Проф. Дашева: Това не са условия, в които трябва да се провежда спорт за всички

683
Проф. Дашева: Това не са условия, в които трябва да се провежда спорт за всички
Снимка: БГНЕС

Конкурс за базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и "Панчарево", ще бъде обявен при приключване на административните процедури и всеки може да заяви желание да използва съоръженията, стига да отговаря на определени условия. До тогава ползвател остава първодивизионният ЦСКА.

Това каза в ефира на bTV служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

 Проведох срещи с двете страни на този процес - ЦСКА и стадион "Българска армия". Не е възможно ЦСКА 1948 да играе своите мачове на стадиона, тъй като в момента ползвател е "ПФК ЦСКА" ЕООД. Той е отдаден миналата година, през февруари за ползване до момента на приключване на конкурс за трайно наемане и ползване на базата. На 6 януари тази година базата на ЦСКА, включително и "Панчарево", е апортирана в Национална спортна база - дружество с търговска цел към министерството на младежта и спорта. След решението на Министерски съвет следват редица административни действия, които в момента се реализират. Конкурсът все още не е обявен. За да се пристъпи към него трябва да се получи акт за собственост. Възможно е и някой друг да наеме тези бази. Това е конкурс. Всеки може да участва, стига да отговаря на условията.", заяви тя.

Йордан Лечков: Нивото пада във всяка една сфера

В страната ни има лицемерие и двуличие и за това са виновни избиратели. Вижте Румъния - хората като не харесват нещо излизат – п...

Проф. Дашева изрази съжаление, че проблеми със стопанисването на спортните съоръжения в България има, но министерството прави всичко възможно инфраструктурата да бъде осъвършенствана и оптимизирана.

"Не цялата спортна инфраструктура принадлежи на министерството, а и на общините, така че трябва да има едно добро сътрудничество между общинско ниво, Министерството на младежта и спорта и клубовете в някои случаи, така че да се намери възможност тя да бъде развивана и да бъдат влагани инвестиции. Държавата го прави, но съоръженията се нуждаят от много средства, за да бъдат приведени във вид, годен за практикуване на спорт. Аз не бих тренирала в такава база, а и не бих посъветвала спортистите да тренират, защото като цяло тя е опасна. Това не са условия, в които трябва да се провежда спорт за всички, както и тренировъчен процес в сферата на елитния спорт", категорична е тя.

Проф. Дашева заяви, че за да бъдат постигнати успехи, няколко спорта трябва да бъдат с приоритет пред други и най-вече тези, които през годините са донесли слава на България на големи състезания.

"Още преди да стана министър съм изразявала мнение, че трябва да има приоритизиране на спортовете. Не е възможно с финансовите средства, които притежава спорта, да финансираме изключително голям брой спортове. Има такива, които в годините са доказали своите успехи на олимпийски игри - основно борба, като наш традиционен спорт. Смятам, че трябва да финансираме задължително три базови спорта - лека атлетика, гимнастика и плуване, както и зимни спортове, в които имаме успехи - биатлон, сноуборд. Също художествена гимнастика. Поне 10 спорта трябва да бъдат с приоритет", завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Двойна победа за България на Световната купа по художествена гимнастика (ВИДЕО)

Бързо намериха заместник на Чар: Кобрата среща украинец с прякора „Хълк“ на галата в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт