Олимпийските боксови съдии са корумпирани, некомпетентни или и двете?

4589
Олимпийските боксови съдии са корумпирани, некомпетентни или и двете?
Снимка: Getty Images/Guliver

След редица спорни решения на Олимпийските игри в Рио Международната боксова асоцияция съобщи, че е изтеглила неизвестен брой съдии от оставащите срещи от турнира по бокс. Въпреки, че от АИБА твърдят, че "само няколко от решенията не са били на очакваната висота", резултатите на Игрите повдигнаха за пореден път съмненията за корупция в аматьорския бокс.

Така например ирландецът Майкъл Конлан, след съдийското решение, че губи от руски боксьор, заяви: "Те са измамници. Плащат на всички. Анатьорският бокс смърди от горе до долу". Според всички мнения Конлан доминираше в полуфинала си срещу Владимир Никитин, но това не беше отразено от съдиите.



Само няколко часа по-рано американецът Гари Ръсел загуби 1/4-финал от узбекистанеца Фазлидин Гайбназаров в спорно решение, въпреки че доминираше във втория и в третия рунд. След срещата американският треньор Кей Корома нарече АИБА "отвратителна", пише Слейт. "Трябва да се запитаме дали действително се случва това - дали вече са решили кой ще е олимпийски медалист? Започвам да си мисля, че АИБА прави нещо такова", заяви той.

Китай в ужас - преживява най-лошата си Олимпиада в историята

Китай преживява "най-лошата си Олимпиада" в историята в Рио, обяви държавната информационна агенция. Недоволството в страната расте, тъ...

В понеделник съдиите присъдиха победа на руския боксьор Евгени Тишченко с 29 на 28 точки срещу казахстанеца Васили Левит в битка за златото. Решението бе бурно освиркано от публиката и шокира истински Левит. "Аз бях сигурен, че съм спечелил. Съдиите бяха много доволни", заяви той. "За всички в залата беше пределно ясно, че Левит направи достатъчно, за да победи", допълни спортният журналист от АП Тим Далбърг.



В неделя канадецът Артур Биярсланов загуби по същия спорен начин от германеца Артем Харутунян. "Когато казаха "разделено решение", почти изпитах страх. Разделено решение? Мислех, че съм спечелил с пълно единодушие. Но това решават съдиите и не можеш да направиш нищо", заяви Биярсланов.

Снощи по същия начин златото бе дадено на казахстанеца Данияр Елеусинов, въпреки че съперникът му от Узбекистан Шахрам Гиясов го надигра тотално през целия мач.

В някои от българските срещи в боксовия турнир също имаше съмнения за умишлена съдийска тесла.

За разлика от Конлан обаче, неговите загубили колеги не отправиха директни обвинения в корупция, въпреки че Биярсланов написа, че е бил "ограбен".

В интервю за АП членът на изпълнителния борд на АИБА Том Виргетс заяви, че проблемът не е в корупцията, а в собствените глупави правила на асоциацията. Той обясни победата на Тишченко. Според него руснакът е отбелязал повече удари в основните места, които са цел на боксьорите, и е имал повече качествени удари във вътрешността, които са по-лесно видими от мястото на съдиите. Много от големите и атрактивни удари на Левит не били зачетени, защото попадали "встрани на главата" и не печелели максимални точки.

По думите на Виргетс Левит, също така, инициирал повечето нарушения на правилата, включително задържане и контакт с глава. "Тези комбинирани фактори явно са били по-важни за съдиите от физическата доминация на Левит", допълни той.

Според анонимни източници от боксовите среди е имало индикации още преди Игрите, че някои съдии ще бъдат подкупени, а в хода на надпреварата договорената система била такава, че с жестове с ръце или глава се показвало на съдиите кой от претендентите трябва да спечели. АИБА отрича тези обвинения.



През 2011 г. ВВС съобщи, че Азербайджан е платил на група лица от АИБА в замяна на обещанието, че страната ще има двама златни медалисти на Игрите в Лондон. Президентът на Асоциацията определи обвиненията като "абсолютно неверни и смехотворни". (В крайна сметка Азербайджан спечели два бронза).

Далбърг обаче има и друго, по-просто обяснение за ситуацията в Рио. "Съдийството на боксови мачове е повече изкуство и по-малко наука. Това, което един съдия може да види, друг може изобщо да не забележи. Некомпетентността също може да бъде фактор. Също и фаворитизирането на боксьори по причини, различни от това, което показват на ринга", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт