260 дни до Париж 2024: Хлапакът, чиято орисница лиши България от звездни успехи (ВИДЕО)

13980
260 дни до Париж 2024: Хлапакът, чиято орисница лиши България от звездни успехи (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.


Петър Лесов е огромно име не само за българския бокс, а изобщо за спорта у нас. Двукратен европейски първенец и носител на златен медал от Игрите в Москва 1980, но не какъв да е. Постижението в руската столица го превръща в най-младия български олимпийски шампион. Стъпва на върха на славата едва на 19 години. Ненадминат успех и до днес! Предпоставките за развитие на звездна кариера, изпълнена с куп отличия за страната ни, са налице, но орисницата на Лесов е предначертала различна съдба.

Началото на историята на Петър Лесов

Нека обаче се върнем до началото на пътя. Роденият в село Секирово (днес квартал на град Раковски) Петър започва да тренира бокс на 14-годишна възраст. Още при първото си участие на лично републиканско първенство за момчета той триумфира категорично. През 1978 г. дебютира при мъжете на престижния турнир „Странджа“ с титла. Година по-късно вече е световен шампион за младежи в Япония.

Москва 1980: Петър Лесов е над всички

В "бойкотираната" Москва Лесов успява да достигне до полуфинал в категория до 51 кг без кой знае какви трудности, макар и с травма на ръката. Там разгромява с 5:0 британеца Хю Ръсел. Предстои финал срещу европейския шампион от СССР Виктор Мирошниченко. Двубоят за златото е прекъснат във втория рунд, защото руснакът просто не може да продължи. Едва на 19 години един хлапак от България безапелационно завоюва олимпийска титла.

Злата орисница лиши Петър Лесов от блестяща кариера

Историята следва своя логичен ход. Петър Лесов прибавя към витрината си две европейски титли – 1981 и 1983 г., и две първи места от турнира „Странджа“. И тъкмо в разцвета на сили си спортистът ни научава ужасна новина. "При подготовката за Олимпийските игри в Лос Анджелис още първия ден усетих, че нямам сила. Отидохме при лекаря на отбора, той ни прегледа и каза, че уж нищо ни няма. На следващия ден обаче се чувствах още по-зле. Вече минах на по-обстойни прегледи и се оказа, че е хепатит", разказва той пред колегите от "Сега".

"Побърках се...": Страховитата история на най-младия български олимпийски шампион

"Още на първия ден при мен дойде една сестра и като разбра, че съм боксьор, ми каза: "Знаеш ли, че на това легло почина боксьорът Юри Лебедев?". А той беше мой приятел, шампион от световното за младежи в Йокохама, който беше на лагер в България. Цяла нощ не спах от страх. На другия ден помолих да ме преместят в друга стая. Преместиха ме. Същата сестра дойде и каза: "Какъв е този твой късмет? Познаваш ли Белослав Манолов (б.ред. - световен шампион по вдигане на тежести)?". Аз ѝ отговорих, че го познавах отлично, а тя ме закова: "Ами той умря на това легло!". Побърках се... Страхът ме обзе още повече. Направо си помислих, че съм пътник! Бях категоричен: "Махайте ме от това легло!". В третата стая вече всичко беше наред", допълва Лесов.

Петър Лесов

Петър Лесов е и успешен треньор

Той се излекува, но решава да не продължи кариерата си. През 1985 г. започва работа като треньор в ЦСКА и помощник-треньор на националния отбор. От другата страна на ринга роденият в района на Раковски боксьор е не по-малко успешен. Помага в подготовката за мачове на известни състезатели като Тончо Тончев, Александър Владимиров, Мартин Кръстев. Извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство в Милано през 2009 г.

Време е "Паганини на ринга" да дирижира олимпийска композиция

Треньор е и на световната ни и европейска шампионка Станимира Петрова, с която заедно радват години наред цяла България. Налице е шансът да го направят и на Игрите в Париж 2024. Асеновградчанката вече има завоювана квота. Време е "Паганини на ринга", както е наричан Петър Лесов в състезателните си години, да дирижира композиция, достойна за качване на олимпийската почетна стълбичка!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ПАРИЖ: Волейболът за малко да лиши България от олимпийска легенда

Станимира Петрова

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт