Гласуването на промените в Закона за хазарта остава за следващата седмица

43770
Гласуването на промените в Закона за хазарта остава за следващата седмица
Снимка: БГНЕС

Депутатите влязоха в спор относно новата норма, като ГЕРБ обвини управляващите, че правят лобистки закон. Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев пък отвърна, че сегашната норма не работи и е готов да го докаже в пленарна зала – като влезе и заложи в онлайн букмейкър, чиято дейност не е разрешена в България от сегашните норми, приети по времето на ГЕРБ.

Същевременно червеният депутат Георги Кадиев заяви, че управляващите търпят критика, защото не са поискали достатъчно становища за промените. Кадиев заяви, че иска да види становище на Агенцията за закрила на детето по отношение на промените в закона, предаде Агенция „Фокус”.

Бюджетната комисия не внесе промени в поправките на хазартния закон на първо четене

Законопроектът за промени в закона за хазарта мина на първо четене в Парламентарната бюджетна комисия без да се приемат промени по него...

„В България има приходи почти само от наземния хазарт. 120 млн. лв. са събрани от него за миналата година. Досега се облагаше залога, независимо от изплатените печалби. Сега с промените ще се облага залог минус изплатени печалби. Това е ефективно и ще намали ставката около три пъти. Ще спечелят наземните оператори, които ще плащат по-малко данъци следващата година”, каза Кадиев. Според него, обаче има риск да се търпят загуби за фиска. Зависи от поведението на играчите, поведение, което ние не можем да предвидим, посочи той и уточни, че ще предложи да се увеличи първоначалната такса. Между първо и второ четене ще върнем филтрирането, посочи депутатът.

„Между първо и второ четене има много неща, които трябва да бъдат променени. Последното нещо, което искам, е да остане впечатление, че лобираме за една определена фирма. Вече веднъж през 2007 г. съм си подавал оставката поради подобни причини. Не ми се иска да вървим в тази посока”, коментира Кадиев.

„За какво ни е промяната в Закона за хазарта? За да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаляване на приходите от данъците с 22 млн. лева”, опонира Менда Стоянова от ГЕРБ. Според Стоянова с промените се намалява защитата на потребителите и се увеличава рекламата на хазартния бизнес, дава се и възможност да се появят посредници при онлайн залозите, а те не подлежат на контрол и не им трябва лиценз. ГЕРБ беше ограничила това със закона, подчерта тя.  

Стоянова заяви, че законопроектът е внесен от депутат, а не от Министерски съвет, за да няма обществено обсъждане. Тук по терлици искаме да прокараме един закон, който не е в интерес на хората и на българските младежи, посочи тя.  

Забраната за онлайн хазарт - врата в полето

Над 140 са забранените в България сайтове, които се занимават с онлайн залагания. Повече от година след въвеждането на по-строгата регу...

Само преди месец ЕП излезе с резолюция, в която се посочва, че хазартните игри са особена икономическа дейност, поради отрицателното си обществено въздействие и опасност от пристрастяване, каза Стоянова.

Пълен прах в очите на хората. С административно-наказателната санкция отменяме наказателната отговорност. Глобата е 2 млн. лв., но суспендира наказателната отговорност. Изводът е – „елате в България, тук няма кой да ви спре да организирате онлайн хазарт”, коментира Стоянова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com