Нова олимпийска дисциплина заплашва да стане тотален допинг провал

2627
Нова олимпийска дисциплина заплашва да стане тотален допинг провал
Снимка: Pixabay

Скейтбордът е един от 5-те нови олимпийски спорта, които ще дебютират на Игрите в Токио през 2020 г. Мнозина специалисти обаче са разтревожени за това дали повечето скейтъри ще могат да се състезават "чисти".

Австралиецът Тас Папас, един от най-добрите скейтъри в света през 90-те години, смята, че широкото разпространение на марихуаната сред състезателите ще им попречи да участват на Олимпиадата, пише mashable.

"Чудя се как ще стане. Има допинг тестове, а много от момчетата карат изключително добре, когато са напушени и ако спрат марихуаната, това ще се отрази на представянето им", заявява той пред ABC News.

Друг съвременен австралийски професионален скейтбордист - Хавиер Кока, споделя същото мнение, допълвайки, че "повечето скейтъри пушат трева, алкохолици са и взимат наркотици". "Повечето момчета са луди. Пушат трева, пият, взимат наркотици. Ако има тестове, 95% от тях няма да могат да се състезават. Много ще е трудно да излязат чисти на Олимпиадата", смята той.

"Монетата има две страни. Добре е да се популяризира спортът по този начин. Това ще запали нови хора. Но репутацията на скейтърите е много лоша и това ще е проблем", допълва Кока.

От МОК са обнадеждени, а позицията им е, че представянето на нови, по-младежки спортове, ще засили интереса към Летните Олимпийски игри, както е направил например сноубордът със Зимните Олимпийски игри. Факт е обаче, че в скейт средите отдавна се знае, че между професионалния спорт и тревата има непреодолим конфликт. От самото основаване на Световната антидопингова организация (WADA) канабисът неизменно е в ежегодния списък на забранените вещества.

Австралийски организации лобираха WADA на премахне забраната върху канабиса през 2012 г. с аргумента, че наркотикът не влияе на представянето. В отговор, през 2013 г. WADA повиши допустимия праг за прием на канабис на 150 нанограма на милилитър - 10 пъти над предишното ограничение.

И въпреки че нагласите към канабиса по света се променят, настоящите правила на WADA биха означавали, че ако олимпийски скейтъри бъдат хванати с канабис, медалите им ще бъдат отнети, а състезателните им права - спрени. За състезателите, на които тревата им помага да карат по-добре, това ще означава, че ще трябва да спрат всякаква употреба няколко седмици преди Олимпиадата. Това се различава напълно от настоящите реалности в спорта. Така например състезанията X Games на ESPN - едно от най-големите събития за най-добрите съвременни скейтбордисти, не тестват състезателите за употреба на забранени вещества. Нещо, което WADA категорично заклеймява.

Има голяма опасност едни от топ скейтбордистите изобщо да не участват в Олимпийските игри.

"Нещата няма да изглеждат добре. Тези правила ще доведат до разделение в скейт общността, а това просто не е нашият дух", заявява Папас. Той е само един от многото, които се опасяват, че скейтбърдът просто няма да пасне на културата и организацията на олимпийските спортове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт