Олимпиада 2022: Сълзите на една белгийска спортистка, съсипана от здравния протокол

6938
Олимпиада 2022: Сълзите на една белгийска спортистка, съсипана от здравния протокол
Снимка: Getty Images

Изолирана след като дава положителен тест за Covid-19 при пристигането си в Пекин, белгийската атлетка Ким Мейлеманс описа ада, през който е преминала през последните дни.

Какво може да се случи в страна като Китай, която прилага политика на „нулев Covid“ с изключително строги здравни ограничения, показа случаят със състезателката по скелетон, белгийката Ким Мейлеманс. Тя попадна в кошмарна ситуация още с пристигането си в Пекин в неделя, съобщава Le Figaro. 25-годишната състезателка даде първи положителен тест на летището, след това втори отрицателен, докато накрая третият тест, също положителен, наклони везните в полза на изолацията. Мейлеманс бе отведена в хотел под карантина, както е предвидено в здравния протокол.

Това се оказа доста тежък удар за спортистката, която вече бе преболедувала Covid-19 в началото на януари и бе обявила в акаунта си в Instagram, че е правила общо дванадесет PCR теста, всички отрицателни, преди да отпътува за Китай. Въпреки това тя бе отведена в карантинния хотел при строга изолация, като й се наложи да тренира в хотелската си стая.

Големите политически игри в Пекин: Кой ще отиде на откриването на Олимпиадата?

Днес в Пекин ще се състои тържествената церемония по откриването на Зимните олимпийски игри - събитие не само спортно, но и политическо...

Здравният протокол за Олимпийските игри 2022 предвижда в случай на положителен тест при пристигане, спортистът да бъде транспортиран до хотел, където да бъде изолиран. Той може да го напусне едва след два отрицателни PCR теста, направени в интервал от най-малко 24 часа. Именно това прави и Мейлеманс като дори дава три вместо два последователни отрицателни теста. Междувременно тренира в безсилие в хотелската си стая доколкото може.

 

След въпросните три отрицателни теста за нея е изпратена линейка, но се оказва, че състезателката няма причини да се радва - вместо да я отведе в олимпийското село, линейката я откарва в друг карантинен хотел, където да продължи периода на изолация.

При пристигането си в новата си хотелска стая Ким Мейлеманс, разстроена, излива целия си ужас във видео, публикувано в профила й в Instagram, в което разплакана обяснява: „Някои от вас са прочели, че бях освободена от центъра за изолация и мислят, че най-накрая мога да отида в олимпийското село и да третирам там, в най-лошия случай, като контактен случай. Но за моя изненада, бях отведена на друго място, където се намирам и в момента и където трябва да остана седем дни в изолация с по два ежедневни PCR теста. Мога да тренирам на пистата... но сама. Все още не знам дали ще ми позволят да отида в олимпийското село. Много ми е трудно и не съм сигурна, че мога да понеса да остана тук през следващите две седмици…”

Китай: Няма да позволим САЩ да използват Олимпиадата за намеса във вътрешните работи

Китайските власти няма да позволят на Вашингтон да използва Олимпиадата в Пекин, за да се намесва във вътрешните работи на Китай, заяви...

Това послание на Мейлеманс накара спортните власти да реагират. Роб Кьолер, директор на Global Athlete, асоциацията, която защитава правата на спортистите, не скрива, че е много развълнуван от съдбата й: „Тя просто не трябваше да преживява това, МОК пренебрегва правата на спортистите“, коментира той. Белгийският олимпийски комитет (COIB) също изрази съжаление за отношението към своя представител, чието състезание започва на 11 февруари. „Разбираме, че COVID мерките са необходими за безопасността и здравето на участниците в Олимпийските игри, но вярваме, че в този подход на първо място трябва да бъде спортистът. Продължаваме да работим неуморно, за да облекчим положението на Ким и сме в постоянен контакт с нея."

Най-накрая, късно вечерта, белгийската атлетка е освободена и откарана в олимпийското село Янцин, едно от трите определени за състезанията, които започват днес, 4 февруари. „В 23.25 ч. снощи почукаха на вратата ми, придружиха ме до олимпийското село, все още съм в изолация, но поне съм тук и съм в състояние да тренирам по-добре ", каза тя.

Състезанията по скелетон ще се проведат на 11 и 12 февруари в Янцин. Официалните тренировки започват в понеделник, 7 февруари.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт