Когато заставаш зад словосъчетанието /Системата убива/ то се предолага , че ти си осъзнат човек , знаеш истината за нещата и знаеш какво представляват политиците и техният обслужващ персонал и вероятно искаш да промениш нещата. Обаче този /2/ възлага надежда на лица допуснати от тази система. Какво е това ? Ами дим и халосни патрони. Вятър и мъгла. СЪУЧАСТИЕ КЪМ ТАЗИ СИСТЕМА КОЯТО УБИВА.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  СИСТЕМАТА КОЯТО УБИВА СЕ ОБНОВЯВА И ПРОДЪЛЖАВА ДА УБИВА. НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА И УСПОРЕДНО С ТОВА ЧАСТ ОТ НЕГОВОТО РЕШЕНИЕ. НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ , ЗАЩОТО ТАКА ЛЕГИТИМИРАШ СИСТЕМАТА. ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ Е НЕОБХОДИМО И СИТУАЦИЯ.
  : 12 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  В заключение е изключително важно да се поясни коя точно СИСТЕМА убива. Убива евроАтлантическата СИСТЕМА В КОМПРАДОРСКИ ВИД ВЪЗПРИЕТА И НАЛОЖЕНА ОТ ДЕГЕНЕРИРАЛАТА И ПРЕДАТЕЛСКА ЧАСТ ОТ Бкп/Бзнс и прикачените към тях всякакви упадъчни старобуржоазни и фашистки елементи избиващи в чист неолиберализъм или лъже патриотизъм. Ало /2/ само СТОМАНЕНИЯТ *МРУК Е РЕШЕНИЕТО.
  : 14 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Факт: Сегашният кмет през 10-годишното си управление не е направил за хората със затруднено придвижване почти нищо. Факт: "Общност Мостове" и "Системата ни убива ВСИЧКИ" отправят към кандидатите за кмет на София предизвикателство, целящо да им покаже с какви трудности се сблъскват хората със затруднено придвижване в града. Факт: Трима от кандидатите приемат предизвикателството. Факт: Няма виж още ›› м кристално кълбо (и съответните способности), за да зная дали кандидатите биха направили това, което е необходимо да се направи по въпроса. Само отчитам факта, че има трима кандидати, които показват загриженост. Въпрос: За кого бихте гласували – за тези, които демонстрират, че са загрижени за хората със затруднено придвижване, или за тези, които не го правят? Бонус въпрос: Направихте ли си труда да прочетете програмите за развитие на София на кандидатите (присъстващи или не на срещата)?
 • Фъндъчка фъндъчкова 1 Фъндъчка фъндъчкова преди 2 месеца Профил на трол?
  А бе кВи са тия "ИНВАЛИДИ" -кандидат кметове???Къде са те ,а къде сме ние....????АЙДЕ ЪРььь у ЛЕВО-ДЕСНО!!!!
 • Петко Бочаров- 1.1 Петко Бочаров- "дааа...а ма НЕЕЕ!!!!" преди 2 месеца Профил на трол?
  Лафчета и усмивки, ах колко мило е да си човек с увреждане. Триумф на нелепостта!
  : 14 !
 • наблюдател от ООН 1.2 наблюдател от ООН преди 2 месеца Профил на трол?
  Пошла и гротескна ПР-акция.
  : 14 !
 • майтап Уили 1.3 майтап Уили преди 2 месеца Профил на трол?
  "като е гарга - да е рошава"-т.е. ИНВАЛИДНА....
  : 13 !
 • АнаЛизатор 1.4 АнаЛизатор преди 2 месеца Профил на трол?
  ПАЛЯЧОВЦИ- и после се чудите защо има ПИК-лива журналистика отразяваща в порно стил вибраторчетата в различните отвори по телата на политиците!!!!
  : 14 !
 • антрополог 1.5 антрополог преди 2 месеца Профил на трол?
  ДЕБИЛИ в тежка форма-издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП и ДБГ Мая Манолова, кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов и този на "Спаси София" - Борис Бонев.Не им спирайте хапчетата и ако е необходимо ги вържете за постоянно с вериги за тия колички...!!!
  : 15 !
Нагоре
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...