Български щангист хванат с допинг

177152
Български щангист хванат с допинг
Снимка: Getty Images/Guliver

Проблемите с допинга в щангите за България нямат край. Юндер Бейтула (кат. до 77 кг) е поредният наш щангист, хванат със забранени стимуланти, разкрива duma.bg. Тежкоатлетът от Добрич е засечен при проверка след европейското за младежи до 23 години в Талин. В Естония българинът спечели бронз, припомня Стандарт Нюз.

Според информацията в пробата на Бейтула са открити анаболни стероиди. Предполага се, става въпрос за станазолол и тестостерон. И двата препарата са в списъка на забранените вещества поне от 30 г. В българските щанги обаче продължават да ги използват поради липса на средства.

Абаджиев: Връщам щангите на върха за година

България може да се върне на върха в световните щанги само за година. За целта обаче трябва да се работи по методиката на Иван Абаджие...

За всеки хванат щангист нашите плащат по 5000 долара глоба на световната федерация. През лятото Бейтула е дал две проби, които са били отрицателни. В спортното министерство вече знаят за издънката, която е общо третата, откакто Неделчо Колев е на власт. Миналата есен бе хванат олимпийският шампион за юноши Георги Шиков (94). След това за 2 година изгоря и състезаващият се във Франция Савко Кътев (105), който не е национал.

В момента цялото ръководство на федерацията е във Вроцлав, Полша, където в неделя започна световното за мъже. Първият ни състезател Асен Мурадов (кат. до 56 кг) стана осми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com